Voordelige uitjes met kinderen
20 november 2015 
5 min. leestijd

Voordelige uitjes met kinderen

Sinds ik alleen ben met de kinderen, en zonder werk, doe ik eigenlijk geen uitjes meer met de kinderen waar ik torenhoge toegangsprijzen voor moet betalen. Oké, soms wel, omdat ik vind dat leuke ervaringen meer waard zijn dan dure dingen. Dan neem ik ze mee naar een dansworkshop van een weekend en dat kost wel een bom duiten. Dat geld spaar ik doordat ik verder heel erg op de centen let. Voordelige uitjes met kinderen, hier een paar voorbeelden van hoe ik dat doe (en nu ik het geschreven heb zie ik wel een paar punten waar het nog beter kan…):

-Investeer in kortingskaarten
Dit is bij elkaar geteld best een uitgave, als ik in mijn financiële overzicht kijk. Vroeger hadden we ook nog een dierentuinabonnement maar mijn 7- en 11-jarige hebben wat dat betreft nu pech, al blijft het leuk (vooral voor de speeltuinen!).
Ik heb een kortingkaart voor de trein (50 euro per jaar) en de kinderen hebben ook elk een kaart, daarop heb ik ‘kids vrij’ geactiveerd. Ik betaal dus niet eens een railrunner voor ze!! Hmm nog een half jaartje, tot de oudste 12 wordt, helaas. Maar goed, het scheelt per keer toch weer 5 euro. En ik heb geen auto dus dit loont voor mij zeker. Verder hebben we allemaal een museumjaarkaart. Luxe, wel. Haal ik die 60 euro per jaar er eigenlijk wel uit…? Toegegeven, amper. Maar de kinderen gaan met oma en met hun vader ook heel vaak, die betalen 32,50 euro per jaar. Ook een leuk kerstkado van oma (voor mij dan 😉 de kinderen hebben denk ik toch liever lego).
Eén keer investeren, dan heb je de rest van het jaar veel voordelige uitjes met kinderen. 

-Hou het simpel
Wij wonen in Amsterdam, in Oost om precies te zijn en we doen veel op de fiets. Een tochtje naar het mooie stadje Muiden is maximaal 20 kilometer (heen en terug!), dat kunnen mijn kinderen van 7 en 11 op een weekend dag prima voordelige uitjes met kinderenaan, het is een mooie route met een prachtige eindbestemming. Onderweg kom je nog langs allerlei plekken waar je prima kunt afstappen voor een picknick ofzo. Ook een tochtje met de pont over het IJ naar Amsterdam Noord is een welkom uitje. Naar het Vliegenbos, daar ronddarren, of langs de dijk naar Durgerdam. Het hoeft niet ver, het is al fijn om even de bekende straten achter ons te laten. De speeltuinen spelen ook net even anders als je er niet zo vaak komt. En… een vriendje of vriendinnetje mee is echt een uitkomst. Dat is instant extra vermaak, het voelt soms of ik minder kinderen meeheb in plaats van meer. 

-Neem zelf brood, fruit, drinken, lekkers mee
Hoef ik niet veel aan uit te leggen denk ik… dit bespaart zo vreselijk veel geld. Alleen voor een koffie verkeerd voor jezelf mag je in sommige gelegenheden al meer dan 3 euro neertellen. Dat dan drie keer, ook een drankje voor de kinderen… niet te doen. Soms vind ik het wel wat gênant, je wilt een uitbater ook niet tekort doen. Dan kies ik er soms wel voor om een traktatie te kopen. Een koek, een ijsje. Maar niet de hele rimram. En ik vind tot nu toe altijd wel plekken waar we een beetje uit het zicht ons eigen meegebrachte eten kunnen eten. Het is even niet anders! Anders kwamen we helemaal niet. 

-Kijk wat anderen al met je kinderen doen
Een paar jaar geleden wilde ik mijn moeder een keer bedanken voor al haar inzet, en we besloten samen naar het Dolfinarium te gaan. Auw, dat deed zeer aan de portemonnee, het was desondanks onwijs leuk. Maar verdorie, gaat de vriendin van mijn ex een paar maanden later OOK. Dat geld had ik liever aan wat anders besteed dan. Nou is dit een gevalletje ‘jammer’, vaak kun je het ook wel aan zien komen. Excursies van school zijn een jaar van te voren al gepland. Artis, Archeon, Naturalis, daar gaan ze allemaal al heen met school. Zelf kies ik dan voor voordelige uitjes met kinderen.

-Ken je adressen
Ik kan me voorstellen dat ik het in Amsterdam relatief makkelijk heb, adressen genoeg, ook voor voordelige uitjes met kinderen. Op regendagen is er voor ons bijvoorbeeld -los van de musea waar heel vaak speciale (gratis) kinderactiviteiten zijn- altijd een prachtige openbare bibliotheek, waar ze uren kunnen zijn (strips lezen, vooral). Er is een keus aan zwembaden ook, met een strippenkaart nog weer wat voordeliger dan als je losse kaartjes koopt.

-Hou sociale media in de gaten
Er zijn heel veel clubs die draaien op subsidies waar kinderen gratis terecht kunnen voor activiteiten. Dit communiceren ze vaak via sociale media (Facebook met name), in buurtkrantjes of in nieuwsbrieven. Zo plan ik vaak zomeractiviteiten. Een kunstzinnige week in Amsterdam Noord, daar fietsen we graag voor om, hartstikke leuk. voordelige uitjes met kinderen 4Kinderactiviteiten op Jeugdland, we zijn van de partij. Ik vind die organisaties via bevriende ouders op Facebook of door zoektermen in te voeren. Op ‘Amsterdam Oost’ krijg ik een heleboel clubs. De meerderheid boeit me niet, maar zo vind ik wel dat ene clubje dat superleuke dingen opzet en waar je zo aan kunt haken.

Als ik de voordelige uitjes met kinderen zo teruglees, voel ik me behoorlijk tevreden. Het lukt echt goed om lekker bezig te blijven op deze manier.  Mijn moeder ging vroeger standaard om het weekend met ons naar een museum en zwemmen. Dat waren onze uitjes. Mijn vader had meer te besteden, die nam ons mee naar Ponypark Slagharen en Bobbejaanland. Als ik er zo op terugkijk, denk ik dat wij er vaker opuit gingen dan kinderen van ouders die bij elkaar waren…

 Heb jij nog tips? Hoe regel jij leuke, voordelige uitjes met kinderen? 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Nov 2015

Afgelopen herfstvakantie naar het bos geweest daar veel spulletjes verzameld en op een andere een leuk herfststuk van gemaakt, zo dus gratis 2 dagen dochterlief vermaakt. Zo gaan we ook regelmatig even naar de kaasboerderij(is hier wel heel vlakbij), gezellig even bij de koeien kijken, dochter gelukkig en kost niks of naar de kinderboerderij. Onlangs heb ik een airmails kaart aangeschaft, kost eenmalig 2,50 , maar die heb ik gekoppeld aan mn bonuskaart van de ah en zo spaar ik zonder er verder moeite voor te doen iedere keer punten die ik over een tijd weer kan gebruiken als korting voor een pretpark. Ook houdt ik vakantieveilingen en ticketveiling in de gaten, om daar een stuk voordeliger kaartjes aan te schaffen.

Reactie plaatsen