Wat ben jij waard als thuisblijfouder?
06 december 2015 
2 min. leestijd

Wat ben jij waard als thuisblijfouder?

Wist je dat een thuisblijfouder €72.297,78 per jaar zou verdienen voor alle dagelijkste werkzaamheden als diegene een aangepast salaris zou krijgen? Dat blijkt uit een onderzoek van Viking. Ze hebben het onderzocht bij 700 Nederlands en Vlaamse thuisblijfouders. Dat zou toch wat zijn: wat ben jij waard als thuisblijfouder?

Er kwam uit dat thuisblijfouders 91 uur per week aan het werk zijn. Dat is ruim 2x zoveel als iemand die een fulltime baan heeft. Beide partijen werken hard. Maar ja, thuis blijven verdient niks. Maar zelfwaarde in je werk wordt als zeer belangrijk gevonden, dus word de thuisblijfouder bekeken in het financiële systeem.

In het onderzoek wordt een thuisblijfouder vergeleken met een startende onderneming en net als elke startende onderneming houdt je alle ballen omhoog alleen. Geen vakantie, geen ziekteverlof, geen dertiende maand. Liefde overal in stoppen is je job.

Wat ben jij waard als thuisblijfouder?Je hebt multitasking als thuisblijfouder. Je werkt fulltime + alle extra uren naast werktijd, je kookt regelmatig voor een klein leger aan kinderen, organiseert feestjes en uitjes, taxichauffeur zijn…Die uren zijn van meerwaarde. De zorg voor je kinderen is belastender dan voor “dingen”. Je moet er altijd zijn, alert. Jij bent het aanspreekpunt en de hoofdverantwoordelijke. Dat is best wel zwaar. Wat ben jij waard als thuisblijfouder? Je bent als persoon al veel waard, als ouder. Maar waarom er dan niks betaald voor krijgen?

Het onderzoek erkent zowel thuisblijf moeders als vaders. En werkende ouders worden niet in diskrediet gebracht. Ieder ouder werk hard voor zijn kind.

Viking heeft onderzoek gedaan in het “thuiskantoor” van de thuisblijfouder. Wat wordt er zoal in een week allemaal gedaan in en om huis? En het belangrijkste: Welke marktwaarde zou het financiële systeem ze toe berekenen als ze voor dit alles een aangepast salaris zouden krijgen?Wat ben jij waard als thuisblijfouder?

Ze hebben de gemiddelde leeftijd van de kinderen op 6 jaar gepakt als ervaringsniveau. Ook hebben ze de loonwijzer gebruikt om te bekijken wat de specifieke beroepen met die jaren ongeveer verdienen. Omdat thuisblijfouders geen vakantie kennen, hebben ze de weeksalarissen keer 52 gedaan om het totale jaarsalaris vast te stellen.

Wat ben jij waard als thuisblijfouder? Wat is je mening over dit artikel? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen