Tips om klitten in lang haar te voorkomen/tegen te gaan.
05 januari 2016 
6 min. leestijd

Tips om klitten in lang haar te voorkomen/tegen te gaan.

Sorry mama’s met zoons: Deze blog is echt een must read voor de mama’s met dochters. En dan vooral voor meisjes met lang haar. Maar mocht je nu zelf een jongens mama zijn met zelf lang haar dan wel vooral doorlezen want dit is een lifechanging blog!

Ik heb zelf zo n beetje m’n hele leven lang haar gehad op m’n peuter Bob tijd na dan. En nog steeds droom ik van Rapunzel haar, hoewel ik meer ik de buurt kom van Ariël met mijn rode lokken. Maar terug naar de reden waarom ik dit blog schrijf: haar knupt en raakt in de klit en dan vooral lang haar!

Ik weet nog dat menige keer mij de tranen in de ogen sprongen als er weer eens een dikke knup uitgekamd moest worden. Jeetje wat heb ik mijn moeder vaak vervloekt. Maar geen haar op m’n hoofd die er aan dacht om voor kort te gaan. En ik legde me erbij neer dat wie mooi wilt zijn pijn moet lijden. Nou mooi niet dat hoeft dus niet meer! Wil jij weten hoe je nooit meer de strijd met je dochter hoeft aan te gaan als haar, haar geborsteld moet worden of hoe jezelf grip krijgt op je haar en het kan laten shinen als nooit tevoren? Lees dan snel verder!

Tips om klitten in lang haar te voorkomen/tegen te gaan

  1. Kies de juist borstel

Als je haar goed wilt kammen/borstelen moet je beginnen met goed gereedschap. Er zijn verschillende borstels en kammen voor verschillende haartypes of verschillende haartypes. Ik zweer zelf bij de tangle teezer. Dit kleine bolletje is er in verschillende kleuren en maten. Met gemak heb ik in no time me haren ontklit en deze borstel heeft ook nog als extraatje dat hij minder schadelijk is dan gewone borstels. Ideaal als je nog bezig bent om je haren te laten groeien want met deze borstel splijten je haren minder.

2. Gebruik goede crèmespoeling

De herstellende crème wat in crèmespoeling zit voedt het haar intensief en maakt het makkelijk doorkambaar tevens beschermt het haar tegen toekomstige beschadigingen. De rijke herstellende crème bevat actief werkende stoffen die gedurende de hele dag je haar helpen te herstellen. Hoewel ze soms sterk afraden om nat haar te borstelen of te kammen vind ik het soms heerlijk om al met de crèmespoeling erin mijn haar te door borstelen of te kammen de klitten glijden er nog net niet vanzelf uit. En zeg nu zelf wat is er zachter dan dat gevoel wanneer je je haar met crèmespoeling wast.

3. Af en toe een Keratine ampul om het haar te versterken

Keratine is de belangrijkste bouwstof van het haar. Het is namelijk een proteïne, een bouwstof die altijd al in je haar aanwezig is. Deze bouwstof maakt je haar sterker. Hoe minder keratine (= dus proteïne) je in je haar hebt, des te zwakker je haar dus is. Hoe zwakker het haar hoe meer het spit en dus ook klit. Ik zelf doe ongeveer 1 x per week een ampul erin en merk echt het verschil! Ik heb een tijd lang met kapot haar wat maar niet wou herstellen rondgelopen tot ik dit ontdekte. Ik kan echt niet meer zonder dit wonderspul! Wat tevens ook heel fijn is, is dat het jaar gelijk minder pluizig en gladder maakt. Even goed aandrogen met de föhn en er hoeft geen stijltang meer aan de pas te komen.

4. Maak gebruik van elastiekjes/klipjes/klemmetjes en speldjestips om klitten in lang haar te voorkomen/tegen te gaan

Soms is los haar niet altijd handig of in sommige situaties niet eens gewenst. Dus hop chop haren in een knot, staart of vlecht. Allemaal prima maar er is een klein gevaar. Wat zet je erin? Elastiekjes met ijzer zijn namelijk super schadelijkheid voor je haar. Op de plek waar het ijzer gedeelte zit gaat je haar namelijk bij veelvoudig gebruik gewoon afbreken. Ook gaat je haar er omheen zitten wat dus weer leidt tot knuppen, klitten en nog meer knuppen. Gebruik daarom de invisibobble. Hij lijkt misschien een klein beetje op een ouderwetse telefoon kabel maar hij is gegarandeerd een must have als je een paardenstaart wilt maken. Je haar zit tevens minder strak wat dus ideaal is, want dat betekend minder strijd met je dochter 🙂 De staart lijkt er meteen voller door. Je haar knikt minder dus ook ideaal als je wilt wisselen van look. Je trekt minder haar uit. Deze elastieken zijn echt life changing! Tot slot: je trekt deze elastieken niet snel kapot zoals normale elastieken dus ook ideaal voor dik haar.

5. Vlecht de haartjes

Een andere echt doen is je haar vlechten en vooral het ’s avonds voor het naar bed gaan. ‘S nachts draai je en wrijf je met je haren langs het kussen. Door al deze wrijvingen ontstaan klitten. Dus voeg het haar vlechten maar toe aan het avondritueeltje.

6. Af en toe een kappersbeurt

Hoewel ik liever naar de tandarts ga als naar de kapper en soms 1 cm op 10 cm lijken is een kappersbeurt soms echt noodzakelijk! Je hoeft echt niet direct naar de schaar te grijpen als je veel klitten in je haar hebt. Maar vaak is het wél een teken dat het weer tijd is voor een knipbeurt. Als je haar al een tijd niet is geknipt krijg je namelijk snel droge lokken of gespleten droge punten. En droog haar is ruw haar en dus, zoals ik al eerder uitlegde een bron voor klitten.

7. Weer en wind, bereid je voor! 

De wind kan je haar flink in de knoop brengen. Zet buiten dus een muts op en bind je haar in een lage losse staart. Dit voorkomt een hoop klittenleed. Stop de staart onder de kraag van je jas en niet eroverheen. En gaan jij of je dochter met de fiets naar school of naar het werk, vlecht dan tijdens deze ritten ook je haar. Je haar kan net als ’s nachts op het kussen gaan warren in de helm of de rand van de helm.

Nog een bonus tip: ik zeg 2 keer vlechten. Mocht je nu echt niet kunnen vlechten kan je ook om de 5 cm een elastiekje zetten ook dit voorkomt klitten.

Ik hoop dat jullie of jullie zonnetjes in huis hier in de toekomst iets aan hebben en de badkamer momentjes met je dochter door mijn tips net iets gezelliger worden. Hebben jullie nog tips of tricks tegen klitten laat het mij weten in een reactie

Liefs, Rachel

Dit waren de tips om klitten in lang haar te voorkomen/tegen te gaan van Rachel. Laat je reactie hieronder achter als je aanvullingen hebt of hoe je de tips hebt gebruikt.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Jan 2016

Voor de mixed kids: * Cantu Sea Butter is echt een aanrader. * Wanneer je kind iets pluiziger haar heeft: seamoister. * Gebruik nooit producten met sulfaten, daar droogt het haar van uit. * Kammen met een tangle teaser en maar 1 keer per week (wassen trouwens ook). * Producten van Alumine en Mixed Kids zijn goed (even googlen of vaak te krijgen in een Surinaamse winkel of toko). * Bij de Kruidvat kun je van Afrikan Pride conditioner kopen!

Reactie plaatsen