Voetbalmama

Soms kom je dingen tegen waar je als moeder allesbehalve kaas van hebt gegeten. Soms? Oké, regelmatig. Het hele opvoeden is voor mij überhaupt al een dingetje. Ik heb dat nog nooit gedaan, ik heb de helft van de tijd het idee dat ik maar een beetje aanklooi. En dan maar hopen dat ik het niet verstier en bureau jeugdzorg op mijn dak krijg. Er zijn dagen dat ik mezelf aan het eind van de dag niet bepaald een lintje kan geven voor hoe ik het allemaal aan heb gepakt. De pedagogisch verantwoorde manier om met een opstandige 6-jarige om te gaan is dan soms ook ver te zoeken. Tja, ik heb het boek er ook niet over geschreven en ben vaak al lang blij dat we weer glimlachend de dag af kunnen sluiten.

Omdat je als mama dan ook nog eens achterlijk druk bent sla je soms ook niet alles op.

Je kunt je niet overal in verdiepen en al helemaal niet overal bij zijn. Oudergesprekjes sla ik nooit over, evenals musicals en andere activiteiten waar mijn kind lekker hyper van wordt. Maar zo zit ik bijvoorbeeld ook in een tuingroepje. Waar ik overigens de ballen verstand van heb, want ik vermoord een bosje zijden bloemen nog, maar goed. Het komt er feitelijk wel op neer dat ik eigenlijk geen hol doe. Want geen tijd en geen idee waar ik mee bezig ben. Er gaat veel langs me heen, omdat ik niet naar iedere info avond kan, en soms de mail tussen de bedrijven maar halfjes lees. En dat vind ik vervelend.images

Zo is er ook voetbal. Nu ben ik op voetbalgebied niet helemaal een nitwit. Ik snap de eredivisie, championsleague, buitenspel en die dingen. Maar waar ik geen kaas van heb gegeten is het kleine mannetjes voetbal. Mini’s en F-jes. Maar mijn spruit wilde dus op voetbal. En mijn alles-onder-controle-regime begint dan eventjes te wankelen. Ho. Voetbal. Euh. Ik heb begrepen dat hij niet meteen bij de Eagles in de Eredivisie kan gaan voetballen, maar alles wat daar onder zit snap ik helemaal niets van. Ik heb me er niet in verdiept.

Ik had geen ex die voetbalde (want kapotte knieën), en geen man in mijn leven die mij hier stilletjes op had voorbereid. Terwijl je kleine mannetje er gewoon vanuit gaat dat mama alles weet en het wel even regelt, komt er bij mij toch een soort ongemak opzetten. Want ik haat het als ik ergens geen verstand van heb. Ik ontkom er dus niet aan, maar ik haat het want het geeft me het gevoel dat ik de controle niet meer heb.

b03dc46c5bfb6a8a56c30dba32aa46c6Hij kon hier bij een fijne club in de buurt aan de slag. Iedere zaterdag trainen de mini’s, en hoewel het vooral een ongeorganiseerde chaos is bij die kleintjes geniet mijn zoon er enorm van.

Hij ademt voetbal, het is het mooiste wat er is voor hem.

De rust was wedergekeerd, hij had zijn plekje en ik snapte wat er moest gebeuren. Fijn, weer terug in mijn comfortzone. Maar helaas. Het seizoen zit er  sinds vandaag op en mijn mannetje mag naar de F-jes.

Alleen daar had mama zich dan weer niet zo in verdiept. Ik heb mails weer half gelezen en me niet in het hele f-jes gebeuren ingelezen. Sterker nog, ik heb de site van de club al tijden niet meer bezocht. Fout dus. Ik hoor vandaag op de afsluitdag heel veel F teams genoemd worden (wel een stuk of tien) en de woorden ‘klasse’, ‘leider’ en ik weet niet wat allemaal. De papa’s op de voetbal (want dat zijn het toch vooral) kijken me een beetje meelijwekkend aan als ik vraag waar ze het in godsnaam over hebben, hoe ik kan weten in welk f team mijn zoon komt en wie in godsnaam de mannen zijn die mijn zoon gaan trainen. In vakjargon leggen ze me snel uit hoe het werkt en mijn hersentjes draaien overuren. En nu in kindertaal?

Uiteindelijk leg ik me er bij neer. Ik kan niet alles weten, ik hoef ook niet alles te weten. Ik doe het in mijn eentje, en kan nu eenmaal niet met m’n neus en verstand overal volop in zitten. Ik heb de voetbalmannen vriendelijk verzocht me in de groepsapp van het F team van mijn zoon te gooien, en heb me voorgenomen me op een rustig moment even in te lezen. Zo lang hij wekelijks op de training verschijnt en we weten wanneer we wedstrijden moeten spelen zal het allemaal wel goed komen. Ze trekken me er vanzelf wel bij als ik een beetje afdwaal.

Over de schrijver
Reactie plaatsen