Vaderdag zonder een betrokken vader
18 juni 2016 
4 min. leestijd

Vaderdag zonder een betrokken vader

Vandaag is het Vaderdag. Dit is voor mij persoonlijk steeds een confrontatie met de werkelijkheid: mijn dochter groeit op zonder dat háár papa daar deel van uit wil maken. Vaderdag zonder een betrokken vader vieren dus.

Mijn dochter is nu 2,5 jaar en lijkt aardig gewend aan het leven zonder papa. Ze vraagt er nooit naar en lijkt het begrip papa ook nog niet heel goed te kennen. Zo noemt ze in de supermarkt bijvoorbeeld wildvreemden wel eens papa. Uiteraard leer ik haar om “meneer” te zeggen tegen mannen, maar goed, het is en blijft nog een klein onschuldig meisje die niet beter weet.

Mijn dochter gaat naar de opvang en daar is het thema uiteraard ook aan de orde: Vaderdag. Een leidster vroeg mij:

“Misschien een beetje een ongemakkelijke vraag voor je, maar wat wil je met Vaderdag? Mag je dochter gewoon wat maken voor hem of wil je dat we het anders noemen?”

Terechte vraag, al vind ik het geen ongemakkelijke vraag. Het is zoals het is en daar kan niemand momenteel wat aan veranderen. Ik vind het belangrijk dat mijn dochter wél opgroeit met het idee dat ze een papa heeft, dus ik vind ook dat ze gewoon de cadeautjes voor hem moet maken rondom deze dagen.

Vaderdag zonder een betrokken vader

Ik bereid me dit jaar dan ook voor op de eerste vragen van mijn dochter met betrekking tot dit thema. Ze zal vast gaan vragen: “waar is mijn papa?” of “heb ik ook een papa?” Ik schat in dat ze nog niet heel veel door gaat vragen, gezien haar leeftijd, maar er gaat vast iets komen.

In de mediation hebben we afgesproken om mijn dochter het gevoel te gaan geven dat haar papa wel aan haar denkt. Mijn ex zal ieder jaar rond haar verjaardag foto’s van zijn omgeving en zichzelf sturen mét een kaartje. Zo is het voor mijn dochter alsof hij wél aan haar denkt (al is dit misschien vanuit mijn ex helemaal niet zo).  Het geeft haar het gevoel dat ze er wel mag zijn en dit voorkomt (hopelijk) dat ze opgroeit met het idee dat haar vader haar niet wil en dat het aan haar ligt.

Het is de vraag of mijn ex dit ook gaat doen, maar toch houd ik deze afspraken ook als leidraad in het omgaan met Vaderdag. Ze heeft wél een papa die ook aan haar denkt. Zolang ze zo klein is en nog niet echt iets kan begrijpen ga ik haar vertellen dat papa heel ver weg woont en daarom niet bij haar kan komen, maar dat hij wel aan haar denkt. Op advies van de mediator lijkt dit voor de ontwikkeling en eigenwaarde van mijn dochter het beste.

Vaderdag zonder een betrokken vader

De vraag is natuurlijk hoe lang ze dit verhaal accepteert en wanneer ik wat eerlijker moet gaan zijn. Uiteindelijk gaat ze geconfronteerd worden met andere feiten. Zolang dit niet hoeft, ga ik haar hiertegen beschermen. Uiteindelijk zal ze vragen willen stellen aan hem over waarom hij haar niet kan of wilde zien, maar een jonger halfbroertje wel. Die vraag zal ik nooit kunnen beantwoorden. Mijn rol ligt hem in het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde, zodat ze gelukkig is met zichzelf. Het is niet mijn rol om haar zo jong al mee te geven hoe het werkelijk zit. Ik ga haar begeleiden in dit proces als ze hieraan toe is. Ik zal naast haar blijven staan als een leeuwin die haar welpje bewaakt. Mijn prinses is ze wel en zal ze ook altijd blijven.

Tot die tijd houd ik me dus aan het advies van de mediator. Persoonlijk kan ik hier de rust in vinden, al begrijp ik dat dit voor andere moeders heel anders kan voelen. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn eigen boosheid hierin opzij zet en kijk naar het belang van mijn dochter, zeker nu ze nog zo jong is. De wereld ligt nog aan haar voeten. Ik ga haar eerst weerbaar maken, zodat we samen sterk staan in hetgeen haar later duidelijk gaat worden.

Voorlopig zal ik elke Vaderdag persoonlijk als vervelende dag ervaren. Een dag vol wisselende emoties. Een dag waar mijn dochter voorlopig nog geen waarde aan hecht en waarvan ik hoop dat dit nog eventjes zo blijft. Voorlopig ga ik Vaderdag invullen als een dag voor ons samen en gaan we leuke dingen doen. Ooit komt de dag dat ze meer wil weten en vragen gaat stellen. Ooit komt de dag ze hem misschien wel vragen gaat willen stellen.

Tot die tijd bewaar ik alle cadeautjes die ze maakt voor Vaderdag voor haar papa, zodat ze die zelf misschien kan geven.

Zie ook: Praten met je kind over scheiding of een afwezige vader, hoe doe je dat?

Hoe vieren jullie Vaderdag vandaag?

Over de schrijver
Reactie plaatsen