Verhuizen als single mom
09 november 2018 
4 min. leestijd

Verhuizen als single mom

Verhuizen als single mom… Eindelijk is het zover. Binnenkort kan ik gaan verhuizen naar mijn eigen woning. Het zal mijn eerste verhuizing zijn als volwassen vrouw met een kindje. Als ik rustig na denk over alles wat geregeld moet worden, moet ik wel even slikken. Hoe ga ik dit aanpakken? En wat betekent de verhuizing voor mijn dochter? Hoe zal zij reageren op de nieuwe omgeving? Ik ben meteen de boeken ingedoken, heb het internet afgestruind en ben rond gaan vragen aan andere mama’s over de beste tips, trics en weetjes rondom dit onderwerp. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Graag wil ik de (naar mijn mening) interessantste tips en weetjes met jullie delen.

Vraag hulp

Vraag hulp

Verhuizen als single mom, praktische tips

1. Maak een planning

Wanneer je gaat verhuizen komt er veel op je af. Door een planning te maken raak je het overzicht niet kwijt. Dit creëert enigszins rust in een toch vaak stressvolle periode.

2. Maak een checklist die je kunt afvinken.

Zo weet je zeker dat je niets vergeet en creëer je rust in je hoofd.

3. Werk met een ‘dozenstrategie
•Geef de dozen een nummertje en schrijf op een papiertje wat er in de desbetreffende doos zit. Zo hoef je niet telkens alle dozen open te maken als je iets nodig hebt. Daarnaast kun je jou dozen en de dozen met spullen van de kinderen ook markeren met ieder zijn eigen kleur.

Tips om je kind goed te begeleiden tijdens de verhuizing

1. Hou de communicatie open

Praat ruim van tevoren met je kind over de verhuizing. Zo kan je kind wennen aan het idee en kan hij of zij zich hierop gaan verheugen.

2. Betrek je kind in de verhuizing

Dit kun je doen door haar/hem, zelf een doos met spulletjes in te laten pakken. Dit helpt je kind begrijpen wat er gaat gebeuren.

3. Hou de emoties van je kind in de gaten

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan het afscheid nemen van zijn/ haar eigen kamertje, huis en omgeving zwaar vallen. Geef je kind de ruimte emoties te tonen om op deze manier de grote verandering een plekje te kunnen geven.•

4. Laat je kind wennen aan de woning

Zodra je de sleutels van je nieuwe woning is het een goed idee om je kind een aantal keer mee te nemen zodat ze vast kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Je kunt bijvoorbeeld samen kijken waar zijn/haar nieuwe kamertje komt en samen vast bedenken welke kleur je de muur kan geven.

5. Hou je vast aan de structuur

Ondanks de hectische tijd is het voor je kind fijn als jij als ouder de structuur die je kind gewend is doorzet. Voor veel kinderen is dit een houvast wat juist zo belangrijk is in een periode waar toch al zo veel veranderd

Tips rondom financiën

1. Ga op zoek naar leuke deals

Zeker voor alleenstaande ouders die in een scheiding liggen of uit elkaar gaan, is het inrichten van een nieuwe woning soms een flinke aanslag op het spaargeld. Het kan ook zo zijn dat je weinig tot geen spaargeld hebt. Zoek op marktplaats naar leuke deals. Maar niet alleen Marktplaats leent zich daar goed voor. Op Facebook heb je verschillende koopjeshoeken in allerlei regio’s.

2. Informeer bij je gemeente

Informeer bij de gemeente over bijzondere bijstand. Wanneer je inkomen aan de lage kant is, kun je bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen. Dit kan jou op weg helpen bij het op orde brengen van je huisje om zo met je kind(eren) een frisse start te kunnen maken.

Extra tips voor single moms

Je bent een powervrouw, maar het is niet nodig altijd alles alleen te doen. Schroom niet om je familie of vrienden om hulp te vragen. Het is allemaal veel werk en waarom zou je het alleen doen als dit niet hoeft? Wanneer je jonge kinderen hebt die nog niet naar school gaan, kan het lastig zijn om dingen te regelen met je kids erbij. Voel je niet schuldig ze eens een dagje bij opa en oma, oom en tante enz. te brengen.

Het zal even een pittige tijd zijn. Maar wanneer je straks in je nieuwe huis zit en je kinderen beginnen te wennen aan hun nieuwe omgeving, kun je niets meer dan trots zijn op jezelf.

Heb jij nog meer verhuis tips voor single moms? Laat het weten in een reactie onder dit blog!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Nov 2018

Bij de gamma kan je, als je in het bezit bent van een gratis gammapas, op vertoon van je huurcontract of koopcontract tijdelijk extra korting krijgen op je aankopen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Sep 2019

Bij mij twee kinderen verliep de verhuizing gelukkig probleemloos. Ze vonden het een geweldig avontuur. Nou gingen we ook niet erg ver verhuizen. Ze hoefden niet naar een andere school. Dat scheelt wel. Ik wilde de verhuizing zoveel mogelijk uitbesteden. Ik heb daarom gespaard, op mijn verjaardag om een envelopje gevraagd en een lening aangegaan. Het hakt er wel in, maar als het goed is, verhuis ik voorlopig niet meer.

Reactie plaatsen