Vriendschappen na je scheiding
18 september 2017 

Vriendschappen na je scheiding

Een van de pijnlijkste dingen van scheiden is toch wel de grote verandering die ik doormaakte in mijn vriendenkring. Mijn ex en ik hadden een gezamenlijke vriendengroep en alhoewel ik degene was die het contact onderhield -ik regelde immers alles van A tot Z- was die nieuwe rol voor bepaalde vriendinnen erg moeilijk.

Zij, met hun gelukkige gezinnen, vonden het wennen wanneer ik alleen op visite kwam. Of de kids niet altijd bij me had. Het was niet meer vanzelfsprekend, dat, wanneer zij een verjaardag vierden, wij er alle drie zouden zijn. Soms was ik er met de meisjes, maar soms kwam ik ook wel eens alleen. Daar waar ik in het begin heel erg bewust was dat ik ze niet wilde belasten en overspoelen met mijn verdriet, wilde ik ook wel eens wel mijn verhaal kwijt.

Vriendschappen na je scheidingAan de kant geschoven

Twee goede vriendinnen keerden zich tegen me, op een manier die ik erg oneerlijk vind en te laag voor woorden. Geen gesprek, maar alles via de app. Daar ben je dan ruim vijftien jaar vriendinnen mee geweest. Daar ben je samen mee op vakantie geweest, elkaars kinderen opgepast en opgevoed, daar deelde je veel mee. Dan kun je dus blijkbaar zomaar aan de kant geschoven worden. En dat doet pijn. Dat is een proces, wat bij speciale gebeurtenissen weer terugkomt en pijn doet. Dat komt dan weer even naar boven als ik via via een trouwfoto voorbij zie komen van een van die vriendinnen die getrouwd is. Of als ik mensen uitnodig voor de verjaardag van mijn dochter en de spoeling van vrienden toch wel erg dun is vergeleken bij vroeger.

Ik durf wel te zeggen dat ik als vriendin erg loyaal ben en voor iemand door het vuur ga. Heb je mij eenmaal als vriendin, dan hou je me voor het leven. Als het aan mij ligt, dan. Des te pijnlijker dus is de ontdekking dat het voor anderen niet geldt. Helaas hebben die twee vriendinnen waar ik over vertelde elkaar ook erg opgejut. Vriendinnen, die elkaar nota bene kenden via mij.

Kom op, daar mis je ook niks aan

Wanneer ratio overwint, dan vind ik echt dat het hún gemis is. Dat de manier waarop alles gegaan is te laag voor woorden is. Dat ik dat niet verdiend heb. Maar mijn gevoel laat me ook kritisch kijken naar mezelf: ben ik dan zo’n slechte vriendin geweest? Eigenlijk kan ik die vraag al meteen weerleggen. Nee, het ligt echt bij hun. En eigenlijk ben ik ook wel blij dat dat gebeurd is. Waarschijnlijk was het er toch ooit van gekomen. En kan ik kritisch kijken naar die ‘vriendschap’ en ontdekken dat het me toch altijd veel energie kostte om het te onderhouden; oppassen met wat ik zei omdat ik het gevoel had dat ik niet mezelf kon/mocht zijn. En dat mijn leven onder een vergrootglas lag, maar dat van hun perfect was.

Gelukkig heb ik mijn allerbeste vriend en vriendin, in een vorige leven waren zij ook gelukkig getrouwd met elkaar, wel weten te behouden. Is dat omdat zij ook gescheiden zijn, dat er herkenning is voor het proces wat we allen doorgemaakt hebben? Of is dat gewoon omdat onze vriendschap zo ondoorgrondelijk is, dat dat niet kapot te krijgen is? En als ik dan mijn verhaal vertel bij mijn beste vriend, die ook die twee vriendinnen kende waarmee ik geen contact meer heb, dan kijkt hij me aan en zegt: “Kom op, daar mis je toch ook niks aan” en geeft me een lach.

Zie ook: Een bijzondere vriendschap

Heb jij na je scheiding ook je echte vrienden leren kennen? Of heb je juist hele waardevolle vriendschappen opgebouwd sindsdien? Deel het met ons en laat een reactie achter. 

Over de schrijver
Wende
Door

Wende

op 23 February 2019

Ja, ik ken het. Ook bij ons was het dat ik altijd de vrienschappen onderhield, feestjes organiseerden, vrienden uitnodigden. Mijn ex had daar nooit zin in, was eerder kwaad als ik iemand had uitgenodigd. Nu heeft meneer een nieuwe vriendin en wil hij aan iedereen showen wat een gelukkig en succesvol stel ze zijn. En dat is wat mensen het liefste zien e bij in de buurt zijn. En nu houdt hij feestjes en nodigt hij onze oude vrienden uit. Het voelt alsof ik verplaatsbaar ben. Echt pijnlijk.

Happy Single Moms
Door

Happy Single Moms

op 25 February 2019

Dat is inderdaad geen fijn gevoel. Heel veel sterkte <3

Ellen
Door

Ellen

op 11 July 2019

Ik heeken t ook. Gister bij n feestje geweest en je kunt je zo eenzaam voelen dan. Mn ex heeft al 3 jaar n partner en wordt ontvangen. Ik heb sinds anderhalf jaar n vriend en kom er alleen. Mn vriensin zei... de mannen gaan elkaar nooit ontmoeten. Van haar vriend geen vraag hoe t met me gaat. Ik rijd weg met veel vragen.... is t de moeite waard om deze vriendschap aan te houden? Maar dan is er weer iemand weg... de spoeling is al zo dun....

Eva
Door

Eva

op 26 October 2019

Heel herkenbaar, jaarlijkse vakanties met vrienden en kinderen die ik vanaf voor de komst van kinderen organiseerde en samenkomsten met verjaardagen of feestdagen. Ineens bleven de ‚mannen‘ bij elkaar en de ‚vriendinnen‘ organiseren niks. (Ja ik was altijd degene..) Dus vanaf de scheiding stond ik er altijd een soort van buiten. Nu gaat hij met zijn nieuwe vriendin met mijn kinderen en de hele vriendengroep (ik zie ze nog wel eens als ik zelf iets organiseer maar met belangrijke dingen zoals oud en nieuw word ik niet meer uitgenodigd met kinderen of nieuwe vriend) op vakantie , zoals vroeger. Mijn zoon wil mij graag laten zien dat hij zo goed kan skieen maar ik mag daar niet in de buurt komen want mijn ex verdraagt dat niet.. Het maakt me vreselijk verdrietig. Echt een wond van de scheiding die na 7 jaar maar niet wil helen

Marjolein
Door

Marjolein

op 1 September 2019

Van alle gezamenlijke vrienden en zelfs het grootste deel van de familie heb ik vanaf het moment van de scheiding helemaal niets meer vernomen. Zij onderhouden allen het contact met mijn ex. Dat is zeer pijnlijk. Zeker omdat ik me 39 jaar aan hun levens heb aangepast en mezelf heb weg gecijferd. Ik begrijp er echt niets van!

Rianne
Door

Rianne

op 8 December 2019

Ik ken het mijn ex had aan het begin van onze relatie geen vrienden en nadat we gescheiden zijn heeft hij alle vrienden die ik ooit had naar zijn kant gegaan ik heb momenteel geen vrienden ik zie momenteel ook geen mogelijkheid om vriendschappen te maken ik heb altijd me zoon bij me me ex heeft hem maar 5 uur 1 keer in de 2 weken. Ik heb het momenteel erg zwaar ik probeer elk jaar weer mensen uit te nodigen met oudejaarsavond die voorheen wel gewoon kwamen maar nu gewoon standaard zeggen dat ze al wat hebben dat is ook op momenten dat ik iets leuks/gezelligs wil organiseren met een groep. Ik snap ook niet waarom ik het nog doe het maakt me alleen maar verdrietig. Laatst vroeg er iemand aan mij vraagt er ooit wel eens aan jou hoe het echt met je gaat ik zie nee en barste in tranen uit. Soms denk ik wel eens wanneer stopt dit dat ik niet meer alleen thuis zit met kers en oudjaars avond en andere gezellige gelegenheden dit jaar zal het de 4e keer zijn dat ik alleen zit op de bank.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down