Waarom mannen ineens niets meer laten horen
26 april 2016 
5 min. leestijd

Waarom mannen ineens niets meer laten horen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je ontmoet een leuke vent, het klikt direct. Je spreekt een aantal keren af, gevoelens beginnen op te bloeien en ineens laat hij niets meer van zich horen. Ik heb mij erin verdiept en hier volgt mijn blog: Waarom mannen ineens niets meer laten horen…

Mijn laatste ervaring was bij Rick. Rick ken ik al jaren van verjaardagen bij gezamenlijke vrienden. Hij was er altijd met zijn vriendin en ik met mijn toenmalige vriend. We hadden direct een klik, zodanig dat ik (en achteraf hij) afstand nam van hem om mijn partner niet jaloers te maken.

Toen ik hoorde dat hij uit elkaar ging heb ik hem direct via Facebook benaderd. Ik was inmiddels namelijk ook vrijgezel. Hij zat nog midden in een moeizame break up.

Via via begreep ik dat hij al wel een ‘vaste’ scharrel had, een meisje van in de twintig. Met mijn karakter kon ik dat wel aan! Ik was op dat moment ‘gevangen’ in een affaire met een bezette man. Al snel spraken we af. We benoemden beide dat we uit de huidige liefdessituatie wilde. Ik sprak uit dat ik dacht dat hij de enige was die mij eruit kon trekken. Rick keek me doordringend aan en zei: “Dat is precies zoals ik het ook voel. Ik wil je snel weer zien.” Mijn laatste Whatsapp aan Rick is de volgende:

‘Er was eens een meisje die een jongen leuk vond. Die jongen zei haar dat hij haar ook leuk vond en snel wilde zien. Het meisje probeerde contact te krijgen met de jongen, maar krijgt nauwelijks respons, laat staan initiatief. Ze vertrouwt op haar intuïtie en houdt vol dat het niet aan zijn gevoel of interesse voor haar ligt, maar mogelijk aan de omstandigheden. Ze vindt het niet leuk, omdat ze blij werd van echt contact met hem. Daarnaast is ze, door haar eerdere ervaringen, allergisch voor niet-communicatie zonder dat ze snapt waarom. Ze heeft van alles geprobeerd en heeft opgegeven omdat ze er down van werd. Misschien vindt hij haar toch niet zo leuk. Ze stelt zich weer open voor anderen en is er inmiddels achter dat er meer mannen zijn die ze leuk vindt, haar leuk vinden en dat in gedrag laten zien. Maar toch baalt ze van die ene jongen, want die vindt ze echt speciaal. Jammer dat hij niet voor haar gaat. Ze hoopt ooit zijn kant van het verhaal te horen.’

Wat ben je voor een klootzak als je daar niet op reageert. Maar oké. Dus… Waarom doen mannen dat? Bij mijn onderzoek kwam ik de onderstaande video tegen met het volgende antwoord op deze vraag.

Waarom mannen ineens niets meer laten horen

Waarom mannen ineens niets meer laten horen

Cruciaal voor mannen is respect en eigenwaarde. Een man krijgt eigenwaarde als hij zijn date gelukkig kan maken. Dus als mannen gaan daten willen ze aantonen dat ze een goede partner kunnen zijn. Daar krijgt hij eigenwaarde van, zelfrespect.

Bij vrouwen is het emotionele deel van de hersenen acht maal groter dan die van mannen. Mannen weten dus niet goed wat ze voelen en doen daar ook veel langer over. In de tussentijd, terwijl ze uitzoeken wat ze voelen, willen ze zich bewijzen als een waardevolle partner. Met als extra booster dat ze het beter doen dan de competitie (andere mannen), net als in mijn voorbeeld.

Maar als ze dan realiseren dat ze niks voelen en/of hij geen relatie potentieel ziet (eventueel door externe factoren), dan kan de man ineens weg zijn.

Diezelfde behoefte aan eigenwaarde die bepaalt dat ze je goed behandelen, bepaalt tevens dat mannen het slechte nieuws niet direct met je delen. Mannen hebben een hekel aan de confrontatie. Dit betekent namelijk dat ze je dan teleurstellen en geen waardevolle partner zijn, zichzelf niet op de borst kunnen kloppen. Dus zeggen ze maar niks en verdwijnen. Daarnaast vinden mannen hetgeen er tussen jullie opbloeide mogelijk ook niet de moeite waard om zo expliciet te ‘beëindigen’ (je had immers geen relatie met elkaar). Een andere reden dat mannen niks zeggen is dat ze denken dat de deur dan nog op een kiertje blijft, in het geval ze een verkeerde keuze maken.

Wat zijn het toch lafaards die mannen! Voor de mannen die dit lezen, ik heb zoveel respect voor mannen die wel het lef hebben om eerlijk en transparent te zijn over hun gevoel.

Daarmee geef je een vrouw de mogelijkheid om het snel los te laten door het een plekje te geven. RESPECT!

Wat moet je doen als dit je overkomt?

  1. Wees realistisch: er is ergens een geweldige vent die helemaal voor jou gaat, hij bestaat echt! Ik moet dit inmiddels voor mezelf herhalen als een soort mantra. Ik ben namelijk zo klaar met de liefde, dat ik het vertrouwen even kwijt ben! But in the end… I will survive!
  2. Loslaten en niet tegenwerken. De ene deur gaat dicht, de ander gaat open. Tja, snel afleiding zoeken, bijvoorbeeld van andere mannen, helpt mij enorm! Haha.
  3. Ben dankbaar voor de dingen die hij of de ervaring wel heeft gebracht. Positiviteit trekt positiviteit aan. Rick heeft mij laten zien dat ik mijn gevoel open kan stellen voor een andere man dan de bezette man die met mij een affaire heeft. Bovendien weet ik door deze ervaring hoe waardevol die affaire is, hij is mijn beste mattie, door dik en dun. Super waardevol. Thanks voor dat inzicht Rick.

En hoe is het verder gegaan met Rick? Rick heeft zijn toenmalige scharrel van in de twintig ten huwelijk gevraagd een paar maanden na ons laatste contact. OMG! En uiteraard heeft ze ja gezegd. Ze gaan trouwen. Als ik hoor dat ze gaan scheiden, app ik niet meer 😉

Never stop learning.

Loop jij hier ook tegenaan? Becky heeft het zo duidelijk geschreven: Waarom mannen ineens niet meer laten horen. Wow! Deel je ervaringen hieronder.

Als je met andere single moms in gesprek wilt of misschien een groepje wilt starten, privé, om te kletsen over daten/mannen, dan kan dat. In onze besloten community: http://community.www.nieuw.happysinglemoms.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen