arrow_drop_up arrow_drop_down
27 augustus 2018 

Welke alleenstaande moeders zijn er

Welke alleenstaande moeders zijn er? 

Want “alleenstaande moeder”… wat betekent dat nou eigenlijk? Als ik de theorie erop na sla lees ik: ‘een man of vrouw die aan het hoofd van een huishouden staat en niet samenwoont met een partner, maar wel met een of meer afhankelijke kinderen’. Of: ‘gezin waarin een ouder ontbreekt’. Die laatste vind ik zelf heel pijnlijk klinken, al is het misschien wel de harde waarheid. Het klinkt namelijk alsof er iedere dag iets niet is in ons huis, wat er eigenlijk wel had moeten zijn.

Natuurlijk hadden wij liever iedere dag een papa om ons heen gehad, maar samen hebben we het ook heel erg fijn en voelt het niet als een dagelijks ‘gebrek’.

 

Toen ik ging nadenken over de alleenstaande moeder en ik de vele reacties op de Facebook pagina van Happy Single Moms las, besefte ik me dat er eigenlijk zoveel verschillende profielen of types alleenstaande mama’s zijn. Hieronder heb ik er een aantal opgesomd:

  1. De alleenstaande moeder: Gescheiden (/uit elkaar gegaan), vader niet meer in beeld;
  2. De alleenstaande moeder: Gescheiden (/uit elkaar gegaan), vader nauwelijks meer in beeld;
  3. De alleenstaande moeder: Gescheiden (/uit elkaar gegaan), vader volledig in beeld;
  4. De alleenstaande moeder: Uit elkaar gegaan tijdens zwangerschap, vader niet meer in beeld;
  5. De alleenstaande moeder: Uit elkaar gegaan tijdens zwangerschap, vader nauwelijks meer in beeld;
  6. De alleenstaande moeder: Uit elkaar gegaan tijdens zwangerschap, vader volledig in beeld;
  7. De alleenstaande moeder, vader overleden;
  8. De alleenstaande moeder: BAM, de vader is helemaal niet in beeld geweest;
  9. De alleenstaande moeder: BAM, de vader is in beeld.

Zoveel ‘profielen’ en dan nog besef ik me dat er vast nog heel veel andere ‘profielen’ te benoemen zijn. Een verhaal is namelijk nooit hetzelfde. Zelf ben ik zwanger geworden terwijl ik nog ‘samen’ was met mijn ex. Hoewel het bij lange na geen stabiele relatie was, was ik volledig monogaam (en compleet in de ban van hem). Maar het was vanaf het begin wel duidelijk dat hij niet zat te wachten op een kind. Dus kon je wel stellen dat ik een alleenstaande zwangere vrouw was. Hoewel het voor mij op dat moment voelde dat ik in een relatie zat, zat ik iedere avond alleen op de bank, kookte ik mijn eigen eten, deed mijn eigen boodschappen, enzovoort. Voor wat ‘vertier’ kwam meneer misschien een keer per week langs en daar kon ik het dan mee doen.

Iedere alleenstaande moeder loopt tegen andere problemen aan, maar dat iedere alleenstaande moeder steun kan gebruiken, is denk ik wel een gegeven. De een wilt graag praten, de ander wilt graag advies, weer een ander wilt juist advies of hulp bieden en nog een ander wilt bijvoorbeeld graag opvang delen. Noem maar op! Ik heb zelf altijd (en nog steeds) heel veel behoefte gehad om ‘gewoon’ te praten met alleenstaande moeders die een gelijksoortige situatie hebben meegemaakt. Het lijkt zo simpel, gewoon praten. Maar mensen zoeken nu eenmaal naar herkenning en uiteindelijk heeft echt iedereen emotionele steun nodig.

Hoeveel lieve vrienden en familie ik ook om me heen heb, ik wil(de) op bepaalde momenten zo graag met iemand spreken die mij ook écht begreep. Iemand die het thema of het onderwerp zou herkennen uit haar eigen situatie

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor opvang regelen. We weten allemaal hoe we soms aan huis gekluisterd zijn met onze kinderen. En ondanks dat we zielsveel van ze houden en alles voor ze doen (dus ook huiskluisteren), willen we diep in ons hart toch ook wel eens even wat tijd voor onszelf hebben en iets leuks doen. Maar hoe dan? Ik ben heel erg blij dat ik in mijn straat een alleenstaande moeder heb ontmoet, want nu kunnen we elkaar helpen. Als ik eventjes weg wil, gaat mijn dochtertje daar even spelen en andersom ook, heerlijk! Vanaf volgend jaar gaan wij ieder een halve dag op elkaars kinderen passen, dat scheelt ons meer dan 100 euro opvangkosten in de maand! Hoe fijn zou het zijn als meerdere alleenstaande mama’s elkaar op die manier kunnen helpen? Het is niet alleen heel praktisch, het scheelt je ook geld omdat je geen dure oppas of opvang hoeft te regelen.

En dan ook nog de emotionele steun. Tijdens de eerste acht maanden van mijn dochter, was ik nog zo bezig met de vader van mijn kind. Ik was enorm aan het vechten voor zijn liefde en aan het vechten dat hij een vader voor onze dochter zou zijn. Als ik nu kijk naar de foto’s van de eerste maanden van mijn dochter, dan kijkt ze daarop onvoorstelbaar vaak boos. Ik heb toen, nota bene via Marktplaats, heel toevallig iemand leren kennen die dezelfde situatie als ik had meegemaakt. Ik heb daar zo goed mee kunnen praten en daardoor alles beter kunnen verwerken. Ik heb geleerd mijn ex een beetje los te laten en hoewel er eerst een grote golf van verdriet kwam, voelde ik me daarna echt veel gelukkiger.

And guess what: mijn dochter werd echt (en dit meen ik vanuit de grond van mijn hart) ook stukken vrolijker en gelukkiger!

Nu vraag jij je ook vast af, hoe vind ik die alleenstaande moeder dan? Je kunt leuke moeders ontmoeten in de Single Moms Sisterhood. Of je nu emotionele steun, praktische steun of gewoon gezelligheid zoekt, het is er te vinden! Ik wil het leven van de alleenstaande moeder makkelijker en leuker maken. Want samen zijn wij HAPPY SINGLE MOMS 🙂

Ik ben heel erg benieuwd wat jouw situatie en welk ‘profiel’ alleenstaande moeder jij bent. En wat is jouw behoefte als alleenstaande moeder? Je kunt je bericht hieronder plaatsen in het comment veld. 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Myra (39), moeder van een prachtige dochter van bijna 7 jaar, founder van Happy Single Moms én multidisciplinair coach voor alleenstaande & gescheiden moeders.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies