Tips tegen slapeloze nachten
01 oktober 2018 
4 min. leestijd

Tips tegen slapeloze nachten

Tips tegen slapeloze nachten als single mom

Slaaptekort is een veel voorkomende struggle voor ouders met jonge kinderen. Wanneer je alleenstaande ouder bent, is dit soms nog extra lastig. Je hebt niemand die het even van je over kan nemen wanneer het je te veel wordt. De nachtelijke huil uurtjes kun je niet delen met een partner. Na een korte nacht even blijven liggen in de ochtend zit er ook niet in. Een uitdaging dus. Ook voor mij hoor. Ik kan echt niet tegen slaap tekort. Nu mijn dochter wat ouder begint te worden, worden de slapeloze nachten gelukkig wat minder.

Ik geef je in dit blog tips voor slapeloze nachten, speciaal gericht op single moms

1. Relativeer

Tips voor slapeloze nachten als single mom

Tips voor slapeloze nachten als single mom

Wanneer mijn dochter een onrustige slaapperiode heeft, raak ik al snel in ‘paniek’. Ik denk dan dat mijn dochter misschien een moeilijke slaper is en ik ga het slaapgedrag van mijn dochter vergelijken met de verhalen van andere moeders. Ik kon dan ook echt denken dat het nooit meer goed zou komen. Inmiddels ben ook ik er achter dat veel dingen (buik krampen, niet willen slapen, niet goed eten, etc.) allemaal fases zijn die ook allemaal voorbij gaan. Wanneer ik weer eens moe ben omdat mijn dochter niet wil slapen of onrustig is, probeer ik het te relativeren met het idee dat het vanzelf weer beter word. Voor mij helpt het om het op die manier los te laten. “Alles gaat voorbij”, dus ook deze fase.

2. Laat ze een weekendje logeren

De kids van sommige mama’s zullen vaak weekendjes naar papa gaan, maar dat is lang niet voor iedereen zo. Toch kan een weekendje voor jezelf wel fijn zijn om even te kunnen bijslapen en weer op te laden. Ik weet dat het als moeder altijd lastig is om je kinderen een weekend te moeten missen. Maar soms heb je het echt nodig om er weer even tegenaan te kunnen. Tenslotte vinden de kinderen het zelf vaak ook leuk om naar opa en oma te gaan, naar een oom en tante of logeren bij een vriendje. Echter, niet iedereen heeft een groot netwerk. Niet iedereen heeft familie of een grote vriendenkring. Schroom niet om hulp te zoeken wanneer het allemaal even te veel is. In de Community van Happy Single Moms kun je bijvoorbeeld een oproep doen om in contact te komen met een andere alleenstaande moeder bij jou in de buurt. Je hoeft er dus echt niet alleen voor te staan.

3. Zorg voor een vast ritme

Tips voor slapeloze nachten als single mom

Tips voor slapeloze nachten als single mom

Ritme is voor kinderen heel erg belangrijk. Wanneer een ritme onregelmatig is, kan het ervoor zorgen dat de nachten onrustiger zijn voor een kind. Probeer dus voor een regelmatig ritme te zorgen. En wanneer je houdt van spontaniteit en het allemaal niet te vast wilt hebben liggen. Zorg dan dat deze onregelmatigere dagen in het weekend plaats vinden. Dan gaat in ieder geval de wekker niet zo vroeg. Het kan ook helpen om samen met je kind te slapen. De voor-en nadelen vind je in het blog ‘samen slapen met je kinderen‘.

4. Let op prikkels

Wanneer je kind rusteloos slaapt, kan het zijn dat je kind overdag te veel prikkels krijgt. Ik merk bijvoorbeeld echt een gedrag in het slaappatroon van mijn kind, wanneer ze bepaalde tv series heeft gekeken. Wist je dat je in je instellingen van je tv ook bepaalde zenders kunt blokkeren? Zo vind ik bepaalde zenders echt te gewelddadig. Die blokkeer ik dan, waardoor mijn kind alleen naar zenders kijkt waar ‘normale’ (lees; niet gewelddadige) programma’s op komen.

Single Moms Sisterhood

Single Moms Sisterhood

5. Praat erover met andere moeders

Praten…praten..praten. Praten over datgene waar je tegenaan loopt is zo belangrijk. Zo zie je dat je niet de enige bent met het probleem. Daarnaast kan het ook zinvol zijn, om van andere mama’s te horen hoe zij om gaan met bepaalde problemen en zo kun je tips uitwisselen. Dit kun je doen door contact te zoeken met mama’s van de school van je kinderen of op het kinderdagverblijf. Ook hiervoor kun je uiteraard de Community van Happy Single Moms gebruiken.

Heb jij nog een goede tip hoe om te gaan met slapeloze nachten? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

Over de schrijver
Reactie plaatsen