Waarom trampoline springen een must is!
04 oktober 2018 
5 min. leestijd

Waarom trampoline springen een must is!

15 jaar geleden kreeg ik de diagnose ME.

Voordelen van trampoline springen

Voordelen van trampoline springen

Ik ben toen begonnen met het springen/bouncen/joggen op een trampoline. Ik was op zoek naar iets wat ik met al mijn enorme lichamelijke beperkingen thuis kon doen zodat ik toch een beetje kon bewegen. Trampoline springen geef ik altijd als tip mee aan mijn cliënten. Veel van mijn cliënten willen afvallen, meer energie of hebben andere gezondheids gerelateerde klachten en dan is trampoline springen ideaal. Het helpt ze om hun doel te bereiken! Door de onbekendheid van trampoline springen krijg ik er altijd veel vragen over. Vandaar dat ik er een blog aan heb gewijd. Dus bij deze, mijn ode aan trampoline springen voor zowel jong als oud!

Ik had nogal wat eisen waar mijn ideale bewegingsvorm aan moest voldoen. Hieronder vind je mijn ‘eisenlijst’:

 • Het moest fun zijn
 • Het moest ontspannend en dus stressverlagend werken
 • Het moest effectief zijn
 • Het moest efficiënt zijn (ik kon niet eens van bed naar bank lopen laat staan 5 minuten bewegen)
 • Het moest mijn lymfesysteem activeren
 • Het moest gezondheidsbevorderende resultaten geven

Oftewel; Het moest mij gaan helpen in mijn weg naar herstel van mijn diagnose ME.

Na veel research te hebben gedaan ben ik zodoende bij trampoline springen uitgekomen. Dit voldeed aan alle bovengenoemde eisen. Ik houd niet van het woordje moet maar voor mijn bewegingsvorm waren dit wel echte moetjes.

Trampoline springen

Voordelen van trampoline springen

Voordelen van trampoline springen

Trampoline springen is erg laagdrempelig, maar wat ik het belangrijkste vond is dat het je lymfesysteem helpt om gifstoffen kwijt te raken. En omdat ik door mijn diagnose ME al jaren niet meer kon bewegen en mijn lichaam ook niet kon/kan ontgiften zonder de juiste supplementen hiervoor in te nemen leek dit een heel goed idee voor mij. Door even te bouncen zet ik mijn lymfesysteem aan het werk! En omdat ik ook veel te veel stress had was het voor mij ook een hele goede manier om de stress uit mijn lichaam kwijt te raken.

Ik heb eerst bij een speelgoedwinkel een kindertrampoline gekocht. Deze veert minder goed maar zijn ook goedkoop. Ideaal om dus uit te proberen. Toen dit beviel ben ik de Bellicon gaan kopen. Ondanks dat ik er de afgelopen 5 jaar geen gebruik van heb kunnen maken doordat ik te ziek was heb ik er geen seconde spijt van gehad.

Mijlpaal bereikt!

Nu het met mij weer goed gaat gebruik ik het wel weer elke dag! Ik heb gisteren voor het eerst sinds 15 jaar 45 minuten op de trampoline gejogd. Voor ik het wist waren de 45 minuten voorbij. Ik was zelfs bezweet. Wat normaal voor mij een teken is dat ik dan de inspanningsgriep/PEM krijg en vervolgens minstens 3 dagen ontzettend ziek in bed moet doorbrengen. En dat is nu niet. 5 minuten bouncen was de afgelopen jaren onmogelijk laat staan 45 minuten “joggen”. Een leuk bijkomend voordeel is dat mijn zoontje het ook leuk vindt om samen met mij te springen, dus dat doen we nu ook regelmatig. Super leuk en ontspannend!

Herstellen van Me/Lyme/EpsteinBarrVirus

Voordelen van trampoline springen

Voordelen van trampoline springen

Ik vind het zo’n vreemde gewaarwording. Heerlijk! Dat ik dit “ineens” kon doen zonder nare gevolgen is voor mij een bevestiging dat alles wat ik doe om weer gezond te worden zijn vruchten af begint te werpen.  Ik doe echt heel veel om mijn ME/Lyme/EpsteinBarrVirus te verslaan. Denk aan o.a. eten en leven volgens de Paleo Leefstijl, Neurofeedback, veel supplementen en vitamine passend bij mijn behoeften, krachtraining à la bodybuilding, wandelen en dus trampoline springen en stressvermindering op nummer 1. En daar komt de Bellicon dus ook weer goed te pas.

Goed. Tot zover mijn ode aan de Bellicon ;).

De voordelen van trampoline springen:

 • Het verbetert de capaciteit om zuurstof tot je te nemen
 • Het verbetert je balans
 • Het lymfestelsel wordt geactiveerd en hierdoor helpt het je om je gifstoffen beter af te scheiden
 • Het versterkt je spieren en dus ook je hartspier
 • Het verbetert je reactievermogen en conditie
 • Je bloedsomloop wordt geactiveerd
 • Activeert het metabolisme van elke cellen (!)
 • De rustige beweging bevordert het zelfherstellend vermogen van je lichaam (!)
 • Het helpt bij afvallen

Tegen welke klachten kun je gaan trampoline springen*

 • Rugklachten
 • Bekkenbodem instabiliteit
 • Cardio
 • Lymfestelsel
 • Allergieën
 • Diabetes
 • Immuunsysteem
 • Gewrichtsaandoeningen
 • Osteoporose
 • Afvallen
 • Stress & Burnout
 • Levenslange Gezondheid

* Bovenstaande lijst kun je terugvinden op de officiële site van Bellicon. Ik word niet betaald door Bellicon. Ik ben gewoon ontzettende fan van trampoline springen om gezondheids bevorderende redenen.

Mocht je nu overtuigd zijn dat trampoline springen ook wat voor jou is, heel veel plezier en ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen! En ik ben natuurlijk ook benieuwd wie er al trampoline springt en om welke reden je dit doet!

Ps: Sta je onder behandeling van een arts overleg altijd eerst even met de arts of hij trampoline springen geschikt voor jou vindt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen