Waarom 'niets doen' heel nuttig is
21 oktober 2016 
4 min. leestijd

Waarom 'niets doen' heel nuttig is

Hoe vaak ik niet als een kip zonder kop rondloop. Zoveel te doen, druk, druk, druk. Jarenlang heb ik zowat elke minuut nuttig besteed. Ik hield mezelf voor dat ik als single moeder geen rust kon nemen. Nooit genoeg tijd en geen moment te verliezen. Even lekker zitten gunde ik mezelf bijna niet. Zonde van mijn tijd. Pfff, het leven als een ratrace. Tot ik er op een dag achter kwam dat ‘niets doen’ ook nuttig is. Dat ben ik gaan uitproberen.

Zie ook: Hoe ik een betere moeder werd door voor mezelf te zorgen

Marathon
Voor de zomervakantie was ik altijd in de weer. Ik was echt aan vakantie toe, maar in plaats van toe te geven aan mijn behoefte aan rust, dwong ik mijn lijf door te gaan. Ik moest nog even dit afmaken en nog even dat. Ik kon de rem niet meer vinden. Als ik klaar was lag de volgende lading taakjes alweer in het vooruitzicht. Maar wanneer ik bovenaan iets kon afstrepen, kon ik onderaan iets aanvullen. Een gebed zonder eind.

IJskoude douche
Iets in mij was ook wel trots. Single moeders zijn kanjers! Kijk eens wat ik allemaal aankan. Ja, dat was mijn ego. Maar ondertussen liep ik gordelroos en een vitamine D tekort op. Ik wist niet dat een mens zo moe kon zijn. Ik kreeg er zo’n stress van om me niet fit te voelen. Dat kan gewoon niet als single moeder!! Van ellende stond ik ´s ochtends onder de ijskoude douche om een beetje wakker te worden en mijn zoon veilig met mijn zombiehoofd door het verkeer naar school te leiden.

Vrouw van 6 miljoen?
Godzijdank bood de vakantie uitkomst. De marathondagen stopte en ik zag ineens hoe ik bezig was: ik liep rond als een kip zonder kop. Wilde ik de vrouw van 6 miljoen zijn? Naast chauffeur, leesmoeder, (fulltime) ondernemer, vriendin en judocoach wilde ik ook nog de gezelligste moeder van het westelijk halfrond zijn die elke dag in was voor een potje monopolie, en die ook altijd alle trainingspakken en judopakken schoon had en elke dag een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zette.


GIVE ME A BREAK!


Opruimen

De rust in de zomervakantie heb ik gebruikt om op te ruimen. Na elke kamer, laatje, kastje, hoekje voelde ik mezelf wat lichter worden. Ruimte in je huis, geeft ruimte in je hoofd. En ’t werkt echt! Toen ik opgeruimd had, ben ik eens goed naar mijn schema gaan kijken. Wat ik wilde kon helemaal niet: ik kon niet fulltime werken in schooltijden. Logisch toch?! Maar ik zag het in de drukte niet meer helder.

Waarom niets doen heel nuttig is

Niets doen
Ik heb een realistische planning gemaakt met dank aan mijn moeder en de sport BSO. En ik heb het nietsdoen in gelast! Tja, dat was wel wennen zeg. Daar zat ik dan een beetje voor me uit te kijken terwijl ik ook de vaatwasser zou kunnen uitruimen en er nog even een wasje erin doen. Waar is mijn telefoon? Oh die kopjes kan ik net zo goed nog even naar de keuken brengen….

Blijf zitten
NEE! Blijf zitten en ontspan, (rustig;) doorademen. Het voelde onwennig en ongemakkelijk in het begin, maar het lukt steeds beter. En soms komt er ineens die zucht van verlichting. Ik hoef even niets. Dan voel ik ook hoeveel stress er door mijn lijf gaat. Dat is die rem die ik jarenlang niet gevoeld heb. Ik zie steeds meer het nut in van die stille momenten. In de drukte kan ik niet meer bepalen wat wel en niet belangrijk is. Alles is even belangrijk en moet af, en wel zo snel mogelijk. Door afstand te nemen, komt het overzicht terug. En wat maakt die vijf minuten nou eigenlijk uit?! Die vaatwasser loopt niet weg.

Waarom niets doen heel nuttig is

Lanterfanten
Die vijf minuutjes zijn me inmiddels heilig. Maar het is nog geen gewoonte. Nog steeds moet ik er wel bewust voor kiezen. En als ik het doe, ben ik blij dat ik mezelf die rust gun. Ik wens het alle moeders die door de waan van de dag geleefd worden. Even zitten, niksen, bankhangen, lanterfanten (wel zonder tv, boek of telefoon;) Geniet er lekker van, je hebt het verdient!

Zie ook: Tijd voor jezelf vrij maken

Hoe neem jij tijd voor jezelf? Deel het met ons en laat een reactie achter. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen