Waarom heb ik hem mijn eigenwaarde laten afnemen?
23 maart 2016 
5 min. leestijd

Waarom heb ik hem mijn eigenwaarde laten afnemen?

M’n eerste confession, ik schreef ‘m met gemak! Wat vond ik het fijn om al die positieve (herkenbare) feedback van lezers te ontvangen! Mijn allereerste blog online. Wat vond ik het toch spannend! Mijn leraar Nederlands zou nu zonder enige twijfel enorm trots op zichzelf én mij zijn! Vroeger waren de rode correctiestiften bij een toets namelijk niet aan te slepen. Nu in dit deel, stel ik mijzelf de vraag: Waarom heb ik hem mijn eigenwaarde laten afnemen? En laat ik je vertellen, met dit deel heb ik veel moeite gehad om op papier te krijgen… pfff…

Mijn tweede deel, het was ineens niet makkelijk meer en dat pas bij m’n tweede verhaal! Minuten.. nee uren heb ik naar een wit beeldscherm gestaard! Ik voelde het in mijn onderbuik borrelen.. Mijn vingers begonnen te trillen.. Ik voelde in mijn hele lijf de uitnodiging om mij nu eens in geschreven woorden te laten gaan. Openhartig tegen heel Nederland te vertellen wat ik doorstaan had. Maar wat zou ik daar mee bereiken?

Alleen al het denken aan het verleden.. de terugblikken.. Ik kon zo woest worden!

Hoe kon iemand je zoveel pijn doen? Hoe kon iemand je zo’n verdriet doen? Hoe kon iemand je eigenwaarde zo afbrokkelen? Hoe kan iemand die zich jouw partner noemde (de man die zogenaamd liefdevol en het beste met je voor zou hebben) zo negatief achter je rug over  je praten? Hoe?

Sinds ik bij hem weg ben gegaan had ik het voornemen om, hoe de situatie tussen mijn ex en mij zich ook voordeed, dicht bij mijzelf te blijven staan. Geen uitzondering mogelijk! Iets in de trant als de “eer aan jezelf houden”.

Al is voor mijn gevoel in zulke situaties hoe je het went of keert weinig eer te behalen. Weer te reageren op situaties zoals ik mezelf kende, voor ik de relatie aanging en mijzelf niet mee te laten slepen in emotie, pijn of verdriet..

De uitdaging om met vrijwel niets weer een heel nieuw leven op te bouwen was pittig. De grootste uitdaging was het vinden van een huis, maar dat eenmaal gevonden viel er een last van mijn schouders. Nederland kent gelukkig, zolang je je wensen laag houdt en je geen verwachtingen mee draagt, genoeg tweedehands sites om met low budget spullen je huis te vullen! Ook mijn ex-partner hielp in financieel opzicht nog mee.

Maar 1 ding kon ik niet vergeten. Ik kon het niet loslaten en nog erger, ik kon hem niet vergeven! Eén heel belangrijk iets had hij van mij afgenomen, niet willend en totaal ongevraagd: “mijn eigenwaarde”!

Er waren nare dingen over mij verteld, leugens, complete ongecensureerde Hoe kon ik hem mijn eigenwaarde laten afnemen?uitspattingen, omdat iemand anders het moeilijk had met de situatie waarin we samen verkeerden en dat ging ten koste van mij!

Het woordenboek Van Dale zou het afgelopen jaar drie keer een herdruk hebben gehad, als de woorden die mijn ex en ik (jawel ook ik.. schaam)  uit konden kramen als de kinderen even ver op (hoorbare) afstand waren.

Eenmaal in het aangebroken “verwerkingsproces” probeerde ik het, na al mijn boosheid in eerste instantie, voor mijzelf “goed te praten”. Ik probeerde de situatie “te verzachten” in de zin van “ooit was ik verliefd op hem”. Je wilt namelijk handelen naar datgene wat goed is voor je kind(eren).

Je wilt als moeder géén rechtszaken, je wilt allesbehalve dát! Je wil rust! De kans om je kinderen in een liefdevolle en stabiele (woon)omgeving, kind te laten zijn!

Kind zijn! Want dat is het allerbelangrijkste toch?

Het verzachten van de situatie lukte mij voor een paar dagen, maar daarna was ik het gevoel kwijt! Het creëerde spijt, verdriet, schuldgevoelens en nog erger, zelfverwijt! Hoe kwam ik dat ik niet eerder was gegaan? Waarom had ik dit toegelaten? Hoe of waarom had ik mijzelf in deze positie gebracht? Ik had met een bolle buik moeten gaan!

Niets is erger dan zelfverwijt, spijt hebben over iets wat al gebeurd is, in het verleden ligt! Zo lang Willie Wortel alleen maar in de Donald Duck voor komt, zul je nooit de kans krijgen om die specifieke situatie(s) over te doen! Door jezelf iets te verwijten, doe je jezelf simpel weg te kort.

Je zult voor jezelf je weg erin mogen (of zelfs moeten) vinden om er mee om te leren gaan! Voor jezelf voor je kids! Want je hebt tenslotte toch al genoeg ellende meegemaakt!  

Maar hoe ga je met zoveel pijn en verdriet om dat je zelf niet eens de situatie meer kan verzachten door gezegdes in te zetten als “ooit was ik verliefd” Hoe laat je los?

Hoewel verwerken voor iedereen anders is, vond ik rust in de woorden dat iedereen ongezien zijn eigen zoektocht heeft en iedereen zijn eigen weg bewandelt. Dat klinkt misschien vreemd, maar voor mijn gevoel werkt het zo! Zo kun je liefde niet forceren, of respect afdwingen bij anderen. Iedereen draagt zijn eigen verantwoordelijkheid hoe hij of zij reageert. Daarover kun je enkel een mening vormen en draag je de mogelijkheid met je mee om daarin een keuze te maken.

Als het contact jou niet bevalt kan je a) blijven of je kan b) gaan. In je levensweg ontmoet je mensen allereerst om plezier, liefde en vreugde mee te beleven en te delen..dat willen we het liefst toch? Ikke wel 🙂

Maar zo zul je ook mensen ontmoeten die  je bepaalde lessen leren. Als mensen gaan, zijn ze enkel even geweest om je iets te leren, je wijzer te maken en om je de kans te geven te groeien in je eigen ontwikkeling! Of ze gaan verder met hun eigen ontwikkeling. Hoe pijnlijk dat voor jou op dat moment ook is, of hoeveel verdriet je er dan ook om had. Veel dingen hebben we helaas niet in de hand, kunnen we geen invloed op uitoefenen. Zo zullen sommige vragen ons hele leven onbeantwoord blijven!

Blijf niet afvragen, jezelf kwellen met verdriet. Ga voor je eigen geluk! Creëer jou geluk! Je verdient het, net als ieder ander!

Is dat jou ook overkomen? Ben jij je eigenwaarde ook verloren in je vroegere relatie? Laat je reactie hieronder achter. Hoe heb jij hem weer terug gevonden?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Mar 2016

Het is mij ook overkomen, alleen zie ik het niet zo dat hij mijn eigenwaarde heeft afgenomen, maar ik mijn eigenwaarde af heb laten nemen. Je bent immers zelf altijd verantwoordelijk voor je acties. Alleen wanneer je pijn hebt, is het makkelijker om iemand anders de schuld te geven, dan echt de pijn die je voelt aan te gaan... Ik herken me helemaal in wat jij zegt, mensen komen op je pad om je iets te leren, dus in plaats van bij de pakken neerzitten, kijk welke les jij hebt mogen leren zodat je verder kunt groeien. En voor iedereen die nog niet heeft losgelaten heb ik een training ontwikkelend. Ik heb leren loslaten en ik zou willen dat dit makkelijker gegaan was. Daarom heb ik deze training gemaakt, zodat vrouwen handvaten krijgen om dit stap voor stap 'aan de hand' te doen: http://myra.nl/ex-loslaten/

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Mar 2016

Hi lieve myra, ik ben nog helemaal onderste boven van je mooie vlogg vandaag! Jeetje wat hebben we ons beide vandaag van onze kwetsbare kant laten zien. hoe bijzonder mooi, dat we kwetsbaar durven zijn! Je hebt helemaal gelijk, ik bedoelde "laten" inderdaad als "onbewust (!) toestemming geven tot..", " het laten gebeuren".. het "negeren van je intuïtie" waardoor je voor je gévoel creëert dat het je overkomt.. het laat gebeuren. Want in elke (nieuwe) situatie heb je zelf de keuze en de gelegenheid hoe je erop reageert of er mee omgaat ! Liefs, sanne

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Mar 2016

Ah wat lief van je! Jij bent hierdoor zoveel sterker geworden, je hebt zoveel geleerd! Dat is toch heel mooi, dat je ondanks een negatieve ervaring, enorm gegroeid bent!

Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Mar 2016

Oef Hoe herkenbaar. Nu 13 jaar later ben ik bijna op t punt dat ik kan vergeven. Niet voor hen, maar voor mijzelf onze onze dochter. Vergeven ja, maar vergeten of goedpraten....Nooit. Ik ben er nu vele malen sterker uitgekomen, verleden is zoals het is en heeft me gevormd tot wie ik ben. Ik ben daar nu best trots op.

Anonymous
Door

Anonymous

op 26 Mar 2016

Wat mooi dat dat je gelukt is! En ja, uiteindelijk doe je het ook voor je kinderen, daar geef je ook hun een prachtig cadeau mee!

Reactie plaatsen