Wat jij kunt leren van je eigen kinderen
19 juni 2016 
3 min. leestijd

Wat jij kunt leren van je eigen kinderen

We kunnen veel meer leren van onze kinderen dan dat we in eerste instantie denken.
Ik heb nagedacht wat ik persoonlijk van mijn zoon heb geleerd de afgelopen jaren.

1. Genieten: vooral van de kleine simpele dingen

Een uur in een deuk liggen om de kleinste, stomste en vooral lompe gebeurtenissen. Je kind kan zich in deze dingen goed verplaatsen. Wij deden dat vroeger ook. Lol maken als je andersom de glijbaan af gaat of een grappig tekenfilmpje voorbij ziet komen die je dan 20 x bekijkt en 20x even hard erom lachen. Kinderen kunnen genieten van de kleinste dingen. Ik betrap me er zelf op dat ik dat soms ook meer zou moeten doen.

2. Oordeel niet

Een kind tot een bepaalde leeftijd oordeelt nooit. Ze gaan en kunnen je niet vertellen over fatsoensregels of omgangsregelingen. Ze aanschouwen de wereld met een open en wijde blik. Heerlijk en zo verfrissend soms. Ze accepteren een persoon of kind hoe ze zijn en zullen tot een bepaalde leeftijd nooit discrimineren. Als iedereen dat zou blijven doen en denken zou de wereld er een stuk vrolijker uitzien.

3. Leven in het nu

Ze vragen misschien wel regelmatig of we morgen nog iets gaan doen, maar ze genieten en gaan helemaal op in het moment. Wij kunnen bezig zijn met koekjes bakken en ondertussen ratelt het in ons hoofd gewoon door: welke boodschappen moet ik nog halen? Hoe zou het met die en die zijn? Ik maak me wel zorgen om het gesprek op mijn werk morgen. Simpelweg: bewust worden van hier en nu zonder te oordelen of het op dat moment willen veranderen. Zo creëer je voor jezelf rust. Blijf vooral niet hangen in wat er beter kon.

Wat jij kunt leren van je kinderen
4. Nieuwsgierigheid zonder angst

Dit geldt niet op alle gebieden maar kinderen beschikken over een enorme berg nieuwsgierigheid en willen alles zelf ontdekken. Wij hebben misschien de nieuwsgierigheid nog wel, maar wij denken veel meer na over als we iets willen ontdekken. Waar zijn we eigenlijk ook bang voor? Om te falen? Gaat het een keertje fout? Daar leren we alleen maar van, net als onze kinderen. Of denken we alles ondertussen wel te weten? Probeer het gewoon weer eens een keer ergens in.

5. Rechtvaardig en nuchter in alles

Kinderen zeggen alles wat ze denken en daar lig ik regelmatig om in een deuk. Kinderen denken simpel en wij zijn dat ergens op onze weg grotendeels kwijtgeraakt. Gelukkig hebben we heerlijke kinderen die ons soms weer even op dat pad brengen. Wij als volwassenen hebben natuurlijk veel meer om over na te denken maar waarom moet dat soms zo moeilijk? Kan ook simpel!!!

6. Doe wat je zegt en zegt wat je doet

Kinderen zijn eerlijk en verwachten dat jij ook dat tegen hen bent. Zo vorm je een goeie basis vertrouwen en veiligheid. Wees echt en wees niet bang om tot op zekere hoogte je gevoelens te uiten. Alles in een doofpot stoppen is het slechtste wat je kan doen. Ik vind het één van onze taken om je gevoel te uiten en leren de confrontatie aan te gaan en nazorg ervan. Tegenwoordig zie je zoveel mensen gevoelloos door het leven gaan.

7. Denken buiten hun paden

Wij hebben ondertussen hier en daar al muren om ons heen gebouwd. Kinderen hebben dat nog niet. Die kunnen de spelregels van ieder spelletje elk moment veranderen. De meeste ouders worden daar zenuwachtig van. Wij willen zekerheid en houvast. Maar als je er op een positieve manier naar kijkt kan het soms ook wel verfrissend werken. Ja waarom ook een keer niet 30 andere regels verzinnen met bijvoorbeeld ganzenbord. Volwassenen kunnen die snelle flexibele omschakeling niet meer zo goed hebben als vroeger.

8. En de laatste is geloof in jezelf

Je hebt vaak zat momenten dat je naar je kind kijkt en denkt: wat ben ik toch trots en wat hou ik toch van hem/haar. Dankzij onze kinderen weten wij wat echte liefde inhoudt. Om dat te mogen ervaren zal ik mijn zoon altijd dankbaar zijn. Je kind gelooft in jou, altijd! Daar kunnen we zeker iets van leren!!!

Wat heb jij geleerd van je kind(-eren)? Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze onderaan deze pagina!

Over de schrijver
Reactie plaatsen