Ziek zijn als alleenstaande moeder, 7 tips
20 januari 2016 
7 min. leestijd

Ziek zijn als alleenstaande moeder, 7 tips

Gek genoeg ben ik nog niet één keer echt goed ziek geweest sinds de geboorte van mijn dochtertje. Ik vroeg me wel altijd af of je als alleenstaande moeder überhaupt wel ziek kon zijn? Daar heb ik na de afgelopen week mijn antwoord op; praktisch niet! Want als je dochter wakker wordt (en nog niet in de leeftijd is om zelf op te staan en zichzelf te verzorgen) dan moet je als moeder ook opstaan, het maakt echt niet uit hoe ziek je bent. Dus ziek zijn als alleenstaande moeder, kan dat eigenlijk wel? 

Ik sleepte me afgelopen dinsdag dan ook uit bed. Mijn dochter, vrolijk als altijd, eiste het laatste beetje energie van me op en ik kon niet wachten tot ik haar naar de opvang kon brengen. Met het bed in zicht, was het nog een hele klus om m’n  kind eten te geven, kleren aan te doen en dan nog naar de opvang te brengen. Want natuurlijk wil de kleine op de momenten dat jij graag een beetje snelheid wilt, haar schoen niet aan doen en gaat ook nog even krijsend op de vloer liggen om dat kenbaar te maken. Voor het eerst werd ik echt boos op haar en verhief ik mijn stem (waar ik achteraf natuurlijk spijt van had) en riep ik;

“Ik moet het ook maar allemaal alleen doen”. Oeps…..

IMG_1618

De eerste keer dat ik die woorden zei. En ook al is ze nog geen twee jaar, het leek heel even alsof ze het begreep. Met grote ogen keek ze me aan en stopte ze met huilen. Ik pakte haar schoentjes en ze deed ze zonder te mokken aan. Ik was even blij dat mijn aanpak gewerkt had, maar realiseerde me direct dat ik haar nooit met het feit mag opzadelen dat ik het alleen doe. Voor haar wil ik altijd de sterke mama zijn!

Met mijn joggingbroek aan en een dikke trui over mijn pyjama heen (uiterst charmant) bracht ik mijn dochtertje naar de opvang. Daarna heb ik letterlijk de hele dag op bed gelegen. Maar voor je er erg in hebt slaat de klok alweer vijf uur en ‘moet’ (mag J ) je weer mama zijn. Want je kind heeft er niets mee te maken dat jij ziek bent, er moet weer gegeten worden, gebadderd en worden voorgelezen. Ik sleepte me dus weer uit bed. En weet je… ik voelde me gewoon schuldig door het feit dat ik de hele dag op bed had gelegen, het moet toch niet gekker worden!

Na een paar dagen flink ziek te zijn geweest, haalde ik mijn kleine op vrijdagavond met zware koorts uit bed. Gek genoeg ben je dan als moeder op slag weer beter. Want ziek zijn als je kind ziek is, kan al helemaal niet! Omdat het als alleenstaande moeder nogal zwaar is om ziek te zijn dit blog; ‘Ziek zijn als alleenstaande moeder, 7 tips’:

 1. Give yourself a break

Je bent niet voor niets ziek, je lichaam geeft aan dat het rust nodig heeft. Nu weet ik dat wij als alleenstaande moeders alleen maar door en door willen gaan, maar dat kan nu eenmaal niet altijd. Dus gaat je kindje naar de opvang, gun je zelf een hele dag bedrust. Is het niet de dag van de opvang? Vraag of je kind een dagje extra mag of een dag kan ruilen. Helemaal geen opvang? Zorg voor een achterban! En vraag deze achterban of ze je willen helpen als het een keer voorkomt wanneer je een dagje ziek ben. Really girl, you need it!

 1. Medicijnen

Ik ben echt niet zo van de medicijnen, maar wanneer je als moeder ziek bent, kun je gewoon niet anders. Je moet snel weer op de been zijn en medicijnen helpen daar nou eenmaal bij. Zorg dus dat je altijd in huis hebt:

 • Echinacea Force druppels (ideaal ook mee te starten wanneer je je weerstand omlaag voelt gaan);
 • Paracetemol (zelf vind ik Citrosan en Antigrippine geweldig werken als je al ziek bent);
 • Zuigtabletten voor je keel;
 • Hoestmiddel;
 • Verkoudheidsbalsem;

Dit lijkt een hele lijst (en dat is het eigenlijk ook haha) maar als je straks ziek bent en je hebt sowieso je hele ochtendritueel, dan heb je echt niet meer de puf om nog naar de drogist te gaan. Dus als je deze spullen in huis hebt, hoef je nog niet eens extra de deur uit.

 1. Natuurlijke genezer

Wil je echt geen medicijnen maar wel een boost om beter te worden? Zorg dan dat je in huis hebt:

 • Gember (gember kan je best lang goed houden, maar je kunt het ook gemakkelijk invriezen. Wel eerst het schilletje eraf snijden;
 • Citroen- of limoensap;
 • Knoflook;
 • Melk.

IMG_5526Warme melk waarin je wat schijfjes knoflook een minuut of 5 laat trekken (en ontvang de volgende dag geen bezoek ;)).

Snij de gember in kleine stukjes en kook deze een paar minuten in heet water. Vervolgens doe je hier honing en citroen- en limoensap bij en drinken maar! Drink dit de hele dag door.

 1. Slaap

Slapen is de beste remedie als je ziek bent. Lukt het je niet om opvang te regelen zodat je de hele dag in bed kan liggen? Ga dan slapen tijdens het slaapje van je kind. Of wanneer je kind niet meer slaapt tussen de middag, laat ze dan een mooie film kijken zodat jij op de bank je ogen dicht kunt doen. En laat alles s ‘avonds gewoon voor wat het is en ga gelijk met je kind(eren) slapen. Je zult zien dat je de volgende dag al een ander mens bent!

Wrijf voor je gaat slapen je voeten in met verkoudheidsbalsem en ga met sokken aan in bed.

 1. Eten

Je zult het zien, dan ben je ziek en je hebt niets in huis. Als je ergens geen puf voor hebt, dan is het wel in een overvolle supermarkt met je snotterende neus te gaan winkelen. Zorg dus altijd voor een basispakketje in huis, met:

 • Kippensoep (zelf maken en in de diepvries doen of uit pak/blik);
 • Aquarius sportdrank: voor diegene die niet kunnen eten als ze ziek zijn, hiermee worden in ieder geval je mineralen en zouten aangevuld;
 • Beschuitjes / rijstwafels.

Heb je wel puf om de supermarkt in te gaan? Zorg dan voor veel vitamientjes en verwen jezelf met verschillende soorten groente en fruit!

 1. Drinken

Een open deur, maar je vergeet het snel als je ziek bent; water drinken! Maar juist als je ziek bent is het zo belangrijk om veel vocht binnen te krijgen. Zorg dus echt dat je 2 liter water en/of thee drinkt op een dag.

 1. Frisse lucht

In de winter doen de meeste mensen hun ramen niet open omdat het koud is. Maar het is super belangrijk om je huis te luchten als je ziek bent (geweest) zodat de bacillen het huis kunnen verlaten. Dus als je in bed ligt, laat dan de ramen in je huis even tegenover elkaar open staan. En doe hetzelfde met het raam in je slaapkamer als je in de huiskamer zit.

Heb jij nog een goede tip hoe je als alleenstaande moeder het ziek zijn kunt doorstaan? Laat je tip hieronder achter in het comment veld.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2015

Jaah, heel herkenbaar. Ik zit zelf ook niet helemaal lekker in mn vel. Ik heb gelukkig ouders die dan mn zoon een dagje extra meenemen zodat ik bij kan tanken. Vanaf februari gaat mn mannetje naar school en dan zal dat iets lastiger gaan, want ik moet hem wel wegbrengen. Ik zal dan ervaren hoe het gaat.

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2015

Hey Anita, Wat fijn dat je zoontje af en toe naar je ouders kan, dat is wel echt een geschenk! Warme groet, Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2015

Jouw tips zouden de mijne kunnen zijn, inderdaad citrosan en antigrippine werken goed. Goed om ook weer eens voor een noodrantsoen te gaan zorgen. Een blikje energiedrank doet ook wonderen als je dan toch de deur uit moet. Eigenlijk kan je niet echt ziek zijn, immers de kinderen moeten toch op tijd op school zijn. Hier zijn geen opa's of oma's en ook geen groot vangnet maar als het nodig is lukt het meestal toch. Ik heb voor mezelf de regel; als het niet lukt, bijvoorbeeld naar school brengen, dan maar een keer niet, dan is het niet anders en dat is nog nooit voorgekomen. Ik kan mezelf in zo'n geval wel heel zielig en alleen vinden en wordt boos op mijn ex-man die zich nergens druk over hoeft te maken, hij zal niet vragen of ik überhaupt voor de kinderen kan zorgen als ik griep heb en als hij ziek is blijft hij in bed liggen en hoeft nergens voor te zorgen, maar goed ik weet zeker dat als er iets ernstigs is hij probeert te komen om te helpen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2015

Hey Marieke, Goeie tip 'als het niet lukt, dan maar een keer niet'. Al is het nooit voorgekomen, ik kan me voorstellen dat die 'regel' rust geeft. Die ga ik dan ook zeker onthouden, dank je wel! Warme groet, Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2015

Wat herkenbaar dit. Zelf ben ik nu ook geveld door de griep. Alles doet me pijn. Ook ik heb mezelf vanochtend uit bed gesleept om mijn meissie naar school te brengen. En ja ook ik voelde me schuldig dat ik er toch naar de overblijf heb gedaan en toen naar de bso. De hele dag in bed moest ik steeds denken dat zij daar was en ik gewoon thuis. Ziek zijn als alleenstaande ouder is zeker erg lastig.Ben blij dat je weer beter bent myra.Groetjes Linda

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2015

Hey Linda, Inderdaad, dat was precies hoe ik mezelf voelde vorige week. Wat natuurlijk nergens op slaat, we liggen niet voor onze lol op bed maar omdat ons lichaam gewoon niet meer kan. Maar ik denk dat het vooral als alleenstaande moeder gewoon lastig is om aan onszelf te denken, zelfs als we ziek zijn... Heel veel beterschap en rust goed uit! Warme groet, Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Jan 2015

Jaa heel herkenbaar, afgelopen december ook ziek geweest. 40.5 graden koorts en opname in het ziekenhuis. Voelde me shuldig tegenover mijn dochter, dat ik me bed niet uit kon. Gelukkig heb ik mijn moeder die 5min van mij vandaan woont. Ik zou echt niet weten wat ik zou doen als ik helemaal niemand had... Maar bedankt voor de tips myra, sommige wist ik nog niet zoals die met gember (ieuw) hahaha, maar als het helpt ga ik t zeker een keer proberen! Xx

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Jan 2015

Hey Jessica, Wat heftig zeg dat je in het ziekenhuis hebt gelegen. Heel fijn dat je moeder vlakbij woont, die luxe heb ik helaas niet en zou het zo graag willen. Koester het. Gember valt best mee door de honing erbij haha, succes ;) Warme groet, Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Jan 2015

Het is lastig om ziek te zijn met kleine kinderen. Ik lig alleen in bed als de kinderen op school zijn, of zelf ook in bed liggen. Aan de oudste (10 jaar) kan ik uitleggen dat ik ziek ben, maar de jongste (5 jaar) heeft daar geen boodschap aan. Als het in het weekeinde gebeurt helpt de dvd speler.Maar het komt er in de meeste gevallen op neer dat je jezelf wegcijfert ten behoeve van de kinderen. Beter worden duurt ook altijd langer dan bij een niet alleen staande ouder.Een voorraadkast met blikken/potten is absoluut handig. Ik heb altijd 2 potten wortels en doperwten en een pak rijst in de kast, en minimaal een paar blikken soep. In de vriezer wat brood. In elk geval even genoeg om een dag het huis niet uit te hoeven, behalve brengen en halen naar en van school.Voor mezelf ook wat drinkbouillion, iprobufen en hoestmelange. Dat laatste is dan zodat mijn dochter me dat kan geven om me beter te maken.Oordoppen en slaapmaskertje helpen ook bij het overdag slapen en de wekker van de mobiele telefoon.

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jan 2015

Hey Martin, Goeie tips, het is toch wat als alleenstaande ouder... Maar we komen er wel :) Liefs Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Sep 2015

ik denk dat we onze principes best een beetje los mogen laten op dit soort momenten. ook ik heb mijn kleuter wel eens bij mij in bed gelegd, terwijl er een dvd op stond. Ik slapen, hij film kijken, met koekje en pakje naast hem voor het geval hij wat wilde. hoe klein ze ook zijn, dat snappen ze best, en ze vinden het nog gezellig ook. en een keer een tosti of kant en klaar pannenkoeken krijgen ze niets van ! nu is hij wat groter en wordt het alleen maar makkelijker en kan hij zich beter zelf even redden, hij bied het ook nog aan en verzint zelf ook oplossingen !

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Nov 2015

Ik ben op dit moment ziek. Mijn kinderen zijn 2 en 4. De oudste gaat elke dag naar school en mijn jongste gaat naar de peuterspeelzaal. Maar het zijn echte energie vreters, willen niet luisteren. Zitten aan alles, en als je even boven bent om tot rust te komen zit de jongste alweer in de koelkast om eten te pakken. Wat hij uiteindelijk toch niet opeet. Ik kan ze wel voor de tv zetten, maar ze willen constant om mij heen zijn. Ik geef ze 24h aandacht. Maar ik ben ook wel eens moe. Het is nu weekend, maar ik wou dat er een school bestond waar je ze even kon droppen, zodat ik tot rust kan komen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Jan 2016

Een paar maanden geleden ben ik behoorlijk ziek geweest, ik was volledig van de wereld kan mij ook niks meer herinneren van die dagen. Weet alleen van wat mij verteld is. Maar zelfs toen probeerde ik uit volledige automentisme de dingen te doen. Dit was overigens niet verantwoord, want kon bijna niet eens op mijn benen staan (maar goed zo eigenwijs en daadkrachtig als ik was..... Gelukkig was mijn oudste zoon er voor mij om het over te nemen ( heb een zoon van 19 een dochter van 10 en één van 5 jaar oud)

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Jan 2016

Ziek zijn is waardeloos als je alleen bent helemaal. Ik had altijd kleine maaltijden in de vriezer voor mijn dochter. Zodat zij wel gezond te eten heeft en het mij geen energie kost. Verder gewoon door , maar een stapje langzamer.

Reactie plaatsen