Ik spreek tegenwoordig steeds meer mensen over mijn burgerlijke status. Op de één of andere manier is dit blijkbaar een onderwerp wat heel wat mensen machtig interessant vinden. Single zijn heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die al een relatie hebben. Men denkt dat Single zijn heel veel voordelen met zich meebrengt (lees: vrijheid) en vooral prachtige smeuïge verhalen oplevert.

Nu zal ik de laatste zijn die dit tegen zal spreken, want ja… als single meid kom ik wel meer dan eens terecht in situaties die als tv-documentaire zeker de kijkcijfers door het plafond doen knallen.

Ik kan er een flinke bestseller over schrijven en ik had bepaalde situaties echt niet willen missen, maar een single leven is in mijn geval echt niet altijd te romantiseren of geweldig te noemen. Ik ben een trotse single-moeder van een geweldige achtjarige dochter. We wonen samen in een echt meidenhuisje, incl. alle rommeltjes en roze accessoires. Ik ga graag uitdagingen aan en ben de afgelopen jaren met mijn dochter letterlijk de hele wereld over getrokken. Klinkt geweldig zou je zeggen, en dat is het ook. Maar toch…

Welke single heeft de zin “Zo’n leuke meid als jij, hoe kan die nou Single zijn?” nou nog niet gehoord?! Dat ga ik je vertellen!

Doordat ik mijn dochter alleen opvoed, is mijn ruimte behoorlijk beperkt en dat staat enorm mijn sociale leven in de weg. Men staat niet stil bij het feit, dat ik mijn dochter elke avond om 19.00uur op bed heb liggen en ik de avonden doorbreng op de bank. Alleen. “Maar jij kent zoveel mensen,” is dan vaak het antwoord. Misschien lijkt dat zo. Maar er zal nooit iemand ’s avonds op de stoep staan voor een bakkie thee. Dus zo geweldig is het single leven!!

Feestdagen zijn een ramp. Op deze dagen staat de familie centraal. Gezellige gedekte tafels, heerlijke menu’s op tafel en de warmte van het gezin passeren de revue. Ik zit vaak alleen. Dus zo geweldig is het single leven! Als single-moeder heb ik 1 keer per 14 dagen een ‘vrij’ weekend, omdat mijn dochter dan bij haar vader verblijft. Je zou toch denken dat die weekenden bruisen omdat je Single bent.

Maar hoe vul je die weekenden in als het sociale leven lijkt in te dutten?

Middenfoto

En dat weekend is hetzelfde weekend waarin mijn vrienden en vriendinnen met relatie eindelijk ruimte hebben om tijd en energie in hun gezin te steken. Het gevolg is dus dat ik in mijn Ukvrije weekend negen van de tien keer geen woord wissel, behalve met mijzelf als ik de badkamer weer eens aan het schoonmaken ben en ik de was aan het opruimen ben. Ik ben dus weer alleen thuis. Dus zo geweldig is het single leven!

Nu zou ik natuurlijk meer de hort op kunnen. Oppas nemen en vaker uiteten of een borreltje in de kroeg, sporten, noem maar op. Dat geweldige advies krijg ik ook vaak ongevraagd. Klinkt echt heel aantrekkelijk, maar ik ben een single-moeder die o.a. de hoge maandlasten aan haar huis alleen moet opbrengen. Niemand betaald mee aan mijn hypotheek. Ik red mij prima, maar ik moet bepaalde keuzes maken en ik heb niet de (financiële) vrijheid om maar alles te doen wat ik wil. Dus zo geweldig is het single leven!

Ik word moe van de opmerking “Oh, je zal dan wel kritisch zijn als je al zo lang single bent!”.

Men heeft geen idee hoe kwetsend dat kan zijn. Ik doe nu keihard mijn best om straks een welopgevoed dametje in de wereld los te laten. Maar zo ziet niemand het: Single = vrijheid. En vrijheid staat gelijk, volgens velen, aan legio mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen. Ben ik kritisch als ik, door de situatie waarin ik ongewild in ben beland, mijn leven zo moet inrichten omdat er nog een kind van mij afhankelijk is en ik dus niet ‘op zoek kan’ naar een partner, dat ik hierdoor geen nieuwe mensen ontmoet? Nee!

Ik vind mijn Single leven niet geweldig, het frustreert mij enorm dat ik klem zit. Ik ben een vrijheid meisje, iemand die impulsief is, het leven ontdekt zoals het op haar pad komt. Ik heb ooit gekozen voor het moederschap omdat ik veel liefde heb te delen. Samen opvoeden en samen een balans vinden. Dit ging goed tot 5 jaar geleden.

DSC_0012-1024x680Nu ben ik een Single die heel goed alleen kan zijn en zich ook een leven zonder partner kan voorstellen. Maar uiteindelijk is niemand daarvoor gemaakt en blijf ik altijd stiekem ergens hopen op een liefde 2.0. Omdat ik het fijn vind om samen met iemand te zijn. Omdat ik ook wel eens iets wil delen, want dat lukt nu dus niet. Dus zo geweldig is het single leven! Het moederschap daarentegen vind ik geweldig!

Ik zou voor geen goud de oprechte liefde van mijn dochter willen missen. En samen zijn we een ijzersterk team. Ik leer van niemand meer dan van haar.

Zij geeft mij power en laat mij de zin van het leven voelen. Ongelooflijk hoeveel je onvoorwaardelijk van iemand kan houden. Ja, moeder zijn is geweldig! En als ik daar vooralsnog als Single voor door het leven moet, so be it!

Herken jij je in mijn verhaal? Ik zou het geweldig vinden om herkenning te horen! (je kunt je bericht hieronder op de pagina achterlaten)