Zonder familie verder

12 jaar geleden brak ik met mijn familie. Bij je familie hoor je veilig te voelen, dat was niet het geval

Alleenstaande moeder VlinderMaar in de loop van de jaren, heb ik wat mensen leren kennen. Je groeit en ontwikkelt je door de jaren heen. Je veranderd. Mensen veranderen. Verandering is goed. Want zelfs een slechte verandering kan een les zijn. Misschien heb je juist een hoop lol beleefd in de periode waar je achteraf van denk, dat was niet verstandig. Ze zeggen vaak niet voor niks, oud en wijs.

De liefste Beppe van Friesland

Ik heb een oud en wijs mens leren kennen. Maar zo noem ik haar niet. Want ze is ook mijn  vriendin en voelt als een familie voor me. Ik noem haar Beppe.. Beppe betekent in het Fries, Oma. Beppe is de oma van mijn vriendin Juul. Juul leerde ik kennen tijdens Zumba les. Het was meteen klik op het eerste gezicht en via haar heb ik kennis gemaakt met haar oma die vanaf dag 1 haar Beppe noemde. Ik wist ook niet hoe je een oude lieve vrouw moest noemen, ‘mevrouw’ klinkt zo afstandelijk. En bij de naam noemen vind ik niet leuk voor iemand van 79 jaar.

Ik ga vaak naar Beppe, een wijze fitte vrouw. Ze zwemt nog steeds elke week, ze rijdt auto, ze doet zelf haar boodschappen, ze breit en drinkt koffie. En ze rookt ook nog.

Wat is er zo bijzonder aan Beppe? Ze is niet alleen een lieve vrouw maar ze is ook ontzettende sterk! Ze heeft 2 mannen in haar leven verloren en haar eerste baby. Haar eerste man waar ze mee getrouwd was, later heeft ze een vriend gehad die ook ziek werd. Ze heeft beide mannen lief. Als ze over ze praat , dan zie je de liefde in haar ogen. Ze is al jaren alleen. Ze vind het wel goed zo, ze geniet oprecht van het leven met haar kinderen, klein kinderen en van haar vrienden.

Ik kan over alles met haar praten, over kinderen, studeren, mannen, ze is recht door de zee als ze ergens niet mee eens is zegt ze dat duidelijk.  Ze laat iedereen in zijn waarde

Alleenstaande moeder Vlinder3

Bij Beppe  smaakt koffie extra lekker. Ze zet een ouderwetse bakje koffie.  Een paar maanden terug zat ik bij haar aan tafel en dronken we koffie en toen zei ze dat ze aanzoek had gehad…euh ik proeste bijna in mijn koffie. Sjans beppe? Nee zegt ze een echte! Ze verteld dat ze bij de slager was toen twee mannen geen keuze konden maken over het vlees wat ze wilde hebben. Beppe vertelt gewoon alsof ze die mensen jaren kent, wat ze zou aanraden. Ze raakt aan de praat met de mannen en dan begint zijn vriend, dat die wel een vrouw zou willen hebben. Zo een leuke vrouw als u. Ze lachte erbij en vraagt ze de mannen om haar leeftijd te raden, ze schatten haar op 65 jaar. ze vertelt  dat ze bijna 79 is. Ze maakt verder nog gezellige praatje en raadt de man aan om buiten goed te kijken er zijn leuke vrouwen 🙂 ze gunt ook iedereen het geluk.

ik moet lachen om haar verhaal en zeg, “nou Beppe waarom krijg ik nooit zulke aanzoeken?” Ze antwoordt, “je zoekt niet goed kind”. Oké dus op naar de slager haha. 

Sinterklaas vier ik altijd samen met de kinderen. Gewoon met z’n  drieën. Vorig jaar klopte iemand op het raam. Ik was bijna in de gang, dus heel vlakbij de deur. Maar toen ik deur opende was er niemand, ja een zak van Sinterklaas stond er. Ik keek verbaasd en pakte de zak op. Samen met de kinderen opende we de zak waarin speelgoed en lekker chocolaatjes in zaten. Op een klein briefje stond ‘groetjes van sinterklaas’, ah ha. Dus ik belde sinterklaas op. Ik zeg “hallo sinterklaas, bedankt voor de leuke zak, dat had u niet hoeven doen”, ze lacht en ik hoor meteen dat ik goed geraden heb. Ze wilt geen dankjewel horen, ze vond zelf leuk om dit te doen. Ik zeg nog, “maar Beppe, ik heb nog nooit zo een snelle Sinterklaas gezien”, u was binnen 4 seconde niet meer in de straat te zien.

Ik breng haar regelmatig bloemen. Ze is gek op bloemen. Wat ze altijd roept als ik haar bloemen geef is “heb je de Lotto gewonnen”?  Daarna krijg ik een preek dat ik mijn geld beter moet bewaren voor leuke dingen of voor de kinderen. Ze staat altijd klaar voor iedereen haar kinderen, kleinkinderen en vrienden.

Ik vertelde haar dat ik ging bloggen op Happy Single Moms. “Misschien word je wel beroemd, misschien is dit wel je verborgen talent” zei ze. Nee Beppe, dat is meer een hobby. Ze is altijd positief. Ze heeft hekel aan internet en de digitale wereld. Ze noemt laptops en computers “de duivelse dingen”, toch vindt ze het leuk als mensen het voor de juiste doelen gebruiken. Maar happy single lieverd? “Ik hoop toch dat je een man krijgt hoor”, zegt ze. Beppe  is van mening dat ik echt wel een man nodig heb. Ze hoopt dat ik een lieve man tref die voor me zorgt. Ze heeft geprobeerd om mij te koppelen. Soms heeft ze de krant open staan met de advertentie van mannen die vrouwen zoeken. Dan zeg ik maar tegen Beppe, dan kan ik beter online kijken zie ik tenminste een foto. Ze zegt, “nou, maar dit komt van Friese dagblad”. Ze zijn christelijk,dus die zijn te vertrouwen.Alleenstaande moeder Vlinder2

Beppe is gelovig, ze is christelijk en gaat elke weekend naar de kerk. Wij bidden altijd met elkaar als we bij haar eten. Ik ben zelf niet gelovig. Geloof heeft haat kracht. Haar dochter kreeg vorige jaar te horen dat ze kanker heeft. Ik heb Beppe nog nooit zo’n verdrietige blik in haar ogen zien hebben. Kort ervoor verloor ze haar zus aan kanker. Ze blijft ondanks alles rustig en positief. Ze liet mij een stukje uit de bijbel zien waar ze echt steun aan had. Ze had dat stukje gehoord ergens op een begrafenis en dat kende ze van vroeger en ze had  het opgezocht en op een stuk papier geschreven. Ik heb dit stukje snel overgeschreven. Thuis ging ik naar tegeltje.nl en heb ik 2 mooie tegeltjes gemaakt met die tekst. Een voor haar en een voor haar dochter.  Ze was zo blij verrast. Nu heeft ze de tegel aan de muur hangen en ze is er blij mee. En ik ook. Dat ik ook iets voor haar terug kan doen. Ze is er altijd. Het voelt goed als ik dat ook doe in een tijd waarin ze moeilijk heeft.                   

Beter een dichte buur dan een verre familie 

Familie is iemand die je krijgt vanaf je geboorte. Je gaat er vanuit dat die mensen er voor je zijn en je goede dingen bijbrengen. Maar het hoeft niet altijd zo te gaan. Familie is ook verplichting. Je bent verplicht met elkaar verbonden. Je hebt geluk als je een lieve familie hebt. Maar vrienden kies je zelf. Dan leer je ook een hele boel van elkaar en geef je elkaar warmte en liefde. Ik heb in de loop van de jaren heleboel mensen leren kennen. Van iedereen heb ik iets geleerd. Maar ik heb ook steeds beter mezelf leren kennen. Wie ben ik, hoe ben ik en hoe ik grenzen aan kan geven.

Zij is een bijzondere vrouw. Ze voelt als een echte oma voor mij. Ze laat soms de achterdeur open voor het geval dat ik langs kom. Dan loop ik naar binnen, zet ik koffie en ga met mooi weer in haar tuin zitten. Als ze thuis komt met een tas boodschappen, glimlacht ze, “heb ik weer een zwerver in m’n tuin” zegt ze.  Dan drinken we koffie in de zon en ik geniet enorm van haar gezelschap.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 16 May 2015

Mooi geschreven. En koesteren zo'n belangrijk positief persoon...

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 May 2015

Lieve Vlinder,Wat schrijf je toch ontzettend mooi. Wat dapper dat je je familie verlaten hebt, dat moet echt een moeilijke stap zijn geweest. Familie kies je inderdaad niet, je vrienden wel en deze kunnen net zoals vrienden voelen (of nog veel meer). Mooi dat jij een lieve Beppe gevonden hebt. Ze klinkt als een geweldige vrouw! Geniet van haar!Liefs Happy Single Moms

Anonymous
Door

Anonymous

op 17 May 2015

Wat een mooi verhaal! Zo heb ik een Zonnebloem-oma (94), die ik heb leren kennen via Vereniging de Zonnebloem. We komen er al drie jaar en ze is ook echt een beetje een oma geworden en voor mijn dochter (3) helemaal. Veel van jouw verhaal herken ik wel; die van ons is ook kerkelijk en soms heel emotioneel :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 May 2015

Bedankt voor de reactie's leuk om te lezenLilian wat fijn dat je ook een lieve vrouw hebt getroffen waar je zo veel omgeeft , dat is toch super mooi en dankbaar. Als ik moet kiezen naar feesje of naar Beppe dan ga ik sneller naar beppe. want zij is niet alleen een geweldige vrouw met een goed hart maar een grappige wijze vriendin waar ik bijna alles mee bespreek. En misschien door dat ik geen familie heb zo veel waarde hecht aan dat soort lieve mensen. dus zelfs de negatieve ervaring kan positieve invloed hebben op toekomst :)Myra ze is zo leuk en grappig ik zit vaak met tranen van het lachen met haar :)

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 May 2015

Wat bof jij met zo'n surrogaat oma! Ik heb helaas ook maar weinig familie, mijn moeder en mijn zus. M'n zus zie ik nauwelijks omdat ze wat verder weg woont en heel druk is maar m'n moeder zie ik wekelijks. Ik had graag wat meer lieve familie gehad maar helaas, dat kun je inderdaad niet kiezen!

Reactie plaatsen