Wie wil er pannenkoeken?
23 september 2015 
8 min. leestijd

Wie wil er pannenkoeken?

Bijna iedereen houdt van pannenkoeken!! Als je de vraag stelt: Wie wil er pannenkoeken? Dan weet je bijna zeker dat bijna iedereen het lust! En je kunt zoveel varianten maken met pannenkoeken, van zoet tot hartig!

Ik zal hier wat varianten neerzetten die je samen met je kids kunt maken. Naast pannenkoeken, kun je ook overheerlijke pancakes maken. Daar ook hieronder het recept daar voor. Allereerst zal ik het basisrecept voor pannenkoeken beschrijven, voor als je het niet uit een kant en klaar pakje wilt maken.

  1. Basisrecept pannenkoeken

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • Boter
  • 1 theelepel zout
  1. Voeg het zout, de eieren, de helft van de melk en de bloem in een grote kom. Klop het beslag tot het glad wordt of gebruik hiervoor een mixer.
  2. Als het beslag glad is, voeg dan de overige helft van de melk aan het beslag toe en zorg dat het beslag glad wordt en geen klonten meer heeft.
  3. Laat het beslag ongeveer 30 minuten zo staan. De luchtbellen kunnen op deze manier uit het beslag verdwijnen en het beslag kan een klein beetje opwarmen. Dek de kom met beslag af met een laagje plastic folie.
  4. Maak een pan goed heet en stop een klein beetje boter of olie in de pan. Laat de boter/olie rustig bruisen en wacht tot het helemaal vloeibaar is.
  5. Gebruik een grote lepel en breng een dun laagje beslag in de pan. Draai de pan rustig rond en zorg dat de gehele bodem van de pan met beslag is bedekt.
  6. De pannenkoek mag vanaf dit moment een aantal minuten bakken, wacht tot de bovenkant helemaal droog is.
  7. Kijk nu rustig om het hoekje om te zien of de onderkant van de pannenkoek al bruin word.
  8. Keer de pannenkoek in één keer om en gaar nu de andere kant voor een iets kortere tijd. De pannenkoek zal nu ook aan de andere kant iets bruiner worden
  9. Zo kun je de pannenkoeken gelijk opeten, maar je kunt ook eerst een stapel maken uiteraard!
  10. Als je meer pannenkoeken wilt maken verdubbel je uiteraard de ingrediënten of meer…

Je kunt natuurlijk ook pannenkoeken maken met karnemelk en sojamelk. Om een zoetige touch in je pannenkoekenmix te brengen, kun je er beetje vanillesuiker bij doen of kaneelpoeder.

Wat voor pannenkoeken varianten kun je allemaal maken?

Zoete varianten

  • poedersuiker
  • bruine basterdsuiker: donkerbruin/lichtbruin/wit
  • stroopdessert-57759_640
  • met rozijnen of krenten
  • fruit: o.a. banaan, appel, rood fruit (frambozen, aardbeien, bessen…), ananas
  • slagroom
  • zoet beleg: o.a. chocoladepasta, hagelslag…

Hartige varianten

  • kaas
  • ontbijtspek
  • bacon
  • ham
  • groenten: champignons, paprika, ui, spinazie
  • maïs

Naast gewone pannenkoeken, kun je ook pancakes maken. Die zijn dikker en kleiner. American style!

2. recept voor pancakes

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl suiker
  • 2 eieren
  • 30 gram boter (gesmolten)
  • 300 ml melk
  • boter om te bakken

pancake-640865_640Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix dit goed door elkaar. Je kunt het beslag  met een juslepel in de pan doen, maar je zou het ook een een kan of fles kunnen doen en het in de pan gieten.

Doe een beetje boter in de pan en giet het beslag in de pan. Je kunt een pannenkoekenpan gebruiken, want dan kun je er drie tegelijk bakken. Zodra de pancakes belletjes krijgen aan de bovenkant kun je ze omdraaien. Dan hebben ze nog maar kort nodig.

Je kunt deze ook serveren zoals je zelf wilt. En je kunt het ook gewoon simpel houden met stukje roomboter erop laten smelten en stroop/maple syrup.

En nu een pannenkoekenvariant die je niet zomaar zelf zou bedenken

3. Pannenkoeken ovenschotel

Gebruik het pannenkoekenrecept hierboven om de pannenkoeken te bakken die je voor dit recept nodig hebt. En daarna volgt de vulling waar je het volgende voor nodig hebt:

Ingrediënten

400 gr diepvries spinazie
1 ui
200 gr tomatenblokjes
1 takje basilicum
1 ei
200 gr ricotta
80 geraspte Grana Padano of Parmigiano
4 el olijfolie
zout/peper

  1. Kook de nog bevroren spinazie in een grote pan met 100ml water voor 10 min. Giet af en knijp goed uit, en snijd ze fijn. Doe ze in een grote kom en voeg de ricotta, de parmigiano, het losgeklopte ei, zout en peper toe. 
  2. Pel en snipper de uit en laat hem even fruiten in een pan met de olie. Voeg de tomatenblokjes toe en laat tien minuutjes zachtjes borrelen. 
  3. Maak nu de pannenkoeken, in een pan met een beetje boter en probeer ze aardig dun te maken. Maak al het beslag op, en vet bij elke pannenkoek de pan in met een beetje boter. 
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  5. Bedek de bodem met een laag pannenkoeken (2 a 3 stuks), en doe hierover een laag van het ricotta/spinazie mengsel. Doe hierover een paar lepels tomatensaus overheen en dek af met een laag pannenkoeken. Herhaal deze procedure nog een keer en dek weer af met de pannenkoeken.
  6. Zet de ovenschotel voor 20 minuten in de oven.
  7. Verdeel over de gebakken ovenschotel een paar lepels tomatensaus en bestrooi met basilicum.

En zo heb je een heerlijke pannenkoeken ovenschotel!

Hierbij wat recepten die jou en je kids heerlijk laten smullen!! Laat even je reactie hieronder achter als je het geprobeerd hebt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen