Verhuizen met kinderen, mag dat?
15 januari 2019 
4 min. leestijd

Verhuizen met kinderen, mag dat?

Verhuizen met kinderen, mag dat?

Onlangs liepen de gemoederen hoog op aan mijn mediationtafel. Aangeschoven waren de ouders van een zoontje van 8 jaar, die al ruim 3 jaar waren gescheiden en aanvankelijk op goede voet met elkaar afspraken konden maken wat betreft de zorg en omgang voor hun zoon. Echter, de man had onlangs van zijn ex- partner vernomen, dat zij voornemens was te verhuizen met hun zoon naar een woning ongeveer 20 kilometer van hun huidige woonplaats. Maar verhuizen met kinderen, mag dat?

Dit betekende dat de jongen naar een andere school zou moeten overstappen en dat de afstand tot hem dusdanig werd vergroot, dat hij hiermee niet zomaar akkoord kon gaan.

De vrouw vond dat zij hiertoe mocht overgaan, aangezien zij dichterbij haar familie wilde gaan wonen en hierover goed had nagedacht. Omdat zij er samen niet uitkwamen, maar wel gezamenlijke tot een oplossing wilden kozen, besloten zij een afspraak bij mij te maken.

Verhuizen met je kinderen

In het algemeen komt het na een scheiding regelmatig voor dat een van de ouders na verloop van tijd samen met de kinderen naar een andere woonplaats wil verhuizen. In veel voorkomende gevallen wil één de ouders verhuizen om inderdaad dichterbij familie te gaan wonen of om bij een nieuwe partner in te trekken. Verhuizen met kinderen, komt dus vaak voor.

Het is echter goed om te beseffen dat je ook bij dergelijke beslissingen, zoals een verhuizing, altijd de toestemming nodig hebt van de andere ouder.

Ik adviseer ouders dergelijke punten dan ook altijd voor de scheiding te bespreken en op te nemen in het ouderschapsplan. Dat de moeder in dit  geval toestemming nodig had van haar ex- partner had te maken met het ouderlijk gezag. Wanneer jij en je ex- partner beide het ouderlijk gezag hebben, dan moeten alle belangrijke beslissingen omtrent je zoon of dochter met toestemming van de ander worden genomen. Ook als je zoon of dochter bij jou staat ingeschreven, is de medewerking en toestemming van de andere ouder noodzakelijk als je wilt verhuizen naar een andere plaats.

Want wat gebeurd er, als je ex weigert om toestemming te geven voor de verhuizing?

Mijn advies zou zijn om eerst gezamenlijk het gesprek aan te geven, eventueel middels mediation. Immers zolang je samen in gesprek gaat, kun je ook samen de uitkomst bepalen en afspraken maken.

Verhuizen met je kinderen

Lukt het niet om er samen uit te komen, dan is een procedure bij de rechter onvermijdelijk. Ben jij degene die wil verhuizen en je ex weigert om toestemming te geven, dan zul je de rechter om vervangende toestemming moeten verzoeken. De rechter zal in zijn beslissing altijd het belang van de kinderen voorop stellen en overwegen of de verhuizing in het belang van je kind(eren) is.

De rechter zal in dergelijke gevallen altijd maatwerk leveren en de volgende vragen in overweging nemen.

Wat is de noodzaak van de verhuizing? Is de verhuizing in het belang van het kind? Wat zijn de belangen van beide ouders? Is de verhuizing goed doordacht en voorbereid? En in welke mate wordt de andere ouder gecompenseerd, denk aan een aangepaste omgangsregeling etc? Welke invloed heeft de verhuizing op het sociale leven van de kinderen?

Het is dus verstandig om niet te lichtzinnig te denken aan een verhuizing zonder toestemming van de andere ouder die tevens het gezag heeft. Ook mag je er niet zomaar vanuit gaan dat je vervangende toestemming krijgt van de rechter als je ex partner weigert toestemming te geven. Bereid je je het niet goed voor, dan kunnen de gevolgen ook groot zijn als je ex de verhuizing aanvecht bij de rechter, aangezien het risico bestaat dat de rechter kan bepalen dat de kinderen hun hoofdverblijf krijgen bij de andere ouder of dat je gedwongen wordt terug te verhuizen.

Verhuizen met je kinderen

Gelukkig komen ouders er samen vaak wel uit, eventueel met behulp van mediation. Tijdens die gesprekken kunnen goede afspraken worden gemaakt en meestal ontstaat daardoor wederzijds begrip en komen alle belangen op tafel. Zo ook gelukkig met de mensen die onlangs bij mij aan tafel zaten. Het is immers fijn om je leven zodanig in te richten dat je de focus kunt leggen op de toekomst!

Heb je hierover nog vragen of wil je meer weten of wederzijds gezag? Neem dan contact met mij op of laat een berichtje achter op de website.

Dit artikel is geschreven door juriste en mediator Susanne den Boer

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 02 May 2019

Hallo Susanne,Ik heb dit artikel gelezen in de hoop antwoorden te vinden op mijn vragen. Mijn situatie is namelijk precies andersom. Mijn ex heeft plannen om te gaan verhuizen naar 1 van de Waddeneiland en dit gaat consequenties hebben voor onze kinderen van 3 en 5 jaar oud. Na het lezen van verschillende verhalen is het mij duidelijk geworden dat hij geen toestemming van mij hoeft te krijgen, aangezien de kinderen bij mij hun hoofdverblijf hebben. Wij hebben ook geen co-ouderschap en in het ouderschapsplan hebben wij geen afspraken gemaakt over de maximale afstand tussen zijn en mijn woonplaats.Ik gun hem zijn geluk in zijn nieuwe relatie,maar het belang van onze kinderen staat wel voorop.Mijn vraag is dus, in hoeverre 'mag' hij dit gaan doen? Welke rechten hebben onze kinderen?Met vriendelijke groeten,F

Reactie plaatsen