Vader wil na jaren opeens een omgangsregeling
26 januari 2016 
4 min. leestijd

Vader wil na jaren opeens een omgangsregeling

Wat kun je doen als de vader van jouw kinderen opeens aangeeft omgang met zijn kinderen te willen?

Deze vraag stelde een van onze clienten ons laatst. Haar ex partner was vlak na de geboorte van hun tweede kind weggegaan en had niets meer van zich laten horen, op geen enkele manier. Hij was met de noorderzon vertrokken. De moeder heeft veel hulp gezocht en gekregen en ook gevraagd of vader hierin wilde participeren. Dit wilde hij niet. Inmiddels waren haar kinderen 6 en 8 jaar oud. Zij hadden hun vader al die jaren niet gezien, maar nu wilde hij graag een omgangsregeling. Hij had ook direct een verzoekschrift tot het vaststellen van een omgangsregeling ingediend bij de rechtbank.

Omgang

Ouders en een kind hebben recht op omgang met elkaar. Hiervoor hoef je niet getrouwd te zijn, ook ouders die nooit met elkaar getrouwd zijn, kunnen een omgangsregeling aan de rechter vragen. Dit laatste kan zelfs wanneer de ouder die de omgangsregeling vraagt geen gezag heeft over de betreffende kinderen. Volgens art. 1:377a lid 1 Burgerlijk Wetboek heeft een ouder die niet het gezag heeft ook nog eens de plicht tot omgang met zijn of haar kinderen, hierover schreef ik al eerder.

De rechtbank gaat bij het vaststellen van een omgangsregeling in principe uit van gelijkwaardig ouderschap. Ouders hebben dus gelijke rechten en plichten.

Omgang moet uiteraard wel in het belang van het kind zijn.

Ontzeggen omgang

Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders. De rechter toetst of zich een van de volgende drie situaties voordoet:

  1. De omgang zou ernstig nadeel opleveren voor de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind.

Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als een van beide ouders of beide ouders de kinderen gebruiken in de tussen hen beiden bestaande strijd. Ook kan de geestelijke ontwikkeling van een kind in gevaar komen als de ouders zich tegenover het kind voortdurend negatief over de andere ouder uitlaten.

Het feit dat een ouder zelf weerstand heeft tegen  een omgangsregeling is geen aanleiding voor een rechter om op grond hiervan de niet-verzorgende ouder omgang te ontzeggen. Het moet kort samengevat dus wel om een zeer ernstige situatie gaan.

  1. De ene ouder is kennelijk ongeschikt of kennelijk niet in staat tot omgang.

Dit scenario heeft betrekking op de persoon van de omgangsgerechtigde ouder. Als hij zich op een zeer negatieve wijze gedraagt kan de rechter, op verzoek van de andere ouder, besluiten dat hem het recht op omgang ontzegd wordt.

Voorbeelden van deze situatie zijn:

  • De ouder heeft omgang met zijn kind onder invloed van alcohol of drugs.
  • Het kind wordt meegenomen naar voor hem ongeschikte en/of kindonvriendelijke plaatsen.
  • De ouder is gewelddadig tegenover het kind (geweest) of heeft hem of haar misbruikt.
  • De ouder dreigt met ontvoering van het kind.
  • De ouder houdt zich structureel niet aan de overeengekomen of opgelegde omgangsregeling.
  1. Het kind heeft zelf ernstige bezwaren tegen de omgang.

Op zich kan een minderjarig kind niet zelf bepalen of het omgang wil met de niet-verzorgende ouder. Maar hoe ouder het kind wordt, hoe moeilijker het is om een kind dwingend omgang te laten hebben met een van zijn ouders.

Om die reden wordt een kind van twaalf jaar of ouder door de rechter naar zijn mening gevraagd bij een verzoek tot vaststelling van een omgangsregeling. Het is niet zo dat een rechter een ouder zo maar een omgangsregeling zal ontzeggen als een kind aangeeft daar niets voor te voelen. Er moeten echt ernstige bezwaren zijn. Rechters vragen hierover ook goed door.

Tenslotte is er nog een andere grond om omgang te ontzeggen; als de omgang in strijd is met zwaarwegende belangen van het kind.

Let op:  een rechter zal niet snel tot de conclusie komen dat een ouder geen recht meer heeft op omgang met zijn kind. Alleen in de uitzonderingssituaties zoals hierboven beschreven zal een verzoek tot ontzegging van de omgang gehonoreerd worden.

Hoe ging het verder met onze cliente?

De rechtbank was zeer kritisch naar de vader toe en begreep niet waarom de man een verzoekschrift had ingediend, terwijl hij de afgelopen zes jaar niets van zich had laten horen en niet openstond voor hulp/begeleiding. De Raad voor de Kinderbescherming was eveneens zeer kritisch en vroeg zich af of omgang wel in het belang van de kinderen was. De Rechtbank wilde deze vraag officieel door de Raad voor de kinderbescherming beantwoord hebben. Wordt dus vervolgd!

Heb jij een vraag aan Linda en woon je in Noord-Holland? Stuur dan een e-mail naar info@happysinglemoms.nl

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Jan 2016

Mijn ex wil ook ineens een omgangsregeling. Nou ik ben al 4 advocaten verder waarin tot conclusie is gekomen dat vader van mijn zoontje ons kind psychische mishandeld....eveneens opa en oma. (N.a.v. bewijzen die ik heb) Alleen zeiden de advocaten dat de raad zijn neus hier voor omdraait en mijn ex als we een zaak aan gaan nog zijn kind zal gaan zien terwijl dit onverantwoord is. Ex heeft verslavingen en werkt voor onderwereld lui! Lekker veilig maar niet heus. Dus waar sta als moeder? Wachten totdat het mis gaat wat al diverse malen is gebeurd? Jeugdzorg heeft mij paar weken geleden gewoon uitgelachen en zeggen dat ik met meneer moet praten. Hoe kan ik praten met iemand die een pathologische leugenaar is? Ook daar heb ik bewijzen voor maar dan nog sta ik ALLEEN!

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Mar 2016

Hai anoniem, wat een herkenbaar verhaal. Mijn ex is ook verslaafd en werkt veel te veel. Ook het liegen en bedriegen komt me bekend voor. Ik zou graag in contact met je willen komen over hoe je dit het beste kunt aanpakken om je ex toch geen omgangsregeling te laten krijgen. Misschien dat we middels privé bericht elkaar kunnen helpen. Met groet, Kiki

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Nov 2016

Goedendag, Heeft u al ervaringen met de rechtzaken en hoe het gaat verlopen? Ikzelf zit in zo'n zelfde situatie, kan ik u hierover prive benaderen hoe ik dit het beste aan kan pakken?

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Jan 2016

Ik heb hetzelfde gehad. EISEN dat omgang in een omgangshuis is. onder toezicht!!! Ik heb toen tegen de rechter gezegd dat het meegeven van mijn kind voelt als het stoppen van mijn kind in de hol van een leeuw. Het is afwachten tot hij gaat toeslaan.... want het gaat sowiezo gebeuren!!! Na 3 keer omgangshuis is hield hij het voor gezien. Hij werd in de gaten gehouden, kon mijn dochters hoofd niet vervuilen en vond er toen niets meer aan. Heel veel succes en sterkte

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jan 2016

Bedankt voor je heldere uitleg!....Ik moet me niet laten leiden angst maar dat doe ik wel. Als ik jouw verhaal zo lees zie ik wel dat er toch nog mogelijkheden zijn. Geeft mij weer kracht!

Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Jan 2016

Ik vind het omgangshuis één grote poppenkast! Op dat moment is het daar soort van gespeeld leuk, maar daarbuiten is de realiteit er weer en het echte leven, en dan moet je je afvragen of een omgang buiten het omgangshuis haalbaar is?! In de meeste gevallen niet. Bij mij in ieder geval niet, een ex die al 30 jaar verslaafd is aan drank en drugs. En dan nog gaat de rechter een omgangshuis opleggen. Bij ons wordt het volgende maand gestart, als ik enigszins merk dat mijn kind er onrustig of gespannen van wordt, en dus de omgang niet in het belang van mijn kind is stop ik er mee. Dat recht heb je als moeder, dat ook jij er mee mag stoppen. Jij als moeder hebt de volledige verantwoordelijkheid en bent dus de baas over je kind, dat omgangshuis totaal niet. Zo moet je ook over komen. Ik vond de intake en kennismakingsgesprek maar weinig voorstellen, zolang je maar sterk overkomt. Als je zo niet overkomt kunnen ze je maken en breken.

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Mar 2018

Hebben jullie dan niet door dat door op het kind te letten óf er geen spanning of onrust is, de kinderen vanzelf gespannen raken? Kinderen pikken dat soort dingen op, gaan zich schuldig voelen dat jij je er niet goed bij voelt. Durven niet te zeggen dat het leuk was, en kunnen niet onbevangen het contact aangaan. Dat jullie een kind hebben van een rotzak, daar waren jullie zelf bij, hij zal dus ook goede kanten hebben. Mag jullie kind een eigen band met vader opbouwen en een mening over hem vormen? Voor eventuele teleurstellingen kun je je kind toch niet eeuwig behoeden.

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Aug 2021

Zelf geen Kinderen, of je moeder hart ergens verlOren? Of heb je zelf Nooit knuffels en aandacht gekregen thuis? We zijn vrouwen en we horen Elkaar te steunen. Voor somMige dingen kies je niet in het leven. Je duwt de vader van je kind niet Eigenhandig met zijn neus iN dE Zooi of Zet geen trechter Aan zijn mOnd. niemand hierboven heeft er voor gekozen dat deze mannen zwak en nAlatig Zijn als het gaat om hun kind. Ze er geen Fuck om geven en het Allemaal tijdelijk Is of een opvlieging voor de buiten werled. Wat deze vrouwen hierboven gemeen hebben is een moederhart dat WIl spreken en behoeden dat alles wat zij hebben OPGEBOUWD ( vEiligheid, gezondheid, geborgenheid) niet als een kaartenhuis in elkaar Dondert. CHAPEAU ‘als jij kinderen hebt dat jouw hanS zijn eigen wel heeft kunnen gedragen en het hoPelijk nog steeds een goede vader is maar kom deze moeders na Alle shit die ze meegemaakt hebben niet vertellen wat ze moeten doen. Zij die echt hebben moeten Strijden meid. Zij die 100% moeder hebben moeten zijn dag eN nacht Zonder Een hans want dat recht heb je niet! En voor de echte moeders hierboven LaAt me weten als er ergens eeN groepsapp of biJEenKomst is zodat we wijzer worden van elkaar en elkaar kunnen steunen, ik doe graag meE.

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Feb 2019

Hallo Ik krijg net een brief voor me zoon die dinsdag 12 wordt dat die voor rechtbank moet komen. Zijn vader wilt na 12 jaar hem erkennen en een omgangsregeling. Me zoon is niet erkend bij gemeente staat vader onbekend en me zoon weet dat me ex ze vader is maar wilt geen contact. Me ex is een zware crimineel ( roofmoord / mishandelingen ) en heeft mij vaak zat bedreigd als die weer eens vrij kwam. Heb nog 3 kinderen en alle kinderen hebben mijn achternaam en zorg ik voor samen met me vriend. Me ex rookt ook wiet als die vrij is en is gewelddadig heeft iemand ook ervaring met zo situatie of weet iemand hoe ik nu verder moet om dit aan te vechten. Vertrouw me ex me zoon echt niet toe En me zoon die begon net al weer te huilen en hyperventileren door de brief. Ze school presentatie gaan ook continue achteruit als me ex in beeld komt Wil dat me zoon gelukkig is en niet onzeker en steeds angstig dat me ex weer achter een boom hem op school opwacht

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Feb 2019

Heftig voor jou en je kinderen. Heel veel sterkte met de situatie!

Reactie plaatsen