Zwangerschapsdiscriminatie
29 november 2015 
2 min. leestijd

Zwangerschapsdiscriminatie

Hoe onrechtvaardig is het als je voor een baan wordt afgewezen als je zwanger bent? Of als ze vragen tijdens het sollicitatiegesprek: “Heb je nog een kinderwens?”, omdat ze zichzelf willen indekken? Het college voor de Rechten van de mens maakt zich hard voor zwangerschapsdiscriminatie.

Het college van Rechten van de Mens is 11 november 2015 van start gegaan met een landelijke oproep aan zwangere vrouwen om discriminatie op en rond de werkvloer te melden. Zwangerschapsdiscriminatie komt toch nog vaak voor is geconstateerd.zwangerschapsdiscriminatie

Het blijkt dat 45% van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaringen hebben daarmee. Jaarlijks zijn dit 65.000 vrouwen. Het kan zelfs leiden tot het verliezen van hun baan.

Zwangerschapsdiscriminatie betekent dat werkgevers vrouwen niet mogen weigeren voor en baan of deze vrouwen anders behandelen op het werk, omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. De bescherming van deze groepering geldt bij werving en arbeidsvoorwaarden/omstandigheden, opleiding en promotie, terugkeer na verlof, beëindiging van het contract en bij het niet verlengen van een tijdelijk contract.

Het College voert campagne om ongelijke behandeling zichtbaar te maken en doet een directe oproep om melding te maken van discriminatie. Via posters in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, sociale media, online inzet van display advertising en interactieve video’s wordt je geconfronteerd met situaties die herkenbaar zijn voor veel zwangere vrouwen. Op de site: www.mensenrechten.nl/zwanger wordt je geïnformeerd en aangespoord om melding te doen.

Helaas komt discriminatie in het onderwijs en/of arbeidsmarkt ook voor bij  mensen een lichamelijke beperking of psychische “problemen” en jongeren met een niet Nederlands klinkende (achter) naam. De campagne zet zich ook voor deze groepen in.zwangerschapsdiscriminatie

Wat het College voor de Rechten van de Mens voor staat

Zij belichten, bewaken en beschermen mensenrechten, bevorderen de naleving van mensenrechten in het dagelijks leven, beleid en wetgeving en vergroot het bewustzijn van mensenrechten in Nederland. Mensenrechten beschermen ons tegen de macht van de staat en zorgen ervoor dat een mens in waardigheid kan leven.

Dus heb je denk jij te maken met zo’n situatie? Neem dan contact met ze op. En laat je ervaring hieronder achter 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen