5 tips wanneer je uit elkaar gaat
10 oktober 2015 
4 min. leestijd

5 tips wanneer je uit elkaar gaat

Vanaf het moment dat ik besloot mijn ideale vakantie te plannen, bekroop mij ook een narig gevoel ten opzichte van mijn ex. Wij hebben geen vaste regeling voor de vakantieperiode. In de regel zijn de kinderen het grootste deel van de tijd bij mij. En dat vind ik erg fijn.

Dus oei……. Wat als ik inderdaad twee weken weg zou gaan? Dan zou hij dat natuurlijk ook mogen, helemaal op zijn manier. En help!! Ik ben eerlijk, dat zou ik eng vinden.

Maar ik wist ook.. als ik naar die angsten luister, en daardoor niet ga, ontneem ik mezelf en de kinderen onze vakantie. Dan maar op de blaren zitten en het volledig accepteren wat zijn plannen uiteindelijk gaan zijn. Het is zijn recht en de kinderen verdienen ook díe aandacht.

Mijn ex en ik hebben over het algemeen goed contact. We gaan iedere maand wel een keer samen met de kids op pad en kunnen elkaar altijd bellen als er iets is. Daar hebben we afgelopen jaren ook erg in geïnvesteerd. Dat is zeker niet altijd makkelijk geweest, maar daar plukken we nu, drie jaar later, wel de vruchten van.

Andere mensen zien hoe wij ‘dat’ doen en we krijgen vaak complimenten. Maar eigenlijk hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Ik heb voor mezelf altijd de volgende regels aangehouden. Dan volgt de ander uiteindelijk vanzelf, is mijn ervaring. Hieronder 5 tips wanneer je uit elkaar gaat: 

1. Deel je emoties als het om jullie kinderen gaat

Uit elkaar gaan heeft ook bij ons beide veel emoties losgemaakt. Boosheid, verdriet, onzekerheid. Ons contact is hierdoor niet altijd op rolletjes verlopen. Maar erken om te beginnen dat het menselijk is dat je die emoties hebt. En deel het met je ex als je je ergens zorgen om maakt of ergens verdrietig of boos om bent.

Ik accepteer de emoties van mijn ex, en ik heb graag dat hij ze ook van mij accepteert. Door van hart tot hart de emoties ten aanzien van de kinderen te delen ontstaat er wederzijds begrip.

2. Zet je kinderen op de eerste plaats.

Ik zie hoe mijn kinderen er van genieten als ze mama en papa bij elkaar hebben. Ze vinden het ontzettend fijn als hun ouders samen in één ruimte kunnen zijn zonder dat ze elkaar het leven zuur maken.

Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat ik nooit zou settlen voor een deur tot deur contact, wat er ook is gebeurd en is geruzied met elkaar. Mijn kinderen verdienen het dat hun ouders normaal met elkaar om kunnen gaan, ook al kost dat af en toe kruim. We zijn volwassen, en we blijven nu eenmaal samen papa en mama. En de kids verdienen het beste. Soms incasseer je dus wat en moet je vervolgens zelf met je emoties dealen.

3. Maak alles bespreekbaar als het om je kinderen gaat

Ik ben van mening dat je met je ex alles bespreekbaar moet kunnen maken als het gaat om de kinderen. En soms is dat geen fijn gesprek om aan te gaan. Ik mijn ex in dit geval eerlijk dat ik heel graag op vakantie wilde met mijn kids, maar dat ik voor mijn gevoel bijna dood zou gaan als hij hetzelfde zou doen. Niet dat hij dan niet mag gaan, maar het helpt als je van elkaar weet waar de angst en pijnpunten zitten. Bij ons heeft dat er voor gezorgd dat we elkaars pijn in ieder geval zo klein mogelijk wilden houden.

4. Maak er routine van regelmatig contact

Ik sprak laatst iemand die was gescheiden en die zijn kinderen drie weken lang niet zou spreken omdat ze met de moeder op vakantie waren. Dat vind ik zo gek. Uuh.. ten eerste; ik wil zelf ook graag mijn kinderen spreken als ze op vakantie zijn met mijn ex. En ik mag hopen dat mijn kinderen het ook fijn vinden om dan mijn stem te horen. Wij hebben de boosheid ook gehad hoor, dat mijn ex en ik elkaar niet konden aanzien of aanhoren. Maar we zijn voor de kinderen hun ‘held’ en ‘heldin’. Ik wil niet dat ze twee verschillende levens moeten ervaren; Bij mama bestaat papa ook en bij papa bestaat mama ook.

Wanneer je zelf je ex niet wilt spreken kun je ook kleine dingen proberen zoals je kinderen een whats app audio in laten spreken, of een leuke foto door te sturen. Zelfs als je ex koppig is en zijn kont tegen de krib gooit, gewoon blijven doen! Mijn ex en ik doen overigens heel veel met facetime, erg leuk.

5. Papa is en blijft hun superheld

Al ben je het er nog zo niet mee eens en kun je hem wel wat aan doen. Papa is voor de kinderen een superheld, de slimste, de sterkste, de beste. Ontneem hun dat gevoel niet door het tegendeel te bewijzen. So what als jij het niet met ze eens bent. Voor de kinderen is het hun papa en ze hebben hem ook nodig. Op vakantie heb ik er daarom bijvoorbeeld traditie van gemaakt een cadeautje voor papa te kopen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen