Als alleenstaande ouder heb je wellicht recht op zaken waar je geen weet van hebt. Dit kan zeker op financieel gebied behoorlijk verschil maken. Wat zijn je rechten als alleenstaande moeder? Wij zetten een aantal rechten op financieel gebied voor je op een rijtje.

 1. Toeslagen

Je kunt aanspraak doen op diverse soorten toeslagen van de belastingdienst. Als je werkt of studeert heb je recht op kinderopvangtoeslag. Over elk uur kinderopvang krijg je een vergoeding van de belastingdienst. De hoogte hiervan hangt af van je inkomen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste loon- en opvanggegevens, dus als er iets wijzigt dien je dit zelf en zo spoedig mogelijk door te geven. Zeker als je veel werkt kan de toeslag behoorlijk oplopen. Als later blijkt dat je te veel ontvangen hebt moet je dit terugbetalen.

Het NIBUD heeft een handige rekentool waarmee je online berekent op welke subsidies en toeslagen je recht zou kunnen hebben.

2. Het kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de verzorging van kinderen tot 18 jaar. Deze bestaat naast de kinderbijslag en is inkomensafhankelijk. Zeker als alleenstaande moeder loont het om dit aan te vragen. Je vraagt dit op dezelfde manier aan als de overige toeslagen, op de website van de belastingdienst. Je kunt ook eerst een proefberekening doen om te kijken hoeveel je kunt krijgen en of je aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet je Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning en mag je niet teveel spaargeld hebben.

3. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Dit is een heffingskorting van de belastingdienst waarop je mogelijk recht hebt als werkende alleenstaande ouder. Het is een korting op de inkomstenbelasting en premies, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In je belastingaangifte kan je dit aanvragen. Ook kan je een voorlopige teruggave aanvragen, zodat je maandelijks extra geld te besteden hebt. Let er dan wel op dat je de gegevens regelmatig controleert, want als je te veel ontvangt moet je het uiteindelijk terugbetalen.

Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor inkomensafhankelijke combinatiekorting:

  • Je kind is op 1 januari jonger dan 12 jaar en staat ten minste 6 maanden in het kalenderjaar bij de ingeschreven op hetzelfde woonadres.
  • Als je kind korter dan 6 maanden op hetzelfde woonadres staat ingeschreven omdat 1 van beiden overlijdt, krijg je toch de korting.
  • Je inkomen is hoger dan een vastgesteld bedrag, in 2017 is dit € 4.895.
  • Of je krijgt de zelfstandigenaftrek of kunt deze krijgen.
  • Je bent alleenstaand en werkt. Of je hebt een fiscale partner die ook werkt, maar dan heb jij een lager inkomen.

4. Vrijstelling arbeidsplicht

Heb je een bijstandsuitkering en jonge kinderen? Als alleenstaande ouder van een kind tot maximaal 5 jaar  kan je een ontheffing aanvragen voor de arbeidsplicht in de bijstand. Je krijgt deze ontheffing niet automatisch, maar moet hier om verzoeken. Ook kun je deze vrijstelling maximaal één keer krijgen voor een periode van 5 jaar. De gemeente kan je soms wel verplichten tot het volgen van scholing, zodat je snel kunt re-integreren.

5. Voorzieningen voor studerende alleenstaande moeders

Nederland kent wel enkele voorzieningen voor studerende alleenstaande moeders, maar dit kan per gemeente verschillen. De overheid heeft een handige tool ontwikkeld voor als je wilt bekijken waar jij recht op hebt. Je kunt hier was basis gegevens invullen de de opleiding die je wilt gaan doen. Vervolgens verschijnt er een rijtje met voorzieningen, zoals de kinderopvangtoeslag. Als je wilt gaan studeren als alleenstaande moeder kan je het maximale aantal uren opvang per maand afnemen (230 uren).

De website voor studerende moeders is wat concreter met informatie over als je een studie wilt gaan doen. Zij hebben een beter beeld van wat je vergoed krijgt in welke gemeente.

Zie ook: Alleenstaande moeder en onregelmatig werken