Zomervakantie met gescheiden ouders
02 augustus 2016 
4 min. leestijd

Zomervakantie met gescheiden ouders

Rondom de zomervakantie zie je de berichtjes langskomen op twitter en Facebook waaruit blijkt dat de kinderen van gescheiden ouders een aantal weken naar hun vader en/of moeder gaan. Droevige berichtjes van vaders of moeders die kun kinderen een aantal weken moeten missen of blije berichtjes van vaders of moeders die hun kinderen bij zich mogen hebben voor een periode.

Mijn kinderen zijn altijd bij mij dus ik ken deze situatie dus niet. Alhoewel ik af en toe echt kan verlangen naar (langdurige) tijd voor mezelf, zou ik de kinderen enorm missen als ze een aantal weken niet bij me zijn.

Ik vind het al stil in huis als ze een dag bij hun vader zijn of als uit logeren zijn.

Ik weet dat dit ook voor een deel komt door het feit dat ze altijd bij mij zijn en ik wat dat betreft “niets gewend” ben. Maar toch.

Kinderen hebben zes weken schoolvakantie. Mijn kinderen gaan een deel van deze tijd naar de BSO. Op de BSO in ons dorp zitten dan 20 kinderen. Ik vroeg me hardop af (op twitter): “Waar blijven al die kinderen in het dorp?”.  Ik kreeg veel reacties. Een aantal ouders zat in het onderwijs en had ook zes weken vrij (al was het niet altijd in dezelfde regio als de kinderen). De kinderen bij een opa en oma onderbrengen voor een weekje of aantal dagen scoorde ook hoog als opvang-vorm. Een groot aantal ouders nam elk 3 à 4 weken vrij waarin ze zorgden dat hierin 2 weken overlap hadden (om weg te gaan met het gezin), zodat ze hiermee dekking hadden voor de gehele zomervakantie. En uiteraard hoorde ik ook genoeg tips over BSO, logeren bij vriendjes, flexibel werken en vakantiekampen.

Zomervakantie met gescheiden ouders

Zomervakantie met gescheiden ouders

Voor mezelf zijn de vakanties altijd een hele planning. Ik heb voor de kinderen 8 weken vakantie-BSO in het contract zitten. Aan het begin van het jaar kijk ik altijd hoe de vakanties vallen en op welke dagen ikzelf vrij kan nemen. Omdat ik in de accountancy werk, is het eerste halfjaar altijd “busy season” en neem ik zelden vrije dagen of vakantie op.

Dit betekent dat ik voor de vakanties in die periode altijd opvang moet hebben voor de kinderen op de BSO. Aan het begin van het jaar plan ik alle 8 vakantie-weken dus al in.  Hierbij is ook van belang hoe de data vallen en over het jaar heenlopen, omdat je met één dag in een vakantie-week al een week vakantie-BSO hebt opgebruikt. Dus als 31 december in week 1 valt, heb ik daarmee gelijk één vakantieweek van de BSO op voor het nieuwe jaar. Maar goed, het lukt me elk jaar om alles goed in te plannen.

In de zomervakantie neem ik sinds een aantal jaren vier weken vrij.  Ik laat mijn vakantie altijd starten in de bouwvak omdat dan het meest geschikte moment is om weg te gaan. Je ziet namelijk dat het dorp dan echt uitgestorven raakt en dat dan thuisblijven erg saai is. De kinderen gaan de eerste twee weken van hun vakantie naar de vakantie-BSO. Er worden dan leuke activiteiten en uitstapjes georganiseerd. En ook is er ruimte om zelf dingen te doen zoals knutselen, spelletjes of voetballen.

Als mijn vakantie start, gaan we vaak twee weken weg, meestal binnen Nederland. Daarna zijn we nog twee weken thuis. De eerste week is voor dagjes uit en de laatste week is altijd kindervakantieweek. Ik doe altijd mee als leiding en het is een super gezellige tijd, vooral omdat je iedereen weer ziet in de week voordat je weer naar school gaat. In die periode is ook altijd nog de kermis in het dorp dus dat is vaak dubbel plezier.

Zomervakantie met gescheiden ouders

Zomervakantie met gescheiden ouders

Omdat ik altijd zoveel vakantiedagen over hou, neem ik in de zomer vaak ook wat vrijdagen extra vrij. Hierdoor kan ik rustig “uitrollen” en heb ik in de laatste werkweken op de woensdag en de vrijdag al soort van vakantie.

 Ik ben blij en dankbaar dat ik mijn kinderen altijd bij me heb. Want het lijkt me vreselijk ze te moeten missen in de vakantie.

En ik kan me voorstellen dat het ook niet altijd ideaal is als kinderen 50/50 worden verdeeld over papa en mama en dat de kinderen dan de volledige zomervakantie op reis zijn. Inmiddels heb ik de vakanties zo kunnen regelen dat het zowel voor mezelf als voor mijn kinderen, een ontspannende periode is. Ik moet wel zeggen dat ik 6 weken zomervakantie wel lang vind; mijn dochter begint de laatste weken vaak wel te klagen dat ze haar vriendjes van school zo mist. Omdat ik een alleenstaande ouder ben, denk ik dat de uitdaging iets groter is dan wanneer er sprake is van een “normaal” gezien. Maar gelukkig kan ik dit met de vakantieopvang van de BSO goed regelen.

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen