Bescherm je kind tegen oogaandoeningen tijdens Oud & Nieuw
22 december 2015 
3 min. leestijd

Bescherm je kind tegen oogaandoeningen tijdens Oud & Nieuw

Onlangs interviewde ik Edith Mulder, de directrice van het Oogfonds over het voorkomen van oogaandoeningen tijdens Oud & Nieuw.  Veel mensen zeggen “oh, maar ik steek zelf geen vuurwerk af dus het komt goed”.

Maar wist je dat van de helft van de mensen die een oogaandoening oplopen tijdens Oud &Nieuw, slachtoffers zijn van vuurwerk wat door een ander is aangestoken? 

Dus ook wanneer je zelf geen vuurwerk afsteekt, kun je gevaar lopen. Het is dus essentieel dat je de juiste bescherming gebruikte. 

Wat feitjes:

  • Vorig jaar hebben 206 mensen oogletsel opgelopen. Hiervan werden 8 mensen volledig blind aan 1 oog en werd zelfs 1 persoon volledig blind (je moet er toch niet aan denken dat dit jouw kind is)
  • 54%  van de mensen die dit heeft opgelopen, stak zelf dit vuurwerk zelf niet af! 93 van die mensen hebben blijvend oogletsel en het overige deel hebben gedeeltelijk zichtverlies, tot blinde ogen. Ook gedeeltelijk gezichtsverlies heeft een grote impact op het leven van je kinderen. Zo zijn bepaalde beroepen niet meer uit te oefenen, zoals piloot, rij-insturcteur (in sommige gevallen mogen ze niet eens hun rijbewijs halen), chauffeur, etc… 
  • Meer dan de helft van alle slachtoffers was minderjarig

De juiste bescherming gebruiken is essentieel!!

10% van de vuurwerkverwondingen (ALLE, dus ook hand en huid-letsel) wordt veroorzaakt omdat vuurwerk op straat is blijven liggen en wat jongeren onder de 15 jaar alsnog proberen af te steken. Er is een reden dat het vuurwerk niet goed is afgestoken de eerste keer en vaak is het is vaak illigaal vuurwerk.

Tips:

  1. Gebruik altijd bescherming voor je ogen

Belang van de vuurwerkbril: het beschermt je ogen. “Ik let op” is onvoldoende. Het kan altijd van een onverwachte kant komen en dan zie je het dus letterlijk niet aankomen. Je krijgt via het oogfonds wanneer je een donatie van €2 doet, een oogbril. Zet deze altijd op, ook wanneer je zelf geen vuurwerk afsteekt. Vanaf 6 uur mag je vuurwerk afsteken, dus zet dan ook gewoon je bril alvast op! Specifiek gemaakt om te beschermen tegen vuurwerk en zijn glashelder. Je ziet kleuren zoals ze zijn.

2. Koop voor je kind(eren) een kinderbril

Uiteraard is het belangrijk dat zowel jij als je kind(eren) een beschermbril opzetten. Zorg ook voor een kinderbril. Wanneer kinderen een te grote bril hebben, zakken ze af en worden ze automatisch afgedaan. 

3. Wees voorzichtig met sterretjes

Veel ouders geven hun (kleine) kinderen sterretjes en denken dat dit onschuldig vuurwerk is. Veel ouders zeggen, “het geeft niet, het is koud vuur”, maar het brandpunt geeft hele hoge temperaturen af van wel1500 graden celcius! Het lijkt heel onschuldig, maar het kan super gevaarlijk zijn en kinderen kunnen zich hier ernstig aan verbranden. Dus geef de sterretjes niet in de handen van je kind(eren), of als je het doet, houd je ogen er continu op gericht. Nog beter is het om het sterretjes ergens in te prikken en laat je kind er op een afstand naar kijken. 

4. Licht je kind(eren) goed voor

Vertel je kind(eren) de gevaren van vuurwerk en vertel wat ze kunnen doen om hier goed mee om te gaan. 

5. Algemene tips om de ogen van je kind(eren) te beschermen

Let ook op het schermgebruik van kinderen. Te dichtbij naar een scherm kijken is niet goed voor de ogen van de kinderen en hier kunnen ze bijziend van raken. Train de ogen van je kind(eren) dus altijd door ze ook van veraf te laten kijken. Maar allerbelangrijkst is natuurlijk om ze lekker te laten spelen zonder apparatuur. 

Een laatste wens van Edith: “Ik vind het fijn als mensen kunnen genieten van Oud & Nieuw, maar ik vind het vooral heel fijn als ze ervan na kunnen genieten.”

Het oogfonds voorkomt en bestrijd oogaandoeningen en ziektes. Dit doen ze door wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Ze zetten zich in, om de maatschappij toegankelijk te maken voor mensen die slecht of niet ziend zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen