Waarom kinderen meer zouden moeten spelen en minder zouden moeten....
08 november 2018 
2 min. leestijd

Waarom kinderen meer zouden moeten spelen en minder zouden moeten....

Vanochtend via facebook kwam ik een artikel tegen dat gaat over het feit dat kinderen tegenwoordig zo veel moeten. En ik ben het daar helemaal mee eens! Ze moeten al vroeg naar school waar ze vanaf vier jaar al genoeg moeten. Al vroeg huiswerk. En dan vaak nog buitenschoolse activiteiten zoals zwemles, sporten, muziekles etc.

Druk schema

Natuurlijk valt overal wel iets positiefs over te zeggen. Ik zeg ook niet dat het niet goed is o.i.d.. Maar het valt mij erg op dat zelfs de kleuters al een ontzettend druk schema hebben. Na school en ook in het weekend zijn veel kinderen de hort op. Ik snap het wel en als de kinderen zich er goed bij voelen dan is het echt helemaal prima. Maar waar in mijn ogen vaak aan voorbij wordt gegaan is dat het voor kinderen zo belangrijk is dat ze juist lekker lang echt gewoon kind mogen zijn. Dat ze helemaal niet zo snel hoeven op te groeien. Alles op zijn tijd denk ik altijd.

Meer vrije tijd, en minder moeten!

Ik pleit dus echt voor meer vrije tijd en veel minder moeten voor kinderen. Meer tijd dat ze kind mogen zijn. Meer tijd om zich te vervelen. Meer tijd om buiten te spelen. Meer tijd om creatief bezig te zijn. Meer tijd om zelf uit te vogelen wat ze willen. Waar ze blij van worden. Waar worden ze niet blij van? En bovenal minder moeten.

Waarom ik hier voor pleit? Nou onder andere hierom, het bevordert:

  1. Taalontwikkeling
  2. Leren om te onderhandelen met anderen
  3. Stress management
  4. Uitzoeken hoe je je doel kunt behalen zonder afgeleid te worden

Focussen op resultaat

Wat in dit artikel ook naar voren komt, is dat er gewaarschuwd wordt dat ouders en scholen teveel focussen op resultaat wat ten koste gaat van het spelen en dus van het kind mogen zijn. Er wordt dan ook aanbevolen dat het tij hieromtrent gekeerd moet gaan worden en dat er zelfs spelen voorgeschreven moet worden ten welbevinden van de kinderen.

Wat vind jij?

Zo! Dat is nogal een statement. En ik ben het er helemaal mee eens. En jij? Wat vind jij? Pleit jij ook voor meer spelen en minder moeten of ben jij juist voorstander van zo vroeg mogelijk leren lezen, rekenen, muziekles, zwemles, al vroeg citotesten etc etc. Ik ben heel benieuwd!


Wil je meer en uitgebreider lezen over dit onderwerp lees dan even het Engelse artikel wat ik vanochtend tegenkwam en waardoor ik deze blogpost geschreven heb.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen