Tips om te zorgen dat je kind beter luistert
18 september 2016 
3 min. leestijd

Tips om te zorgen dat je kind beter luistert

Tips om te zorgen dat je kind beter luistert. Misschien hebben jullie er wat aan.

Wij willen en verwachten de dingen die we onze kinderen geleerd hebben, gedaan te krijgen van hen. Uit de praktijk blijkt dat het niet altijd even simpel is. Wij als ouders zijnde kunnen daar nog wel eens ongeduldig en stress bij krijgen. Ik herken het ook van mezelf. Kinderen moeten op tijd op school zijn, gezond eten, lief zijn voor andere kinderen. Uiteindelijk vragen wij best veel van onze kinderen omdat je denkt dat wij ze dat allemaal allang hebben bijgebracht.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen soms dingen gewoon echt niet horen. Ze kunnen zo ergens op ingaan, dat ze de buitenwereld even helemaal vergeten. Eigenlijk soms om jaloers op te worden! Wij denken dan heel snel dat ze ons niet willen horen. Irritatie komt dan al snel om de hoek kijken.

th (7)

Tips om te zorgen dat je kind beter luistert

 • Zorg dat als je een boodschap aan je kind mee wilt geven, dat je echt oogcontact met hem hebt. Zo kan je je boodschap vertellen. ( Het is tijd om je schoenen aan te doen, we gaan zo boodschappen doen.)
 • Laat je niet verleiden door stemverheffing. Ik geef toe dat dat snel gebeurt als je iets 4x hebt geroepen.
 • Hoe meer stuctuur en vaste gewoontes, hoe gemakkelijker alles gaat. Klinkt ook eigelijk heel erg simpel en duidelijk. Maar in de praktijk zal dat vaak anders lopen. Soms moet ik mezelf even terugroepen. Helemaal als alleenstaande ouder, maakt dat het gewoon lastiger.
 • Als dingen niet soepel lopen, leg je spullen neer, neem je kind apart en vraag of hij dit lastig of vervelend vindt. Misschien heeft hij tussen de weg door moeite met dingen waarvan jij niet zal denken dat dat veel moeite kost. Soms verbaas je je erover als je het vraagt, hoe simpel je dingen kan oplossen en je kind voelt zich zo ook belangrijk omdat je om zijn mening vraagt.
 • Geef nauwkeurig aan wat je van je kind verwacht. Dit stuk heb ik bij mezelf soms aardig in vergist. Er vanuit gaan dat je kind je wel snapt wat ik bedoelde. Je kamer opruimen is een groot begrip voor kinderen. Nu zal ik zeggen, wil je je speelgoed waar je net mee gespeeld hebt, even opruimen en daarna je vieze kleren in de was doen. Zo begrijpt mijn kind veel beter wat ik precies van hem verwacht met het stukje ‘kamer opruimen’.
 • Vertel vooral wat je wel wilt, zo komt het positief over. Voorbeeld: als je op de bank springt, gaat de bank kapot. Dat vind mama niet zo fijn. In plaats van: niet springen op de bank.

 

Paar kleine tips om weer even een helder moment van opvoeding te krijgen:

 • Ga samen met je kind huisregels maken, laat hem een paar inspraken doen op de regels. Zo is zijn bewustwording waarom iets niet mag, veel groter.
 • Maak gebruik van de ik-boodschap.
 • Positiviteit is een belangrijk onderdeel. Hoe negatief de sfeer ook is. Blijf bij jezelf.
 • Ben in staat om de gevoelens van je kind te accepteren, ook al zijn ze heel anders dan die van jou.

  mother-103311_640

  Tips om te zorgen dat je kind beter luistert

We weten het ook allemaal wel. Dit stuk is ook niet bedoeld om het beter te weten. Soms vind ik het persoonlijk fijn om dit soort dingen weer even te lezen en te denken van: ik ben niet perfect en als ik op allerlei manieren kan zorgen dat als je soms even in een sleur bent geraakt, jezelf weer op te peppen.

Heb jij nog aanvullende tips? Deel het met ons en laat een reactie achter. Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen