Wat doe jij met je vakantiegeld?
30 mei 2016 
2 min. leestijd

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Krijg jij in mei vakantiegeld? En kijk je daar ook zo naar uit?
Als je in loondienst werkt of een uitkering geniet, dan ontvang je in mei vakantiegeld. Dat is bruto minimaal 8% over het brutoloon of de uitkering van juni van het voorgaande jaar t/m mei van het lopende jaar. De periode kan afwijken en er zijn ook bedrijven die de vakantietoeslag per maand uitbetalen of in een andere maand.
Als je na juni van het voorgaand jaar van baan veranderd bent ontvang je vakantietoeslag over de gewerkte maanden bij je nieuwe werkgever. En dat kan minder zijn dan je gewend was te ontvangen, dus houd daar rekening mee.

Je weet wanneer je vakantiegeld gaat ontvangen.
Wat is de eerste gedachte die bij je op komt?

Ik heb zelf altijd een gevoel van opluchting als er een groot bedrag binnenkomt op mijn rekening, of dat nu vakantiegeld is, een eindejaarsuitkering of andere extra inkomsten.
Ik ga sneller op een terrasje zitten of doe een aankoop waar ik anders nog even over na zou denken. Bij mij duurt dat gevoel nooit zo lang, omdat ik extra inkomsten zo in wil zetten dat ik er de meeste voldoening van heb.

Welke (financiële) doelen of wensen heb je?

Schrijf al je wensen op en beperk je daarbij niet tot het vakantiegeld dat je ontvangt.

Inspiratie kun je halen uit deze opsomming:vakantie moeder en kind

• Buffer opbouwen voor onvoorziene uitgaven
• Een deel van je hypotheek aflossen
• Op vakantie gaan
• Schulden aflossen
• Een dure aankoop doen, zoals een computer
• Dure huishoudelijke apparaten vervangen
• Je huis verbouwen
• Onderhoud of herinrichting van je woning of tuin
• Een cursus of opleiding volgen
• Een nieuwe fiets

Vervolgens bekijk je of er in je lijst punten voorkomen die urgent zijn. Als je bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebt, is het verstandig om deze als eerste te gaan betalen. Als deze betaald zijn of niet aan de orde zijn kun je gaan bepalen welke wensen je het belangrijkste vind door ze een nummer te geven. Nummer 1 is het belangrijkste, 2 wat minder belangrijk en zo verder…Komt je huis verbouwen er als grootste wens uit, dan zal het vakantiegeld waarschijnlijk niet toereikend zijn, maar dan kun je dit wel opzij zetten om dichter bij je doel te komen om die verbouwing te realiseren.
Op deze manier maak je een bewuste keuze voor de besteding van je vakantiegeld of wat er anderszins als extra inkomsten binnen komt.

Maar ook als je kiest voor sparen voor een bepaald doel, kun je een klein deel gebruiken om er direct van te genieten, bijvoorbeeld door een keer op een terras te lunchen, een dagje naar de sauna te gaan, of wat je ook maar leuk vindt om te doen.

Wat ga jij dit jaar doen met je vakantiegeld?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

Over de schrijver
Reactie plaatsen