5 Tips, zo hou je de ballen hoog als single mom
28 september 2019 
4 min. leestijd

5 Tips, zo hou je de ballen hoog als single mom

Zo hou je de ballen hoog als single mom…

Ik val meteen met de deur in huis: soms heb ik wallen tot op de grond, maar meestal lukt het mij behoorlijk goed om mijn drukke leven op de rails te houden.

Zo goed zelfs dat ik vaak de vraag krijg van andere (single en niet-single) mama’s hoe ik dat in godsnaam klaar speel. Want ja, elke dag verschijn ik op het werk voor een fulltime job, ik loop er verzorgd bij (al zeg ik het zelf), mijn zoontje heeft altijd nette kleren aan, er wordt bijna elke dag gekookt en mijn huis is geen stort. Ohja en ik heb ook nog iets wat lijkt op een sociaal leven, op een laag pitje weliswaar maar het bestaat. En nee, ik heb geen stiekem-schoonmakende-of-kokende-moeder, wel komt ze af en toe babysitten.

Ik geef je 5 tips hoe ik het doe: zo hou je de ballen hoog als single mom:

Tip 1: Maak een weekmenu

Mijn rots in de branding is mijn weekmenu en mijn goed gevulde voorraadkast, inclusief een grote-mensen-diepvries. Je zou bijna kunnen zeggen dat dit de ruggengraat van mijn huishouden is.

Elke week pijnig ik mijn hersenen om alweer een afwisselend en haalbaar menu te bedenken.

Soms laat ik me alsnog verleiden tot een bezoekje aan de frituur, al is dat eerder de uitzondering dan de regel. Op zondag en soms ook doordeweeks bereid ik zoals een echte huismoeder mijn avondmaaltijden voor. Ik ben dus een “meal prepper” om het met een hippe term te omschrijven.

Tip 2: Online shoppen

Toen ik nog kinderloos en naïef was, had ik voorgenomen om nooit online te shoppen. Slecht voor het milieu, teveel gedoe, ga zo maar door… en nu kan ik niet meer zonder. Elke koopjesperiode begint standaard met een avondje achter de tablet. Ondertussen ben ik er zo’n specialist in geworden dat ik amper nog iets terugstuur, want eerlijk gezegd daar heb ik ook gewoon geen tijd voor. Maar als de kans er is (lees: mijn kind is een keertje naar zijn papa of de grootouders), dan is het eerste wat ik doe een sprintje trekken naar de winkelstraat.

Steevast kom ik dan thuis met een paar schoenen. Of twee. Zelden met drie, want dat kan mijn budget niet aan.

Tip 3: Zet je agenda in

Het eerste wat ik ‘s morgens doe is mijn agenda open klikken. Soms ben ik nog zo versuft dat ik niet eens weet welke dag het is. Gelukkig staat er zo’n bolletje die meteen de juist dag aanduid. Stel je voor wat dat anders zou geven met mijn warrige hoofd. Met één blik op het scherm weet ik ook welke outfit ik moet uitzoeken, want ik checkte natuurlijk ook meteen het weerbericht. Mijn wekker gaat in het beste geval af een kwartiertje voor mijn monster mijn naam roept, zodat ik nog snel ongestoord mijn make-up kan aanbrengen.

Tip 4: Zorg voor een goede ochtendroutine

Dit brengt me meteen bij mijn ochtendroutine. En geloof me, die is heilig. Nadat ik opgefrist, aangekleed en opgemaakt ben, kruip ik samen met mijn zoontje voor de tv. Dat is ons momentje ‘s morgens: ik drink rustig een kop koffie en hij eet naast mij een boterham. We overlopen de dag, knuffelen even en daarna ga ik weer mijn eigen weg. Omdat ik een behoorlijk ochtendmens ben, kies ik ervoor om vroeger op te staan zodat ik de avond ervoor geen vervelende klusjes meer moet doen. Na het ontbijt is het dus tijd voor onze lunches klaar te maken en zijn boekentasje na te kijken. Klokslag kwart voor 8 wordt het monster aangekleed en daarna mag hij nog even spelen. Exact 10 over 8 gaan we richting bakfiets zodat we met wat getreuzel om half 9 aan de schoolpoort staan.

Missie volbracht, voor de ochtendshift in ieder geval.

Tip 5: Een vaste schermtijd

Ik die mijn kind nooit schermtijd zou gunnen (ik hield vol tot bijna anderhalf jaar), zet nu standaard de tv op als we opstaan. En als hij ‘s avonds moe thuis komt zodat ik snel het eten op tafel kan toveren. En als ik even wil douchen. Ohja en zeker ook als ik een half uurtje rust nodig heb. Soms als hij heel jengelig is, mag hij zelfs een ijsje eten met een YouTube-filmpje voor zijn neus. Trots ben ik er niet op, maar het leven van een single mom is niet altijd eenvoudig. Bij spitsuren en ontploffingsgevaar is de tablet of de tv écht een prima oplossing.

Hoe hou jij de ballen hoog als single mom? Ik ben benieuwd, je kunt je bericht hieronder achterlaten. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen