Een voogd kiezen voor je kind
22 juli 2016 
4 min. leestijd

Een voogd kiezen voor je kind

Aangezien mijn ex geen rol meer wil vervullen in het leven van mijn kind, wil ik een voogd aanwijzen. Hoe doe je dat nou? Een voogd kiezen voor je kind?

Ik kwam erachter dat ik dit proces op meerdere manieren aan kan pakken.

Voogd

Een voogd kiezen voor je kind

# 1. Ik stel een testament op

Dit regel je bij een notaris. Hier zit wel een kostenplaatje aan vast. De voogd hoeft niet aanwezig te zijn bij het tekenen van de voogdij.

#2. Ik laat dit vastleggen in het gezagsregister (dit is mogelijk sinds 2014)

Het grootste voordeel van deze optie is dat het geen geld kost. Iemand wordt pas voogd nadat hij een bereidverklaring aflegt bij de griffie van de rechtbank.

Het kiezen van de juiste persoon als voogd vond ik ook een lastige klus. Niet omdat ik twijfel aan de mensen die in mijn hoofd zitten overigens. Vooral omdat ik me afvroeg wat het meest raadzaam is voor mijn dochter.

Kies ik voor mijn ouders? Die zijn alles voor mijn dochter, maar zij hebben het eeuwige leven ook niet. Mijn ouders willen er enkel zeker van zijn dat ze contact met haar mogen houden als ik weg zou vallen. Dat is voor mij sowieso een harde eis! Ik zou niet willen dat mijn dochter daar gaat wonen denk ik dan. Ze wonen op 60 km afstand en het leven van mijn dochter speelt zich hier af.

De mediatior adviseert me om geen vriend of vriendin te kiezen, want vriendschap is niet altijd eeuwig. Dat is waar bedenk ik me.
Mijn broertje dan? Nee, alhoewel ik hem en zijn vriendin door dik en dun zou vertrouwen is dit voor mij niet de meest ideale optie.

Een goede vriend van mij is een goede optie qua uitoefenen van gezag en het maken van beslissingen. Hij weet hoe ik het wil, zowel nu en in de toekomst. Ik weet 100% zeker dat hij dit ook na zou streven. Maar ook daar heb ik twijfels. Mijn dochter zie ik daar liever niet wonen. Al is gezag ook iets anders dan ergens wonen. Ditzelfde geldt voor een goede vriendin. Zij is zo belangrijk voor mijn dochter, maar heeft wel een vriend op 4 uur vliegen afstand. Wonen is sowieso geen optie. Niet alleen voor mijn ouders, maar wil ook niet dat ze in dat land opgroeit. Niet alleen qua cultuur, maar ook qua fysieke afstand met alles wat wel veilig voor haar voelt.

Een andere vriendin van mij, die tevens gastouder is behoort serieus tot een van de beste mogelijkheden. Sowieso qua wonen. Mijn dochter is daar kind aan huis . Ik zou prima kunnen leven met de opvoedingsstijl van hen. Bovendien weet ik zeker dat mijn dochter ook voor hen heel belangrijk is. Daarnaast kan mijn dochter dan in haar vertrouwde omgeving blijven wonen.

voogd

Een voogd kiezen voor je kind

Toch zou ik het liefst hebben gekozen voor een testament, waarin ik dan bijvoorbeeld mijn vriendin (de gastouder) het gezag geef. Zij wordt dan voogd, maar ik zou een soort van verplicht overleg tussen haar en mijn goede vriend willen hebben. Dan zou ik laten vastleggen dat de belangrijkste personen in het leven van mijn dochter (nu) ook een rol blijven vervullen. Wellicht is dat wel alleen iets wat ik wil en is dit minder het belang van mijn dochter? Ik heb geen idee.

Ik vind het maar moeilijk. Het is een onwijs grote beslissing om iemand te kiezen als voogd. Het voelt als super zwaar en groot. Uiteraard komt dit doordat ik mijn dochter het beste wil nalaten, mocht mij iets overkomen.

De komende periode ga ik me er nog even extra goed in verdiepen. Ik wil namelijk ook afspraken met de voogd maken over hoe ik het wil als de vader van mijn dochter zich weer meldt. Ik vind namelijk ten alle tijden dat mijn dochter de kans mag krijgen als zij haar vader wil opzoeken. Dit moet uiteraard goed begeleid worden, maar ik wil echt dat de voogd haar deze kans geeft. Zij is hierin bepalend vind ik.

Het is wel iets om over na te denken als er geen of een slecht contact is met de vader. Wat als je zelf komt te overlijden? Hoe heb jij het geregeld?

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen