Villa Single Papa
11 september 2015 
5 min. leestijd

Villa Single Papa

Afgelopen week heb ik met open mond van verbazing gekeken naar het nieuwe EO programma “Villa Single Mama”.  In dit programma nemen acht alleenstaande moeders gezellig met hun kroost intrek in een kast van een huis en gaan ze samen het huishouden en de opvoeding delen.

“De EO wil met dit programma aandacht vragen voor alleenstaande moeders en hun problematiek”, als ik de website mag geloven.

De EO insinueert hiermee dat alleenstaande moeders problemen hebben. Hoe kun je meer problemen creëren door acht totaal verschillende moeders met in totaal 14 kinderen van diverse makelij in één huis te stoppen en verwachten dat dit goed is en goed blijft gaan? Is dat al niet bij voorbaat vragen om problemen?  Maar uiteindelijk zijn de kinderen de dupe van deze hele poppenkast.  Deze luxe villa is immers geen weergave van de werkelijkheid en er zijn vaders in het spel (die wel of niet aanwezig zijn in het leven en wel of niet gehoord willen/kunnen worden). Het ouderschap wordt nu van één kant belicht en daarmee doe je de kinderen te kort. De moeders worden over het algemeen niet in hun kracht gezet‚ maar de camera laat vooral zien wat anders zou moeten volgens de maatschappij.

6017222fa4a388fa70176bc4ed51447eIk snap de insteek van de EO: de ene moeder kan van de andere moeder leren en dát doel gaat misschien soms ook wel behaald worden als de moeder in staat is om zich kwetsbaar op te stellen.  Maar een moeder is als een leeuwin als het om haar kinderen gaat en dat kan dan nog wel eens botsen met anderen.

Maar waarom is er geen Villa Single Papa bedacht? Waarom moeten het toch altijd weer die Single Mama’s zijn? Ik denk namelijk serieus dat zij het net zo hard nodig hebben als de Single Mama’s die zich hebben opgegeven. Papa’s leggen het altijd af tegen de moeders en hebben niet van nature de handigheidjes waarmee moeders het ouderschap oppikken en daarmee misschien wel het grootste gedeelte mee op de rit hebben gezet.

Nu hoor ik een groot deel van de lezers hier finaal tegenin gaan.

Vergeet niet dat ik zelf ook te maken heb met een ex-partner waarmee ik totaal niet door één deur kan en wat zou het gemakkelijk zijn als hij helemaal niet in beeld was.

Maar dat is hij dus gelukkig wel! Gelukkig, omdat ik mijn dochter een vader gun. Een vader die zij als voorbeeld ziet en die haar grote held is.

Mijn dochter is nog maar acht jaar oud en de band die zij tot nu toe met haar vader heeft opgebouwd is voornamelijk ontstaan door twee dagen per 14 dagen wat aandacht, die naar mijn inzien ook nog wel wat uitgediept zou kunnen worden. En dan druk ik mij nog zacht uit, want ik snap werkelijk niets van deze (logeer)weekenden en de contacten die niet door hem worden gelegd die er wel moeten zijn. Denk dan bijvoorbeeld over voortgang op school, tandarts- of ziekenhuisbezoek (en mijn dochter is een brokkenpiloot met een abonnement op de gipskamer) of gewoon echt even tijd met haar alleen (ik noem een slaapfeestje samen of even samen pannenkoek eten in de stad).

09b746c5167105d33016a2a7ef0110daMisschien moeten de papa’s die wel in beeld zijn bij het kind of willen zijn, op welke manier dan ook, eens gezellig met z’n allen in een villa. Want net zoals in Villa Single Mama zijn er genoeg papa’s die heel veel dingen wél goed doen of goed denken te doen, wel betrokken willen zijn maar niet weten hoe of daarin geen kans krijgen. Genoeg papa’s met opvoedproblemen waar nog een hoop aan te verbeteren is ten bate van het kind  of genoeg papa’s waar andere papa’s van kunnen leren.

En wat zou het dan fijn zijn dat wij als Single Mama’s dan eindelijk eens met hen mee kunnen gluren‚ want zo Single Mama als we zijn‚ wij kunnen ook nog een hoop leren van die Single Papa’s.

Dus beste betrokken vaders, beste vaders die letterlijk alleen de plichten nakomen, beste vaders die zich met niets (kunnen/willen) bemoeien.. trek aan de bel en geef bij de EO aan dat ook jullie behoefte hebben aan zo’n verblijf in een mega villa.

En om het dan helemaal aantrekkelijk voor jullie te maken, zal ik hoogstpersoonlijk voor een jacuzzi zorgen waar jullie ’s avonds lekker kunnen uitrusten met een potje bier in jullie hand. En vaders… vergeet niet de babyphone van de slaapkamer mee te nemen en naast, ja naast en dus niet in de keuken, de jacuzzi te zetten. Want ja, ook vaderschap gaat ’s avonds gewoon door. Of je nou in die jacuzzi zit te borrelen of niet… Maar dat hoef ik jullie vast niet te vertellen.

Wat vinden jullie van een Villa Single Papa? Je kunt je bericht hieronder achter laten, dank je wel!

Over de schrijver
Reactie plaatsen