Zo geweldig is het Single leven!
07 augustus 2015 
5 min. leestijd

Zo geweldig is het Single leven!

Ik spreek tegenwoordig steeds meer mensen over mijn burgerlijke status. Op de één of andere manier is dit blijkbaar een onderwerp wat heel wat mensen machtig interessant vinden. Single zijn heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die al een relatie hebben. Men denkt dat Single zijn heel veel voordelen met zich meebrengt (lees: vrijheid) en vooral prachtige smeuïge verhalen oplevert.

Nu zal ik de laatste zijn die dit tegen zal spreken, want ja… als single meid kom ik wel meer dan eens terecht in situaties die als tv-documentaire zeker de kijkcijfers door het plafond doen knallen.

Ik kan er een flinke bestseller over schrijven en ik had bepaalde situaties echt niet willen missen, maar een single leven is in mijn geval echt niet altijd te romantiseren of geweldig te noemen. Ik ben een trotse single-moeder van een geweldige achtjarige dochter. We wonen samen in een echt meidenhuisje, incl. alle rommeltjes en roze accessoires. Ik ga graag uitdagingen aan en ben de afgelopen jaren met mijn dochter letterlijk de hele wereld over getrokken. Klinkt geweldig zou je zeggen, en dat is het ook. Maar toch…

Welke single heeft de zin “Zo’n leuke meid als jij, hoe kan die nou Single zijn?” nou nog niet gehoord?! Dat ga ik je vertellen!

Doordat ik mijn dochter alleen opvoed, is mijn ruimte behoorlijk beperkt en dat staat enorm mijn sociale leven in de weg. Men staat niet stil bij het feit, dat ik mijn dochter elke avond om 19.00uur op bed heb liggen en ik de avonden doorbreng op de bank. Alleen. “Maar jij kent zoveel mensen,” is dan vaak het antwoord. Misschien lijkt dat zo. Maar er zal nooit iemand ’s avonds op de stoep staan voor een bakkie thee. Dus zo geweldig is het single leven!!

Feestdagen zijn een ramp. Op deze dagen staat de familie centraal. Gezellige gedekte tafels, heerlijke menu’s op tafel en de warmte van het gezin passeren de revue. Ik zit vaak alleen. Dus zo geweldig is het single leven! Als single-moeder heb ik 1 keer per 14 dagen een ‘vrij’ weekend, omdat mijn dochter dan bij haar vader verblijft. Je zou toch denken dat die weekenden bruisen omdat je Single bent.

Maar hoe vul je die weekenden in als het sociale leven lijkt in te dutten?

Middenfoto

En dat weekend is hetzelfde weekend waarin mijn vrienden en vriendinnen met relatie eindelijk ruimte hebben om tijd en energie in hun gezin te steken. Het gevolg is dus dat ik in mijn Ukvrije weekend negen van de tien keer geen woord wissel, behalve met mijzelf als ik de badkamer weer eens aan het schoonmaken ben en ik de was aan het opruimen ben. Ik ben dus weer alleen thuis. Dus zo geweldig is het single leven!

Nu zou ik natuurlijk meer de hort op kunnen. Oppas nemen en vaker uiteten of een borreltje in de kroeg, sporten, noem maar op. Dat geweldige advies krijg ik ook vaak ongevraagd. Klinkt echt heel aantrekkelijk, maar ik ben een single-moeder die o.a. de hoge maandlasten aan haar huis alleen moet opbrengen. Niemand betaald mee aan mijn hypotheek. Ik red mij prima, maar ik moet bepaalde keuzes maken en ik heb niet de (financiële) vrijheid om maar alles te doen wat ik wil. Dus zo geweldig is het single leven!

Ik word moe van de opmerking “Oh, je zal dan wel kritisch zijn als je al zo lang single bent!”.

Men heeft geen idee hoe kwetsend dat kan zijn. Ik doe nu keihard mijn best om straks een welopgevoed dametje in de wereld los te laten. Maar zo ziet niemand het: Single = vrijheid. En vrijheid staat gelijk, volgens velen, aan legio mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen. Ben ik kritisch als ik, door de situatie waarin ik ongewild in ben beland, mijn leven zo moet inrichten omdat er nog een kind van mij afhankelijk is en ik dus niet ‘op zoek kan’ naar een partner, dat ik hierdoor geen nieuwe mensen ontmoet? Nee!

Ik vind mijn Single leven niet geweldig, het frustreert mij enorm dat ik klem zit. Ik ben een vrijheid meisje, iemand die impulsief is, het leven ontdekt zoals het op haar pad komt. Ik heb ooit gekozen voor het moederschap omdat ik veel liefde heb te delen. Samen opvoeden en samen een balans vinden. Dit ging goed tot 5 jaar geleden.

DSC_0012-1024x680Nu ben ik een Single die heel goed alleen kan zijn en zich ook een leven zonder partner kan voorstellen. Maar uiteindelijk is niemand daarvoor gemaakt en blijf ik altijd stiekem ergens hopen op een liefde 2.0. Omdat ik het fijn vind om samen met iemand te zijn. Omdat ik ook wel eens iets wil delen, want dat lukt nu dus niet. Dus zo geweldig is het single leven! Het moederschap daarentegen vind ik geweldig!

Ik zou voor geen goud de oprechte liefde van mijn dochter willen missen. En samen zijn we een ijzersterk team. Ik leer van niemand meer dan van haar.

Zij geeft mij power en laat mij de zin van het leven voelen. Ongelooflijk hoeveel je onvoorwaardelijk van iemand kan houden. Ja, moeder zijn is geweldig! En als ik daar vooralsnog als Single voor door het leven moet, so be it!

Herken jij je in mijn verhaal? Ik zou het geweldig vinden om herkenning te horen! (je kunt je bericht hieronder op de pagina achterlaten)

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Heel herkenbare blog, ook ik zorg voor 99% voor mijn kinderen en er is een moeizame relatie met de vader van mijn kinderen. Ik herken wat je schrijft over veel alleen zijn en over wat mensen over je denken en welke ongevraagde adviezen je allemaal krijgt. Het is vaak goedbedoeld van mensen, maar men denkt er niet echt over na. Ik probeer lekker te genieten van het alleen zijn, en gelukkig kan ik dat goed. Het is ook fijn om dat goed te kunnen en voor je eigen geluk niet afhankelijk te hoeven zijn van een ander.

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Met een traan gelezen want elk woord zooo herkenbaar. Begrip is er niet altijd heb ik het gevoel. Ik voed de kinderen echt alleen op. Dus de vrije weekenden heb ik niet meer. De oudste komt op een leeftijd dat logeren niet altijd een feest is. Maar de opmerkingen 'zo'n leuke meid ..... vrijheid ;-) dat moeten wij single moms leuk vinden. Ik sta soms op punt om te vragen 'en hoe gaat het met jouw relatie? Sex ook goed?? ??

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Wauw allereerst vind ik dit echt een super mooi en sterk geschreven blog Verder herken ik mijzelf hier zo erg in, alsof ik dit zelf heb geschreven... alleen is die van mij 3 en heb ik die UKvrije weekenden eens in de paar maanden en dan is ze bij mijn moeder.. meer is er en heb ik niet. Ookal heb ik 'zoveel mensen' ben ook echt altijd 'alleen'. Dit is nu 3 jaar zo ik ben ook nog eens sinds 2 jaar verder weg gaan wonen (wel groter) maar door de afstand voel ik me ook nog eens super alleen. Ben wel blij dit te lezen... even zien dat ik niet de enigste ben.

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Voor mij ook herkenbaar, maar dan vooral het 19:00 op bed verhaal. Ik heb een sportschool abo, deed het drie keer per week voordat ik een kind had. Nu kom ik er niet meer aan toe. Ben moe want doe alles alleen (geen vader in beeld) en moet kind bij mijn ouders brengen omdat ze hier niet kunnen komen. Dus voor ik in de sportschool ben, moet ik van alles regelen en wil niet elke keer mijn ventje wegbrengen. 's Avonds sporten kan ik sowieso niet, ik ben een ochtendsporter maar werk ook drie dagen per week. Als ik lees dat jouw dochter weekenden bij haar vader is, ben ik wel een beetje jaloers. Hoewel ik er zelf voor heb gekozen, heb ik echt heel weinig tijd voor mezelf. Altijd is er wel huishouden, administratie, boodschappen, de zandbak, badje opruimen, wassen draaien enz. Ik hoop dat dat makkelijker wordt naarmate hij ouder wordt. Ik spreek wel af met vriendinnen maar het is een stuk minder dan voorheen. Gewoon altijd druk met werken en alle ballen in de lucht houden. Doe mijn stinkende best voor mijn ventje maar schiet er altijd bij in. Nooit neemt iemand me even werk uit handen, wat zou ik dat fijn vinden !!! Dus kom maar op met die leuke vent ! ;-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

vrij herkenbaar ik ben nu een kleine 2 jr singel mom van dochter van bijna 5jr en zoon van 2 en half jr . kids lige om 7 uur in bed en dan is de bank idd alleen voor jou . en zomaar ff snel om bootschsp of zo dat gaat nie wand je kids kun je nie thuis laate . een leve als singel mom is anders zeeker weete maar me boefjes maaken de moeilijke momente weer net wat drageelijker door hun grapjes of alleen een lach en een knuff ofiets .

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Heel herkenbaar! Hier is vader helemaal niet in beeld dus 'vrije weekenden' zitten er niet in. Een sociaal leven onderhouden is hierdoor lastig. Maar wat je zegt, mijn dochter is alles waard en ja ook al die avonden alleen op de bank.. :)

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Inderdaad. Heeeel herkenbaar. Je kan nou eenmaal geen kant op als je kind op bed ligt en ook al kan ik goed alleen zijn , echt gezellig is het niet ! En wanneer er een keer een weekend is zonder kinderen heb je niemand om iets leuks mee te gaan doen, want tja het weekend is er voor de partners. Tuurlijk geniet ik van de avonden dat m'n Kids in bed liggen en ik heerlijk met een boek even tijd voor mezelf heb, maar soms zou het zo fijn zijn om even lekker tegen iemand aan te kruipen of alles even aan iemand anders over te laten. Het is zoals het is, maar zo geweldig is single zijn niet .

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Zo herkenbaar!! Je hebt het echt mooi/goed verwoord. Ik zorg 100% voor mijn zoontje (geen papa) dus eigen tijd voor evt sociale dingen weinig mogelijkheden maar nu dat mijn zoontje groter wordt merk ik wel dat ik handiger wordt om samen leuke dingen te ondernemen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

En zo is het! Alles voor je kind,althans dat roep ik (36jaar) altijd wanneer er weer bepaalde opmerkingen worden geroepen(zoals bovengenoemde). En ik meen dat ook oprecht want niets,nee niks mooier dan de liefde van je kind! Maar hoe herkenbaar,de avonden alleen op de bank met jezelf aan de thee... Niet erg maar zo nu en dan gewoon jammer! Tegelijkertijd ook een groot besef dat er maar een grote liefde in m'n leven is,geweest en zal zijn.. Mijn dochter van bijna 7! Nu,toen,voor altijd!

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Herkenbaar alleen zorg ik alleen voor mijn zoontje van 15 maanden. De vader heeft het te druk om op tijd te komen en voor hem te zorgen. Nou dan niet? Doe het dus 100% alleen.. heb wel een geweldige beste vriendin die single is en dus gezellig 2 dagen pw bij ons eet en mee leuke dingen gaat doen. Of wij gaan bij haar logeren. .. soms breng ik mijn zoon naar opa en oma en heb ik een avondje uit bij vriendinnen in de tuin die ik overigens ken van het kdv en ook single zijn. Dus als de kids bij papa zijn is het bij mij te doen, hebben zij de kids thuis regel ik dat mijn mannetje gezEllig bij mijn ouders logeert. Zo heb ik toch een mooi sociaal leven! En ben ik een leukere mama.

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

ik herken het zeer zeker. Alleen heb ik nog eens dat mijn kinderen hun vader niet meer zien omdat meneer daar blijkbaar geen behoefte aan heeft. Geen contact meer met mijn familie en mijn vrienden ga ik ook niet opzadelen met mijn kids. Ik doe zoveel mogelijk met mijn kids sleur ze overal mee naartoe festivals, evenementen enz. wat je kan doen met kids. maar ja dan ga je ook niet met het idee ik ga eens fijn op zoek naar een leuke man. Tja heb me er maar bij neergelegd en mijn tijd komt wel weer als ze wat ouder zijn ofzo.

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Aug 2015

Ook voor mij heel herkenbaar. Heb een dochter van 11 en een zoontje van 6! Ben nu ruim 2,5 jaar alleen en doe het ook allemaal alleen! Heb een fulltime baan en vindt het dan ook sneu voor de kinderen om ze weer weg te brengen omdat ik wat leuks wil doen met vriendinnen. Door de week is het zoiezo geen optie omdat de kinderen naar school moeten dan zit je dan indd gezellig alleen. Zo wordt het ook lastig om te daten. Maar we doen dit voor onze kinderen!! Zou ook niet anders willen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Aug 2015

Wat een raak en goed verhaal Sigrid! Ik was tijdens het lezen diep geroerd. Ik ben zelf ook een singel mama. Ik herkende mijzelf werkelijk in alles! Zo is het maar net. Alle vooroordelen en positieve kanten staan in schril contrast met de nadelen. Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben die zich vaak zo voelt. Het is heel fijn om te lezen hoe jij dit ervaart. Ik hoop dat andere singel moeders zich oom herkennen en misschien wat steun eruit putten. Ik wens je alle liefde en succes toe samen met je dochter.

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Aug 2015

Wat een verhaal en wat een herkenning, t enige is dat mijn meid nog net geen jaar is en ik sinds de zwangerschap de vader niet meer gesproken heb. Ik zorg voor de volle 100% voor mijn kleine, met een fulltime baan en net een opgestart eigen bedrijf. De avonden alleen op de bank dan maar nuttig besteed aan een eigen bedrijf en hopelijk dus een mooie toekomst. Ik had altijd veel vriendinnen maar heb en nu 2 over waarvan ik weet dat ik er wat aan heb. Single mom zijn is een reality check en brengt mij met beide benen op de grond met mijn neus richting de toekomst. Ik zou het voor geen goud willen missen, maar inderdaad alleen is het soms wel.

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Aug 2015

Het is net alsof ik het geschreven heb? Ongelooflijk herkenbaar!! As we speak zit ik alleen op de bank...gezellig te zijn:P ben al blij als ik een doggysit heb, laat staan ook nog betalen voor een babysit voor mijn meisje...ach weet je...je moet ook wel al wat waard zijn wil ik mijn dochtertje in de handen van iemand anders achter laten voor je...en die persoon ben ik nog niet tegen gekomen..zal ik ook niet snel...want kom op te weinig plekjes waar leuke single mannen rond lopen...tja beetje vicieuze cirkel....maar als ik eerlijk moet zijn...eigenlijk zit ik nu (nog) prima alleen op deze bank...moet er niet aan denken als ik toastjes moet maken en bier moet bijschenken whahaCheers to all single mother die alleen op de bank zitten nu!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Nov 2015

Hahaha Proost!!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Aug 2015

En terwijl ik alleen op de bank zit, omdat m'n bijna 4-jarige zoontje bij z'n vader is, herken ik mezelf heel goed hierin.Pffff, kunnen we niet een Happy Single Moms communie opzetten waar we op elkaar kinderen kunnen passen en daarnaast elkaars vriendinnen kunnen zijn??

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Aug 2015

Hey Melanie, Wat een goed idee! Daar zijn wij 'toevallig' ook mee bezig ;) Vanaf september kun jij via onze website op een hele gemakkelijke manier met elkaar in contact komen. Zo kun je inderdaad vriendschappen opbouwen en op elkaars kinderen passen (waardoor je zelf ook meer leuke dingen kunt doen, en er financieel wat op vooruit gaat). Hopelijk ga je hierdoor in contact komen met heel veel leuke alleenstaande moeders! Liefs Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Aug 2015

Hallo mede singlemoms!Ik kom net terug van vakantie en lees de meest geweldige reacties. Wat super dat mijn blog zoveel keer is gelezen en wat fijn dat er zoveel herkenning is. Dank jullie wel voor de reacties! Dit geeft mij weer een enorme boost om door te gaan met schrijven.Groetjes Sigrid

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Aug 2015

Hoi hoi,Wat ontzettend herkenbaar en fijn ook dat er meer vrouwen in dezelfde positie zitten. Voel ik mij iets minder alleen daar in. Ik Ben bijna 5 jaar single moeder en heb 2 geweldige en lieve dochters van 9 en 10 jaar. Ik heb al die tijd 30 uur gewerkt per week maar werk sinds 1 Aug 24 uur. Waarom ik daar behoefte aan heb? Ik heb meer ruimte voor mijzelf nodig. Ik werk onregelmatig en Ben bijna nooit een dag zonder kids. Papa weekend is mijn werkweekend. Contact met ex kost veel energie, hij is zeer complex laat ik het zo maar omschrijven. Ik vind de band tussenmijn dochters en hun Vader belangrijk. Maar kost ook veel energie omdat hij mij soms heel boos kan maken zoals hij met zijn verantwoordelijkheden omgaat. Ik vind dat een vd lastigste dingen ook. Omgaan met je ex in het belang vd kids maar ondertussen denk ik, ik wilde dat ik je nooit meer hoefde te zien of te spreken l#l! En de avonden weer alleen op de bank en idd feestdagen, drama vind ik dat! Ik probeer nu ze wat ouder worden, meer eigen ruimte te vinden. Ik sport sinds een jaar 3 x per week, ik ga in November naar Gambia voor een project. Wil onderzoeken of ik een opleiding wil gaan doen etc. De verbazing van mensen dat je al zolang alleen bent.....soms wel vermoeiend on weer uit te leggen. Mijn vriendin vind het ook nog nodig mij te koppelen aan een vent. Dus kun je wel raden how je gezien wordt.....Als een hopeloos geval hahaha.

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Aug 2015

Geweldig om dit te lezen doet me goed en heeeeel herkenbaar maar dan voor single vader met puberende tienerdochter in huis ;-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Sep 2015

Heel herkenbaar vooral het eerste gedeelte,mijn vrienden zijn heel hecht met hun familie en zullen op zondag of op een avond niet zomaar bij mij langs komen, maar gaan dan vaak naar familie..

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Sep 2015

Wat een herkenning (behalve dat er bij mij geen papa in het spel is) & ook iemand die durft te zeggen dat het niet altijd leuk is en de vrijheid zeker gemist wordt. Ik zit vaak thuis en mijn kleine meid is 3. Ik kan dus ook niet sporten en dat mis ik. En nee, ook geen geld om een oppas te betalen. Gelukkig heb ik geweldige ouders die regelmatig de zorg een weekendje overnemen. Maar een leuke man ontmoeten, zou niet weten hoe, ook omdat ik geen tijd & zin heb voor relatieplanet of iets dergelijks.

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Oct 2015

Wat een herkenning! Ben inmiddels 2 en half jaar single moeder van 2 dochters van 9 en 11. Ik werk parttime als stewardess, en het is vaak fijn om even een paar dagen weg te zijn, maar het alleen thuiskomen went nooit. En idd elke avond alleen op die bank. Feestdagen ook niet fijn nee, ik hoop dat ik mag werken dan, al zijn er weinig die dat snappen;)!

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Nov 2015

Zoooo herkenbaar. En ook pas echt te begrijpen als je in dezelfde situatie zit.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Nov 2015

Heel herkenbaar! Single moeder van een zoontje van 1 jaar. Draag 100% de zorg voor hem. Ook financieel. Werk 3.5 dag in de horeca, dus ook in het weekend. Gelukkig veel lieve mensen om mij heen die mij helpen met kleding, oppas en etc. Maar ja....vrij ben ik niet. Veel aan huis gekluisterd, maar ondanks alles dolgelukkig met.mijn mooie mannetje.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Nov 2015

Haha, ik herken heel veel in je verhaal! Vooral het stukje dat je in je "ukvrije" weekend geen woord met iemand wisselt behalve met jezelf. En het 's avonds alleen op de bank zitten.......Ik ben al 24 jaar alleenstaande moeder van een meervoudig gehandicapte zoon, bewust in het begin gekozen om alleen te blijven om mijn zoon stabiliteit te geven. De jaren vlogen voorbij en ik werd ouder......dus lastiger om een leuke man te ontmoeten. Mijn zoon gaat 1x in de maand naar een logeerhuis voor een weekend. Een week voor dat weekend zit ik vol plannen, maar dan is het er eindelijk en komt er niks van terecht, want "Dan moet ik weer alleen". Vriendinnen zijn getrouwd of wonen samen, geen tijd voor mij. Ja, overdag om koffie te drinken, naar wie sleept me uit die eenzaamheid????Sinds kort pak ik het anders aan: Zoek alleenstaande vriendinnen waarmee ik leuke dingen kan gaan doen. Geen idee nog of het gaat werken, ben er net mee bezig en heb binnenkort een afspraak gemaakt met een moeder van grote kinderen om eens lekker uit te gaan. En als het bevalt gaan we het zeker herhalen. Misschien dat ik dan de "ware" nog eens tegen het lijf loop.......al vraag ik je af of dat gaat werken na al die jaren alleen. Zal dan zeker een LAT relatie moeten worden, want ik hecht ook aan mijn vrijheid.

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Nov 2015

Voor mij ook zooooo herkenbaar...heb twee jongens...en de contact tussen hun vader is ook moeizaam...heb zoveel energie ingestopt om de contact goed te behouden vanwege de jongens maar van hun vader kant komt er weinig watvvan...zooo genoeg van gehad...maar gelukkig zijn moeder..hun oma die wel wilt eens een weekend in de maand op jongens passen..met hun oma heb wel gelukkig nog goed contact...en wanneer ze bij oma zijn wat ik eerste doe is proberen uitslapen...en dan ja klusjes staan op de planning tot ze weer thuis komen En ja ben ook singel pas een jaartje..daten heb geprobeert...niks van geworden..dus het is moeilijk om de tijd voor te maken om te kunnen daten of zelfs ff tussen uit met je vriendinnen...af en toe vind ik zwaar dat me sociale leven steeds achteruit gaat...Maar heel mooi geschreven...

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Nov 2015

Ja die clichés blijven je om de oren vliegen en dat irriteert mij ook altijd enorm.. Mensen die niet in dezelfde situatie zitten kunnen het beste, hoe lief bedoeld ook gewoon erkennen dat ze niet weten hoe het is en naar je luisteren als je erover wilt praten.. De 'ik snap hoe je je voelt' en vervolgen met een 'weet je wat jij zou moeten doen' speeche is 9 van de 10x vooral kwetsend en denigrerend..

Reactie plaatsen