Vader komt omgangsregeling niet na, wat nu?
25 november 2015 
3 min. leestijd

Vader komt omgangsregeling niet na, wat nu?

Wat te doen als een ouder wel recht heeft op omgang maar niet naar het kind omkijkt?

Kan een ouder gedwongen worden omgang te hebben met het kind en is dat wenselijk? Op deze vragen kan niet direct ‘ja’ of ‘nee’ worden geantwoord.

omgangsrechtVader komt omgangsregeling niet na, wat nu? Onlangs had ik ook een dergelijke casus in mijn praktijk. Er kwam een moeder langs op kantoor. Zij had drie kinderen en was sinds enkele jaren gescheiden. Via de rechter was een omgangsregeling vastgelegd. Sinds een half jaar kwam de vader de omgangsregeling niet meer na. Hij vond dat hij zelf kon bepalen of hij de kinderen kwam ophalen en zo ja, op welke dagen en tijden hij kwam. Overleggen wilde hij niet, zijn wil was zogezegd wet. De kinderen hadden hier veel last van. Zij misten hun vader en begrepen het niet dat hij de ene week wel kwam en dan weer een langere tijd niet.

De moeder kon dit niet langer aan(zien) en vroeg naar de mogelijkheden. Moest zij de omgang helemaal stopzetten. Voor haar was dat rustiger en een teken naar vader toe. Als hij het anders wilde regelen dan moest hij maar met haar in gesprek gaan of naar de rechter gaan. Aan de andere kant zouden de kinderen hiervan de dupe zijn. Zij wilden naar hun vader toe, maar wel op vaste dagen. Zij hadden behoefte aan de wel bekende rust en regelmaat.

Omgang, een recht of een plicht?

In principe heeft elke (gescheiden) ouder recht op omgang met zijn kind. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een rechter in het belang van het kind bepalen dat een van de ouders geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Hier kom ik in een andere column op terug.

Ouders hebben niet alleen recht op omgang met hun kind, maar tevens de verplichting hem/haar te verzorgen en op te voeden. De rechtspraak is hierover ook duidelijk.

Naast het feit dat omgang dus een recht en een plicht is, is het ook van belang in het kader van regelmaat, duidelijkheid en structuur. Het is immers in het belang van het kind en beide ouders dat een omgangsregeling structureel wordt nagekomen. Indien dit niet het geval is, worden alle betrokken personen in hun belangen geschaad.

dwangsom omgang

Terug naar de casus. De moeder heeft een kort geding opgestart en nakoming van de omgangsregeling gevorderd. Dit op last van een dwangsom (een soort boete). Als de vader de omgangsregeling niet zou nakomen, moest hij een boete aan haar betalen. Als stok achter de deur. De rechter heeft de vordering van de moeder toegewezen en een boete van € 100 per dag opgelegd, voor iedere dag dat hij de omgangsregeling niet zou nakomen. Rechters vinden het belangrijk dat beide ouders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden.

Omgang is dus niet alleen een recht, maar zeker ook een plicht!

Heb jij vragen aan Linda? Stel ze hier dan gerust. Wil jij een andere vraag stellen aan Linda Stuur dan een e-mail naar: info@happysinglemoms.nl

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Mijn kinderen hebben nu zo'n 4 jaar hun vader niet gezien. Het gaf hen eigenlijk een hoop rust dat hij ze niet meer kwam halen, voor mij was het de eerste 2 jaar wel heel moeilijk want ze zijn dus 24/7 bij mij. Sinds ik me er maar bij neer heb gelegd en de kinderen ouder en zelfstandiger worden gaat het allemaal heerlijk rustig.

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Jan 2017

Mijn kinderen waren ook altijd 24/7 bij mij. Met een partner. Als je kinderen hebt is dat zo,

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Mijn situatie is iets wat niet te beschrijven is.....de kinderen hebben hun vader al 11 jaar niet gezien. Hij heeft nooit de moeite gedaan om in actie te komen. Met verjaardagen ...eind examen van de oudste. Af en toe is het best triest voor de jongens te weten dat hun vader Gewoon links heeft laten liggen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Wat een goed stuk. Hier zoek ik al een hele poos naar. Bedankt!

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Nov 2015

Vader van mijn zoontje heeft omgang en gezag..hij komt al 2 jaar niet meer..kan ik dit aanvechten?

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Nov 2015

Beste Bianca, dit kan zeker. Je kunt omgang afdwingen via de rechter. Een kort geding procedure kan opgestart worden, waarin je nakoming van de omgangsregeling vordert.

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jan 2016

Mijn ex en ik zijn nu ruim 2 jaar uit elkaar. Onze zoon is 4 en woont bij mij. Ik heb het gezag maar hij heeft onze zoon wel erkend. We hadden een ouderschapsplan met hierin de afspraak dat onze zoon om de week een weekend bij hem zou zijn. De helft van alle feestdagen en als het zover is de helft van alle school vakanties. In het begin ging het goed, behalve de feestdagen dan kwam hij niet. Na 1 jaar bracht hij onze zoon bij zijn opa (ex zijn vader) in zijn weekendjes. Onze zoon wilde duidelijk niet meer mee. Ex zag het uiteindelijk ook niet meer zitten met t gepiep zoals hij zei en had rust nodig dus de weekendjes konden heel even niet doorgaan. Nu is onze zoon sinds mei vorig jaar geen weekendjes meer geweest. Na 3 maanden ging hij eens een dagje mee.. Sinds september gaf onze zoon aan dat hij graag weer eens wilde blijven slapen. Ex houdt dit af met verschillende smoesjes. Nu blijkt dat ex aan de 3e leg is begonnen ( had al eerder een kind op zeer jonge leeftijd voor ons en heeft daar al 9 jaar geen contact mee uit eigen keuze) hij komt soms niet opdagen terwijl we de afspraak hebben om de week op zondag. In december is er helemaal geen contact geweest ( doordat hij niet kwam) en in januari staat hij weer onverwacht voor de deur. Als hij hem komt halen dan is het enkel om te gaan zwemmen. Wat mijn zoon dus heel leuk vind. Toch vraagt mijn zoon vaak wanneer hij nou mag blijven slapen. Antwoord was nu zodra hij een ander huis heeft want er is geen ruimte. Het huis van nu staat niet te koop. Wat moet ik hier nou mee? Mijn zoon voelt zich vaak afgewezen, zegt vaak dat mijn papa is een boef he, ik wil dat hij zijn afspraken na komt en dat er heldere communicatie is. Dit wordt beloofd maar niet nagekomen. Hij weet niets van mijn zoon zijn leven. Waar hij op school zit, wie zijn vriendjes zijn, welke dagen bso.. Als hij ziek is moet ik het oplossen evenals met de schoolvakanties. Soms denk ik laat het dan maar helemaal stoppen dan weet mijn zoon in ieder geval waar hij aan toe is, weet ik waar ik aan toe ben en wacht hij niet voor niks. Wat mag en kan ik doen?

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Sep 2016

Hey Chantal,Mijn ex ziet de kinderen nu 1,5 jaar niet. Hij heeft ze 3/4 keer opgehaald vanwege een verjaardag en wanneer het hem uit kwam verder niet. Nu ik hulp heb gezocht voor onze oudste dochter ivm alle problemen die hij haar heeft bezorgd en hij moest daar ook voor tekenen. Dit heeft hij dan ook gedaan ook al vraag ik me af waarom. Maar nu begint ie te huilen en zeuren en zielig te doen dat ie ze niet ziet en wil ze toch wel graag weer wilt zien. Ik heb hem niet bij ze weg gehouden dat was zijn eigen keuze. Heb er lang mee gezeten wat ie de kinderen heeft aangedaan en mij. Nu ik me er bij neer heb gelegd en denk het is klaar laat het los. Ik zorg zelf 24/7 voor de kinderen en dat gaat juist beter dan toen hij nog regelmatig in beeld was. Ik ben van mening dat dit niet een gezonde relatie en omgang is wat hij de kinderen kan bieden. Maar hem helemaal contact weigeren kan en mag ik niet. (heb ik ook nooit gewild) Maar hij mag wel komen en gaan wanneer het hem uit komt. Dus zit ik in een lastige situatie en weet ik ook niet goed wat ik moet doen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Oct 2016

Beste Chantal, Ik sta nu voor de keuze, ga ik de vader houden aan een omgangsregeling, die hij niet wil, of laat ik het gaan. Voor beide zaken zijn iets te zeggen, wat schiet een kind ermee op, dat zijn vader hem alleen komt halen, omdat het anders 100 euro kost? Ik denk dat het ongewenst bij vader zijn, net zoveel schade oplevert als niet bij zijn vader zijn. Ik weet het echt niet meer, misschien is er iemand die uit ervaring iets kan delen?Groet, Yvette

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Mar 2018

Ik heb ook hetzelfde ervaring, ik zou graag ervaring met jullie delen. Ik leer wel, dat je alle dagen die hij niet nakomt opschrijven, en als het te bewijzen dat het regelmatig is, kun je een boete opleggen. Geef je zoon niet aan hem, als het niet zijn afspraak is. Hij zou aan het afspraak moeten houden. Als er een ouderschap opgezet, is hij plichtig om na te komen. Als je er niet hebt, kan je via jeugdzorg regelen. Goed bedenken wat je wilt neerzetten. Als het niet lukt wegens meningsverschillen, doe het via advocaat. Maar ik blijf informatie te vragen. Als jullie willen kunnen we elkaar ervaring uitwisselen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Feb 2017

Ik zit ook met een vraag, mijn ex en ik hebben via de advocaat een omgangsregeling opgesteld, alleen houd mijn ex zich daar niet aan. Hij heeft nu een jaar een nieuwe vriendin die ik niet eens ken, dus mijn kind loopt met iemand over straat waar ik niks vanaf weet.maar wat me wel via fb durft aan te spreken dat ze alleen maar goed voor danae zorgt?? terwijl erin staat dat alles dat veranderingen zijn voor Danae hij me dat moet melden, net zoals ze bij opa en oma gaat slapen. maar iedere keer weer weigerd hij en probeerd hij me op allerlei manieren te pakken. Nu weer haar goede jas niet mee terug gegeven. en dan laat hij zijn meisje appen met idiote antwoorden op mijn vraag waar hij jas was. had volgens haar poep in mijn hoofd (ja sorry het kind is net 20) Ik moet misschien ook even vermelden dat ik samen met mijn dochtertje in de opvang heb gezeten door hem. Nu hebben de aankomende maandag alweer een gesprek met team jeugd maar zie er het nut niet van in, want hij doet toch wat hij zelf wilt en haalt overal zijn schouders voor op. de omgang zal veranderd moeten worden want nu gaan we op zijn werkrooster af. dat is om de 3 of 4 dagen dat ze naar haar vader moet, maar dadelijk is ze 4 en wel leerplichtig (ze gaat nu ook door de week waardoor ze dan niet naar de peuterspeelzaal hoefd). Hij wil zijn kind dadelijk liever voor de leeuwen gooien en haar laten wennen aan de thuissituatie en haar schoolsituatie. Kan iemand mij vertellen wat mijn rechten en plichten hierin zijn want ik trek het niet meer met hem, zijn al 2 jaar bezig ermee en ben op het einde van mijn latijn wat hem betreft. Doorvechten zal ik altijd blijven doen, daar is mijn kleine meid me veel te dierbaar voor. sorry voor het door elkaar typen, hoop dat jullie eruit komen. Alvast bedankt! Groetjes Cindy

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Jan 2018

Ik heb het volgende probleem: Mijn ex-man en ik zijn ruim 4 jaar geleden uit elkaar gegaan. In het convenant staat dat wij co-ouderschap hebben en dat wij onze 4 kinderen ieder 50 % van de tijd zouden hebben. Maar al vanaf het begin wilde hij alleen mijn zonden en mijn oudste dochter niet, en de jongste dochter dochter (nu 12) alleen om het weekend en op woensdag een uurtje te eten. Vaak heeft hij ook deze dagen afgezegd, met als excuus werk (ook de vakanties bijna niet). In verband met mijn werk moet ik nu 4 uur per dag reizen, en dat is ver. Ik overweeg een verhuizing en het co-oudersschap aan te vechten want hij zal zal zeker niet aan een verhuizing meewerken. Maak ik daar kans mee?

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Mar 2018

Je moet al die dagen die hij niet nakomen opschrijven en via advocaat boete opleggen. En met dat bewijzen dat hij zijn afspraken niet nakomen, kan je naar de rechter en co ouderschap te vernietigen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Mar 2018

Wij zijn 9 jaar uit elkaar 7 gescheiden de bezoekregeling heeft altijd geschommeld dan weer een tijd goed dan weer niet net zoals hij in zijn vel zit. de laatste 2 jaar ging het goed hij is opnieuw gaan samenwonen en 1.5 uur rijden verder gaan wonen. ik krijg geen allimentatie hij betaald niks voor de kids vandaag kreeg ik een ap van zijn vriendin de kids mogen verlopig niet komen want hij heeft geen vervoer zijn werkbus mag ie prive niet gebruiken en haar auto mag ie niet mee. zonder overleg of ik het de kids effe wil uit leggen. de kids zijn stapel gek op hem en als ze er zijn is ie ook een goede vader voor ze. zelf heb ik geen auto dus brengen en halen gaat lastig.en daarbij de vriendin geeft aan financieel kan het ook niet. ik vind het lastig wel of niet juridisch hier wat mee te doen de kids willen hun papa erg graag zien er is daar wel ruimte voor een nieuwe tv beamer enzz een auto hebben ze ook en steeds meer dieren komen erbij die ook best wel wat kosten contact krijgen gaat lastig omdat ik gewoon geblokt ben. ik wil het beste handelen voor de kids die willen echt graag hun papa blijven zien maar een kort geding aanspannen is ook drastisch geen idee wat voor de kids op lange termijn het beste is

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Apr 2018

Ik ben sinds 2.5 jaar van me ex af. Hij wilde een leven zonder verantwoording dat heeft hij letterlijk genomen. De omgangsregeling is een half jaar goed gegaan. Daarna kwam hij niet of bracht hij haar eerder terug. Daarna wilde hij weekenden om wisselen in het begin was ik heel makkelijk en zei ik prima. Om maar conflicten te voorkomen. Hij heeft nu een vrouw gevonden waar hij zonder verantwoording mag en kan leven gebruik van drugs en drank. Zit alleen in de schuldsanering en zij betaald zijn levenstijl nu. Buiten dat komt hij dus niet voor zijn dochter. Want ze is 14 een lastige puber. Zijn vriendin vind dit ook dus ja makkelijk laat je dochter maar niet komen. Haar argument moet mijn kind beschermen tegen over jou kind. Wat kan ik hier aan doen. Al verschillende malen heeft me dochter contact gezocht maar het levert niets op. Ik wil graag dat er iets gebeurd wie kan mij helpen jeugdzorg psychologen zeggen dat het niet verstandig is om haar te laten gaan. Omdat hij niet met volle verstand naardenkt. Maar de rechter die mijn dochter gesproken heeft zegt weer dat ze wel contact moet zoeken. Hij heeft een midlife crisis en ik als moeder zie het verdriet van mijn dochter.

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Oct 2018

beetje kromme wet vind ik. Moeder willen veelal vaders het gezag niet geven maar roepen hem dan wel te orde om een omgangsregeling te treffen en zich daar aan te houden. Het is een macht spelletje geworden. Het kan niet zo zijn dat een vader geen gezag krijgt maar zich wel ineens moet houden aan de omgangsregeling, tis geen weg werp vader. In mijn geval is het nog triester, ik heb mijn dochter 15 dagen in de maand, en meer want zodra me smurf ziek is moet ze bij mij zijn. Regelmatig wordt er beroep gedaan om de kleine bij mij extra te laten zijn. Ik mocht volgens moeder gezag aanvragen en deed dit dan ook, eenmaal opgang wilde moeder het toch maar niet. Nu is het gezag afgewezen. Ik mag dus niet als gelijkwaardig ouder handelen in belang van het kind maar moet wel zorgdragen in de hoedanigheid die we nu hebben, tis een bittere pil. Ik ga daarom ook beroep doen om de omgangsregeling terug te brengen. Ik draag wel de lusten maar niet de lasten. Ik kan en mag niet als gelijkwaardig ouder handelen en ben dus meer een oppas papa . Ik draag de zorg nu letterlijk 50-50 15 dagen bij mij15 dagen bij de moeder dit is dus krom. Als ik daarbij geen gezag mag dragen door drogredenen en leugens want er wordt niet aan waarheidsbevindignen gedaan dan waar sta ik als ouder of eerder verzorgende? nergens en zal me moeten blijven schikken naar de nukken van de andere ouder. Het geen wat gezag zou brengen is rust en duidelijkheid. Ik wil me verantwoordelijkheid dragen maar deze verantwoordelijkheid beperkt zich tot het verzorgen. Ik heb daarom ook geen kracht en behoefte meer om onder deze situatie mezelf zo te blijven opstellen. Het kind gaat voorop dus zal ik stappen terug doen en me kind minder moeten gaan zien. Ik ben niet kwaad, ik ben niet boos maar heel erg teleurgesteld dat ik niet als gelijkwaardig ouder mag handelen maar wel onder bewind van moeder zou moeten staan in de opvoeding, en daar pas ik voor.

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Aug 2020

hoe zit het dan andersom? 11 jaar heb ik voor mijn zoon gezorgt . hij heeft ass odd cd en een zeer laag iq . behoorlijjk beperkt, IK KAN MIJN ZOON NU INMIDDELS OOK NIET ECHT MEER AAN HIJ IS SIMPEL WEG STERKER DAN MIJ , EN HEEFT MIJN ANDERE 2 JONGENS LETERLIJK BEDRIJGT WAARDOOR IK GENOOTZAAKT WAS OM MIJN ZOON AAN MIJN EX MEE TE GEVEN. HUN PROBEREN OMGANG MET MIJ OP ALLE MOGELIJKE MANIEREN TE VERHINDEREN. IK HEB VOOR DAT HIJ MEE GING MET MIJN EX AAN HEEL VEEL BELLEN GETROKKEN EN GEEN HULP ONTVANGEN EN UIT NOOTZAAK MEE GEGEVEN . KON DE VEILIGHEID NIET GARANDEREN VAN MIJN 2 ANDERE KINDEREN. MAG MIJN EX DAN KONSTAND OMGANG VERHINDEREN TUSSEN MIJ EN MIJN ZOON? HIJ HEEFT EEN CONTRAKT GETEKEND EN HET IS 2 HOOFDIG GEZAG. DAAR NAAST ZIE IK DAT HET NIET GOED GAAT BIJ MIJN EX , DRUGS GEBRUIK , KLOIEN MET MEDICATIE CANTAGE ALS JE GEEN GELD GEEFT KOM IK HEM NIET BRENGEN, KAPOTEN EN TE KLEINE KLEDING , RUZIES DIE OP HEM WORDEN NEER GELECHT,ZWART PRATEN OVER MIJ,SLAANDE RUZIES TUSSEN EX PARNER EN NIEUWE VRIENDIN. EN NOG VEEL MEER . EN VEILIG THUIS HEEFT MIJ EEN BRIEF GESTUURT DAT HET NIET GOED GAAT .IK WEET NIET WAT IK KAN DOEN AAN OMGANG , EN HOE IK MIJN ZOON UIT DEZE ELENDE KAN KRIJGEN , HIJ STUURT TIKTOK FILMPJES MET MOGELIJK HEDEN VAN ZELF MOORD ,IK HEB ZON SPEID DAT IK DEZE KEUZE TOEN NOOT GEDWONGEN HEB GEMAAKT . WAT KAN IK DOEN.HET CONTACKT HEEFT ALTIJD GOED GELOPEN TUSSEN MIJ EN MIJN EX MAAR DAT IS OOK NIET MEER IK KRIJG KONSTANT ALLEEN CONTACKT MET ZIJN VRIENDIN DIE BIJ ALLES WAT IK ZEG GELIJK DE AANVAL IN ZET. DUS HET BESPREEK BAAR MAKEN LUKT NIET. VOOR DAT MIJN ZOON DAAR WOONDE HOORDE IK NOOIT RAARE VERHALEN EN GING HET GEWOON GOED , VADER DEELDE WAT ER GEBEURD WAS ALLEMAAL EN DAT KLOPTE MET HET VERHAAL VAN MIJN ZOON. MAAR NA DE VERHUIZING IS HET EEN WERELD VAN VERSCHIL . HOE KAN IK MIJN ZOON HELPEN ZONDER DAT HIJ ER VEEL LAST VAN HEEFT. BIJVOORBEELD ZWART PRATEN EN OF HEM DE SCHULD GEVEN VAN IETS WAT HIJ NIKS AAN KAN DOEN? HEEFT IEMAND TIPS

Reactie plaatsen