Vriendschap

Op het moment dat je uit elkaar gaat,  lijkt het alsof de wereld stil staat. Misschien ver daarvoor al, als je de breuk aan ziet komen.  Of niet, als je het niet meer weet. Als het niet meer gaat. Als de ruzies de overhand krijgen.  Dan is het fijn om je hart te luchten. Een arm om je heen.  Zonder schaamte je tranen de vrije loop laten. Iemand die naar je luistert.  Niets zegt.  Maar gewoon een glas wijn voor je neus neer zet. Omdat woorden te kort schieten.  Het is fijn te weten wie er voor jou zijn.  Echte pure vriendschap. Nemen,  zonder direct te geven. Iemand bij wie je altijd terecht kan.  Waar je in investeert. Omdat je weet dat wat je geeft,  je ook terug krijgt.

Een heftige periode breekt aan. Emotioneel. Maar ook lichamelijk. Stress, slecht slapen, slecht eten. Een scheiding gaat nou eenmaal niet in je koude kleren  zitten. Ook praktische hulp is zeer welkom. Je eet op wat er voor je gekookt wordt. Het is fijn dat er gewoon even iemand is die voor je zorgt.  Dat iemand je kindjes uit school haalt en ’s avonds even naar de voetbaltraining brengt.
Vriendinnen die meehelpen om van een huis een echt thuis te maken. Als je dan gesetteld bent,  komen die vriendinnen aan je keuken tafel zitten. En drink je wijn. Draai je lekkere muziek en praat je.  Deel je.  Vertrouw je.

Omdat er meer vriendinnen in dezelfde fase zitten,  ben je ook nooit de enige die vrijgezel is geworden. Dan kom je erachter : wauw,  dat is zo gek nog niet. Allebei vrijgezel!

Screenshot_2016-06-26-21-09-43-1

Vriendschap

Dat betekent weer samen ouderwets op pad.  Het nachtleven onveilig maken. Drinken. Compleet de slappe lach krijgen om niets. En ook weer flirten.  Ontdekken. Ervaren… Samen lachen,  samen delen. Elk detail wordt breed uitgemeten. Favoriete onderwerp blijft natuurlijk : De Man!
Elk chatje,  appje en foto wordt gedeeld, bekeken en gekeurd. Als er dan een man aan de strijkstok blijft hangen bij een vriendin,  geniet je daar van mee.  Luister je naar haar verhaal.  Probeer je een stukje onzekerheid in haar prille liefdesbestaan weg te nemen.  Straal je, omdat zij straalt.

Vriendinnen waar je gewoon altijd binnen kan komen vallen. Met kids.  Waar je mee kan eten. Voor een lach en een traan.
Het zijn er vaak maar weinig,  maar daarom des te waardevoller. Echte vriendschap kan tegen een stootje.  Je mag zeggen als je het niet eens bent.  Je kunt zelfs een keer ruzie krijgen, omdat je vertrouwt op de band die niet kapot kan. Omdat je op zo’n moment inziet wat je kunt verliezen.   Vriendschap is een stukje investeren. Vriendschap is elkaar belangrijk vinden en daar naar handelen. Zodat niemand,  zelfs geen man,  daar tussen kan komen!  Naast dat handjevol echte vriendinnen,  zijn er ook tal van lieve kennissen. Waar je lekker mee kan kletsen.  Een borrel drinkt.  Vaak gewoon luchtig en voor de lol. Dat gaat veel minder diep.  En dat is prima.

Wat wel jammer is dat sommige mensen na een scheiding denken dat ze partij moeten kiezen.  En zo kan het dus zijn,  dat je sommige vrienden niet meer ziet.  Dat bleken dan voor een tijdje leuke kennissen geweest te zijn.

Sommige vriendschappen zijn net als een relatie. Soms liefde op het eerste gezicht.  Soms verbreek je de vriendschap omdat je niet meer op hetzelfde level zit.  Omdat andere dingen belangrijker leken.

Screenshot_2016-06-26-21-09-53-1

Vriendschap

Vriendschap met mannen is lastiger.  Er wordt toch snel gesuggereerd dat er meer is. Zeker als je allebei, of 1 van de twee een partner heeft.  Dan moet je sterk in je schoenen staan om vriendschap te laten overwinnen.  Om gewoon open met elkaar om te gaan,  i.p.v. stiekem.  Want als er dan toch geen liefde in het spel is,  wat is de angst dan? Vriendschap met mannen is vaak veel makkelijker.  Minder details.  Stoerdere praat. No Nonsense. One-of-the-guys.  En hoe fijn … Ze weten precies hoe wij vrouwen in elkaar zitten. Ze laten ons inzien hoe mannen dus zijn.  Een wereld van verschil. Maar ook zeer verhelderend.  Zouden mannen dan toch de Viva lezen?
Ach …. voor elke vorm van vriendschap geld maar 1 regel :

Vrienden zijn net als een nieuwe Iphone. Die laat je niet vallen!

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen