Zaad op bestelling
04 november 2015 
4 min. leestijd

Zaad op bestelling

Een beetje lachend begin ik deze blog, stel je voor dat je (sperma) wat ik zaad noem kan kopen in de apotheek of bij de slager, stel je voor dat het voor iedereen beschikbaar is zonder dat je heel veel geld hoeft te hebben.

Stel je voor: zaad op bestelling en dat je gewoon kan vragen om 20 gram zaad.

Op dit moment ben ik niet klaar voor een 2de en zou ik dit ook echt niet willen. Maar waarom denk ik er dan over na? Ik heb altijd gezegd: als Rick uit de luiers is, ga ik denken zaad op bestelling 2aan een 2de. En wat nou als ik geen vriend heb, wat nou als de opvliegers waarmee ik kamp de overgang blijkt te zijn, ben ik dan tevreden met 1 prachtig wondertje, of zou ik nog een poging wagen?

Een half jaar geleden was er een hele leuke documentaire op tv, dit ging over zaad. De naam weet ik niet meer. Het ging over mannen die zich aanboden als donor, over donorzaad bestellen op internet. Dat bestaat dus. Niks ‘stel je voor’. En over BAM moeder worden.

Afgezien van het feit dat ik er enorm er om heb gelachen, en ik mezelf al zaad op bestelling zag halen op internet, denk ik: waarom ook niet?

Nou… hierom niet:
Er zijn een hoop mannen die zich aanbieden als donor, maar toen ik zag wat voor rare gasten daar tussenzaten, kreeg ik meteen jeuk.

De meeste mannen wilden alleen donor zijn als je het met hun deed, dit kostte dan geen geld. Nou… bedankt, maar ‘nee’.

Toen het verhaal vorderde en co-ouderschap werd besproken, dwaalde ik eigenlijk een beetje af. Eerlijk gezegd is dat niet aan mij besteed. Een stel zoeken dat ook een kind wil en dan samen het kindje opvoeden. Ik denk dat ik gek zou worden als ik 2 weken in de maand mijn kindje zou moeten missen.

Toen kwam het volgende onderwerp aan de orde. Zaad op bestelling via internet. In Zweden en Noorwegen zijn er verschillende organisaties die bemiddelen tussen donoren en wensmoeders. Je kunt het buisje bestellen via internet. Ik werd er erg lacherig van, want ik zag mezelf al op de computer een donor bestellen. Je kunt zelfs keuzes maken. Donkere huidskleur, blauwe ogen, bruine ogen. Maar ook wat voor opleidingsniveau de donor heeft. Je kan foto’s bekijken van nakomelingen en de donoren hebben namen. Zo kon je kiezen voor Sam en Henk maar ook Stephen of Danny stonden op de lijst.

Zaad op bestelling kostte gemiddeld tussen de 400 euro en 600 euro het ligt er aan op welke zaad op bestelling 1site je het bestelt. Het wordt op een discrete manier ingepakt, en op het buisje staat de naam van de donor. Nu dacht ik vooral: zal het donorzaad dan nog goed zijn? Ja dus. Bizar. Het zaad van een donor in Nederland is getest met het zaad in het buisje.

En erg raar en ongelooflijk maar het zaad uit het buisje was 10 x zo sterk.

Tevens was bij elk zo buisje een certificaat m.b.t ziektes je wil natuurlijk na inbrengen geen soa oplopen. Behalve dat buisje sperma zit er een inbrengset bij in het pakket. En bij aankomst ziet niemand dat het hier om donorzaad gaat.

Mijn vraag is dus: waarom is dit een taboe? Waarom kun je in Nederland dit niet gewoon op internet bestellen? Waarom het allemaal zo moeilijk maken terwijl het in andere landen makkelijk kan?? Wat vind jij?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Nov 2015

Hoi Maaike, Op dit moment ben ik bezig om BAM-moeder te worden. Jouw hele verhaal klinkt mij momenteel dus erg bekend in de oren. Ik denk alleen niet dat 'zaadjes bestellen' zo'n heel taboe is hier in Nederland (al word er niet mee te koop gelopen) maar er is in Nederland gewoon een heel groot te kort aan donoren, vandaar dat de wachtlijsten ook zo lang zijn via een kliniek die alleen met Nederlandse donoren werkt. Wij hebben dus het gemak te kunnen kiezen om bij een bv Deense sperma bank te kopen. Of idd op zoek te gaan naar een c-donor. Dit is een hele klus, daar weet ik alles van, maar gelukkig zijn er mannen bij met wel de goede bedoelingen.

Reactie plaatsen