#Trots dat je het in je eentje doet
29 oktober 2016 
6 min. leestijd

#Trots dat je het in je eentje doet

Sinds je single mom bent, moet je veel dingen alleen doen, ook mannen dingen. Die vent die vroeger de klusjes deed, is er niet meer. Ik ben mama, succesvol zakenvrouw en (slechte) klusjesman in één! Ik ben daar best wel trots op! Vooral op bepaalde momenten! Hieronder vier momenten…

Hallo geen!

Vanochtend dacht ik: het moet er toch een keer van komen. Een van de halogeen spotjes in mijn badkamer deed het al een tijd niet meer. Lastige dingen die geen hoge prioriteit hebben schuif ik graag voor me uit. Zo ook het vervangen van het spotje. Toen vorige week ook het spotje in de douche het op had gegeven, werd de prioriteit hoger. In het donker douchen brengt wat scheer issues mee. Toen ik tijdens een intiem afspraakje merkte dat ik een stukje was vergeten, haha, was het tijd voor actie! Ik moet eraan geloven.

Ik heb twee nieuwe spotjes gekocht en ga op mijn IKEA groene krukje van mijn dochter staan en bekijk de situatie. Dit heb ik echt nog nooit gedaan, hoe moet dit? Ik wring met mijn vingers het spotje uit het stucwerk. Dit lijkt juist te zijn! Het spotje komt eruit en ik kan nu gewoon de lamp vervangen. Duw het spotje terug in het plafond, als een prof! De tweede exact hetzelfde. Dus hier hikte ik tegenaan, omdat ik het gewoonweg nog nooit gedaan had. Toen ik de dimmer indrukte en het licht me in de anders zo donkere douche tegemoet kwam, overviel mij een trots, onafhankelijk gevoel. Ik kan dit alleen!

Ik maak ze een kopje kleiner!

Ik heb mijn eigen tuin ontworpen en de planten uitgezocht. Ik wilde een vakantie sfeer in mijn tuin, dus heb vooral grote siergrassen gekozen. En heel eerlijk, in de selectie van de siergrassen, heb ik niet meegenomen dat die krengen niet te groot moeten worden. Dus niet over de houten vlonder moeten gaan hangen, zodat de schuurdeur bijna onbereikbaar werd. Net als het spotje heb ik deze ontwerpfout geaccepteerd en creëer ik sindsdien work arounds om toch bij de schuur te komen. In het begin van het jaar moeten de siergrassen gesnoeid worden. Dit jaar wilde ik mijn vader er niet mee lastig vallen, met werkhandschoenen en een snoeischaar in mijn hand stond ik daar, met acht excessief gegroeide metershoge siergrassen voor me. Klaar voor de strijd.

Soms mis je gewoon een vent...

Soms mis je gewoon een vent…

Thank god dat een buurman voorbij kwam. Hij merkte rustig op: ‘Ga je snoeien? Misschien slimmer om een elektrische heggenschaar te gebruiken, ik heb er nog wel een liggen!’ Na een twijfel aan mijn zijde omdat ik inschatte dat het snoeien echt wel zou lukken met mijn handmatige snoeischaar pakte ik het aanbod toch aan. Met nog wat tips en trucs stond ik met een een gevaarlijk apparaat in mijn handen, zwaar bewapend voor de strijd! Ik druk op het aan-knopje en de power komt me tegemoet, stoer val ik de plant aan, onderin, jeetje, wat een weerstand! Je gaat eraan! Ik duw de elektrische heggenschaar door de plant heen, nog zeven te gaan! Tactiek aangepast, want jeetje wat is dit zwaar! Ik eet hem in stukjes op, eerst de top en daarna de onderkant, ik hak de siergrassen in mootjes. Wat een teringzooi… Als ik met alle grassen korte metten hebt gemaakt leg ik mijn strijd even vast op camera. Jeetje wat een klus! Soms mis je een vent…

Heb je een vuurtje voor me?

Oke, daar zat ik dan in een prachtig oud huis met een geweldige ruime, gezellige, woonkamer. Het is koud buiten en wij zitten heerlijk binnen. Mijn dochter vraagt ‘Mam, zullen we de haard aan doen?’ Vroeger toen we nog met papa in het huis woonde ging de haard regelmatig aan, super gezellig een knapperend vuurtje. Echter in al die jaren samen heb ik nog nooit de haard aangemaakt, ik heb geen idee hoe dat moet.

Uiteraard heb ik wel een basis kennis over vuurtje stoken opgedaan in mijn vroegere jaren. Zuurstof, hout en uiteraard een aansteker is wel handig…oh, en mijn ex gebruikte ook wel eens kranten. De fles die hij gebruikte om een steekvlammetje te creëren laten we maar even achterwegen. Ik vond zelfs nog een paar aanmaakblokjes, de naam zei het al…dat kan ik gebruiken. Met een mooie houtconstructie in de haard met wat kranten erdoorheen doe ik mijn poging onder het toeziend oog van mijn dochter. Ik steek het aanmaakblokje met een aansteker aan en pleur het in mijn houtconstructie…de fik erin! De tweede poging is het gelukt 😉

Gelukt!

Gelukt!

Ho ho ho…!

Ik heb eerlijk gezegd een hekel aan de winter en vooral aan kou. En dan heb je ook nog al die feestdagen waarin je nog even haarfijn op de feiten wordt gedrukt dat je wederom een jaar alleen aan de kersttafel zit. Toch heeft die winterse tijd ook iets sfeervols, de kerstlampjes gaan aan op de winkelstraat en de hele straat doet haar best om de huizen leuk te verlichten. Dit jaar dacht ik, ik doe ook eens mee! Mijn huis heeft een markante plek in de straat en ik zag het al voor me, een prachtige verlichte dakrand, prachtig! Net als bij de overburen. Eerst op naar de winkel! Ik zocht een behoorlijke snoer. Aangezien ik er geen enorm budget aan uit wilde geven en ze maar beperkte keuze hadden (ik was rijkelijk laat…),.koos ik voor een led buitenverlichting met ijspegels.

Nu het monteren nog, op de ladder…hoe ga ik dat vastmaken? Hoe zorg ik dat de snoer eindigt bij een stopcontact? Mijn huishoudtrap kwam niet eens in de buurt van de dakrand! Na een zoektocht in mijn schuur en gereedschapskist besloot ik de buitenverlichting vast te maken met haakjes voor het vastmaken van elektriciteitssnoeren. Klinkt eigenlijk achteraf nog best logisch… Met mijn hamer en haakjes ging ik aan de slag…in de dakrand, het raamkozijn (want ik kwam gewoonweg niet hoger met mijn wankelend huishoudtrapje) sloeg ik de snoer vast. Toen ik alles vast had zitten ging ik trots, doch wankelend, van mijn huishoudtrap af…

Ho Ho Ho...!

Ho Ho Ho…!

Na de snoer in het stopcontact te hebben gedaan, ging ik trots het resultaat bekijken. Afschuwelijk fel blauw licht kwam op me af, het zag er niet uit! Ook de locatie van de snoer was geen pan! Ik wilde het er eigenlijk direct weer afhalen, helaas mocht dat niet van mijn dochter…zij vond het wel mooi. Elke dag heb ik met schaamte mijn huis bekeken tot ik na nieuwjaar de snoer eindelijk verwijderd heb, die komt er echt niet meer op!

Welke klusjes heb jij met trots in je eentje gedaan? Zonder vent? Zonder voorkennis? 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Oct 2016

You go girl!! We worden vanzelf handig! Niet TE handig natuurlijk, we moeten niet overdrijven ;-) Heerlijke blog!

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Oct 2016

Thanks!

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Oct 2016

Leuk geschreven en herkenbaar. Weliswaar geen klus, maar ik was laatst ook apetrots toen ik een mega spin in huis ving en in de tuin wist te zetten. Niet alleen overwinningen voor onszelf maar ook een goed voorbeeld voor onze kids!

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Oct 2016

Ja, we moeten wel he? Die spinnen...ieee. Mijn dochter wilde laatste de baas zijn. Toen zag ze een grote spin. Ik zeg 'de baas heeft ook als taak om spinnen weg te halen'. Toen moest ik ineens weer de baas zijn ;-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Oct 2016

Gaaf he?! Soms is het ook gewoon heerlijk om zonder partner te zijn! Je blijft dichter bij je eigen behoeften.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Mar 2017

Na de scheiding heb ik een "uitgeleefde" huurwoning toegewezen gekregen. Ik zie het als mijn modelwoning om te klussen. Zonder ervaring heb ik het tuinpad bestraat met 60/40 grindtegels. In rijtjes van 2 en 7 achter elkaar van de voordeur tot het trottoir.. en mooi op afschot voor het regenwater. Ik werd overmoedig en had nog vloertegels uit het andere huis over, precies genoeg om het smerige toilet een opknapbeurt te geven. Na inlezen en youtube begonnen. Ik heb een hele frisse grijze natuursteen vloer in het toilet, onwijs trots op. Afzuigkap ophangen, wandje uitbreken, meubels versmallen, nachthok voor het konijnmaken, een heg uitrooien, een grasmatje leggen, een moestuin onderhouden, schilderwerk, buitenlamp vervangen, electra aansluiten, noem maar op. Ik doe het. Ik wil deze zomer een loungebank in elkaar zetten. Moet lukken. #girlpower

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Mar 2017

Hier ook een trotse single moeder die regelmatig allerhande klusjes oplost. Nog trotser op mijn dochtertje; die mocht van de week op school (basisschool groep 7) een eigen partij oprichten, programma punten benoemen en uiteindelijk stemmen in hun klasje. De partij die mijn dochter had opgericht: VMM; Vrouwen Mogen Meer. Blijkbaar breng ik toch iets over :-)

Reactie plaatsen