Wat als je kind niet goed ontwikkelt?
11 oktober 2019 
3 min. leestijd

Wat als je kind niet goed ontwikkelt?

Zo rond de tweede verjaardag van mijn zoontje, ongeveer één jaar na de scheiding, stortte mijn wereld opnieuw in.

Wat als je kind niet goed ontwikkelt….? Mijn ex kondigde aan dat hij zich ernstige zorgen maakte over de ontwikkeling en het gedrag van onze peuter. Hij eiste bovendien een uitgebreid onderzoek. Natuurlijk had ik al wel opgemerkt dat ons zoontje een beetje onhandiger was en minder sprak dan andere kindjes van zijn leeftijd. Maar eerlijk gezegd maakte ik mij daar tot op dat moment weinig zorgen over. Zowel thuis als in het kinderdagverblijf had hij het prima naar zijn zin.

De eerste reeks onderzoeken volgde en de conclusie daarvan was helaas niet zo positief: een achterstand van ongeveer een jaar op het vlak van taal en grove motoriek.

Qua cognitieve vaardigheden (lees: intelligentie) en fijne motoriek scoorde hij gelukkig normaal. Ik herinner me nog goed dat die specialiste tijdens het conclusie-gesprek vroeg of ik dat wel kon “alleen een kind opvoeden”. In haar ogen had ons zoontje duidelijk nood aan extra stimulatie en ze twijfelde of ik hem dat kon geven.

Dat mijn ex amper tijd doorbracht met ditzelfde kind en ik niet gekozen had voor deze situatie was bijzaak.

Wat als je kind niet goed ontwikkelt? Al snel startte ik met een wekelijkse sessie bij de fysiotherapeut en de logopedist. Eerlijk gezegd… ik vond het verschrikkelijk. Ik voelde mij de slechtste moeder aller tijden en mijn zelfvertrouwen stond op een heel laag pitje. Hoewel ik overstelpt werd met goedbedoelde en aanmoedigende tips, voelde ik mij heel erg onbegrepen. Tegen een perfectionistische single mom zeggen dat ze “gewoon” haar kind wat meer moet stimuleren, dat is letterlijk voor kortsluiting zorgen.

Wat als je kind niet goed ontwikkelt?

Wat als je kind niet goed ontwikkelt?

De eyeopener kwam er toen een vriendin zei dat ik me teveel focuste op al dat “professionele” advies en gelijk had ze. Van de een op de andere dag, ging ik van een afstand naar mijn kind kijken. Een beetje zoals een vreemde dat doet. Mijn oog viel telkens op wat hij niet kon in plaats van wat hij wél kon.

Ik was zo druk bezig met hem op allerlei manieren te stimuleren dat ik mezelf er in verloor.

Dat moest anders. Ik probeerde opnieuw te luisteren naar mijn gevoel, naar mijn instinct dat ik onderweg was kwijt geraakt. Ik volgde weer het tempo van mijn zoontje in plaats van “mijn” tempo op te leggen en wat bleek… we werden er beide veel gelukkiger van! Elke keer dat hij een nieuw woordje zei, maakte mijn hart een sprongetje. Elke keer dat hij een beetje vlotter stapte, vond ik een sprankeltje hoop.

Wat als je kind niet goed ontwikkelt?

Wat als je kind niet goed ontwikkelt?

Zo ging er een jaar voorbij tot we gecontacteerd werden voor een heronderzoek. Opnieuw volgde een hele reeks testen. Een paar weken na zijn drieënhalve verjaardag kwam eindelijk het verlossende nieuws dat hij, tot ieders verbazing, bijna op alle vlakken zijn achterstand had ingehaald. Ook op het vlak van gedrag en sociale vaardigheden waren er geen bezorgdheden meer, alleen die grove motoriek blijft een dingetje.

Ondanks het feit dat alles wijst naar een genetische afwijking (*), ben ik weer een trotse mama die heel positief met de situatie omgaat. Voor alle duidelijkheid: buiten zijn motorische achterstand (lopen, springen e.d.), merk je amper iets aan mijn zoontje. Het is een vrolijk mannetje die graag naar school gaat. Puzzelen kan hij als de beste en ondertussen stelt hij elke dag wel een vraag waarover ik mijn hoofd breek.

Of zoals hij daarnet zei: gaan dino’s ook naar het ziekenhuis als ze pijn hebben? En hebben die daar dan dinobedden?

(*) dit zal onderzocht worden in de toekomst

Over de schrijver
Reactie plaatsen