Uitdagingen en problemen voor alleenstaande moeders
27 februari 2017 
3 min. leestijd

Uitdagingen en problemen voor alleenstaande moeders

Als alleenstaande ouder heb je niet altijd iemand bij de hand om te overleggen. Dit kan erg lastig zijn op bepaalde momenten. Er zijn nog meer uitdagingen waar je tegenaan loopt als alleenstaande moeder.

1 . Beslissingen alleen nemen

Doordat je niet altijd iemand om je heen hebt, ben je vaak op jezelf aangewezen als beslissingen genomen moeten worden. Dit is een enorme verantwoordelijkheid: je bent immers de volwassene die in feite alles bepaalt voor je kind. In het geval van gezamenlijk gezag moet je over belangrijke zaken uiteraard samen met de vader beslissen, maar de ad-hoc beslissingen neem je alleen.

uitdagingen en problemen voor alleenstaande moeders

Voelt dit zwaar voor je? Probeer het om te draaien: zie deze verantwoordelijkheid als een eer. Dat voelt een stuk positiever. Vertrouw op jezelf en je hart: je beslissingen neem je vanuit liefde voor je kinderen.

2 . Onzekerheid en twijfels aan jezelf

Juist doordat je veel (of alles) alleen moet doen en beslissen heb je nooit iemand die je een spiegel voorhoudt. Complimenten over hoe je het doet als opvoeder, krijg je niet altijd. In bepaalde situaties zou je dit juist zo nodig hebben, omdat je dan “ook maar wat doet” zonder dat je weet of je er goed aan doet. Die onzekerheid en twijfels zijn heel begrijpelijk, maar kosten ook veel energie. Iedere dag is het je weer gelukt om de dag (meestal) zonder kleerscheuren te volbrengen. Je kinderen zijn gelukkig bij jou en dat is de belangrijkste spiegel die je jezelf kan voorhouden als alleenstaande moeder.

Mocht je echt meer behoefte hebben aan sparren, overleggen of contact met anderen over je kinderen: zoek dan eens contact met andere (alleenstaande) moeders. Observeer hen ook en je zult zien dat zij net zo struggelen in sommige situaties als jij. Niemand is perfect, ook een (alleenstaande) moeder niet.

3 . Balans en tijd voor jezelf vinden

Er zit standaard te weinig tijd in een dag. Je bent vaak blij als de dag in rust is afgesloten, maar moet dan ook nog de was doen. Of je bent zo moe dat je op de bank in slaap valt. Je komt zelden toe aan het doen van dingetjes voor jezelf. Die tijd gun je jezelf niet. Je spendeert deze tijd liever aan de dingen die (in jouw beleving) echt moeten. Maar moeten deze dingetjes wel echt? De wereld vergaat niet als je een dag niet stofzuigt of als je een andere huishoudelijke taak laat liggen.

uitdagingen en problemen voor alleenstaande moeders

Prioriteiten stellen om balans te gaan vinden, dat is wat je zou kunnen proberen. Neem je rust ook, zeker als je dat nodig hebt, maar neem ook eens de tijd om een activiteit te doen die je echt leuk vindt. Eentje die niks met je kind of huishouden te maken heeft, maar puur voor jezelf.

Zie ook: 4 tips om de balans tussen werk en gezin te vinden als single mom

Hoe ga jij om met de alledaagse stress? Laat je tips weten door een reactie achter te laten. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen